Ταξίδια κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού

Ταξίδια κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού

H εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 έχει επηρεάσει τα σχέδια των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώνουμε χρήσιμες πληροφορίες, οδηγίες και μέτρα προστασίας από τον ιό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι.

Μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει πάρει έκτακτα μέτρα καθολικής απαγόρευσης των ταξιδιών ή των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών που έχουν διαγνωστεί με κρούσματα του ιού.

Για τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση μπορείτε να συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε ενημερωμένες εκθέσεις για την εξέλιξη του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο.  Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε τον διαδραστικό χάρτη με δεδομένα για τον κορονοϊό ανά χώρα, από το πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης.

Επίσης, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρείτε οδηγίες και ενημερωτικά μηνύματα για μέτρα προστασίας, ανά περιπτώσεις.

Πριν το ταξίδι

Κάποιες γενικές οδηγίες κατά την προετοιμασία του ταξιδιού:

  1. Θα ήταν καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας γιαcheckup πριν από το ταξίδι
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετεταξιδιωτική ασφάλιση. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για να υποβάλετε αίτηση για Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης, εδώ, σε περίπτωση που δικαιούστε.
  3. Όσες και όσοι από τους ταξιδιώτες λαμβάνουντακτική φαρμακευτική αγωγή είναι καλό να προετοιμαστούν αρκετές εβδομάδες πριν το ταξίδι.
  4. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση του κορονοϊούστη χώρα προορισμού σας και να λάβετε ενημερώσεις για την κατάσταση της δημόσιας υγείας εκεί.
  5. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία, τον ταξιδιωτικό πράκτορα, την ακτοπλοϊκή εταιρεία ή άλλου παρόχους μεταφορών και καταλυμάτων για πιο συγκεκριμένες οδηγίες καιτυχόν αλλαγές σε σχέση με τον ταξίδι σας.

Κατα τη διάρκεια του ταξιδιού

Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα του κορονοϊού:

  1. Πλένετε τα χέρια σαςτακτικά, ειδικά μετά από φτέρνισμα ή βήχα και πριν αγγίξετε ή καταναλώσετε φαγητό
  2. Όταν βήχετε ή φτερνίζεστεκαλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με τον αγκώνα σας ή με ένα χαρτομάντηλο το οποίο απορρίπτετε αμέσως μετά. Πλένετε τα χέρια σας καλά.
  3. Αποφεύγετε την επαφή μεωμά κρέατα και άλλα άψητα προϊόντα κρέατος.
  4. Αποφεύγετε την επαφή με ασθενείς που εμφανίζουνσυμπτώματα του αναπνευστικού ή στην περίπτωση που εσείς εμφανίσετε συμπτώματα αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
  5. Ηχρήση μάσκας προσώπου σε γενικές γραμμές δεν ενδείκνυται έξω από κλινικές συνθήκες. Αν στον προορισμό σας είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα στις μετακινήσεις σας τότε είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε και όλες τις προτεινόμενες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
  6. Στην περίπτωση που θεωρείτε πως έχετε τα συμπτώματα του κορονοιού (πυρετός, βήχας και δύσπνοια) καλέστε τονΕθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ενημερώστε για το ιστορικό του ταξιδιού σας. Στη σελίδα του ΕΟΔΥ μπορείτε επίσης να δείτε τον ακριβή ορισμό του κρούσματος του κορονοϊού όπως έχει συνταχθεί από τον οργανισμό. Τηλεφωνα ΕΟΔΥ: 210-5212000, 210-5212054

Μετά το ταξίδι

Ύστερα από την επιστροφή σας από περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού:

  1. Παρακολουθείστε προσεκτικά την εξέλιξη της υγείας σας για τουλάχιστον14 μέρες
  2. Αν μέσα σε διάστημα 14 ημερών από την επιστροφή σας αναπτύξετεπυρετό και / ή συμπτώματα του αναπνευστικού όπως δύσπνοια ή βήχα, παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια αναφέροντας το ιστορικό του ταξιδιού σας. .

Πιστεύουμε ότι το ταξίδι πρέπει να είναι μια ευχάριστη και ξέγνοιαστη εμπειρία για όλους. Σε καταστάσεις όπως αυτές όμως,  πρέπει να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

πηγή: https://www.ferryhopper.com/

 

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

Μάρτιος 27, 2020

Δεξιότητες

Αναρτήθηκε στις

Μάρτιος 27, 2020