ΑΡΤΑ

Ένα επιβλητικό γιοφύρι σε μια πόλη "θρύλο"
ΕΙΣΑΓΩΓΗWHAT TO DO

Ο νομός Άρτας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην Ήπειρο, καταλαμβάνει το Ν.Α τμήμα της Ηπείρου. Συνορεύει (Β) με τους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, (Α) με τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας, (Ν) με το Ν. Αιτωλοακαρνανίας, (Δ) με τους Ν. Πρεβέζης και Ιωαννίνων, ενώ (Ν) βρέχεται και από τον Αμβρακικό Κόλπο. Έχει έκταση 1610 τετρ. Χλμ.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άρτα. Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου στην ίδια θέση που στην αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας, η Αμβρακία (ένα από τα τελειότερα πολεοδομικά συστήματα της αρχαιότητας). Η πόλη της Άρτας έχει πληθυσμό 40.000 κατοίκων και απέχει από την Αθήνα 360 χλμ.

Η περιοχή έχει να αναδείξει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως: το πολυτραγουδισμένο γιοφύρι, το βυζαντινό κάστρο, το σπάνιο υδροβιότοπο του Αμβρακικού Κόλπου, το παλιό λιμάνι με το μουσείο Φάρων της Κόπραινας, τα δέλτα των ποταμών Λούρου & Αράχθου, τα επιβλητικά Τζουμέρκα, τις Βυζαντινές εκκλησίες, τον απέραντο πορτοκαλεώνα του κάμπου, τα ιαματικά νερά Χανόπουλου, και τα αμέτρητα φυσικά τοπία ιδιαίτερου κάλους.

Με βασικές καλλιέργειες σε Εσπεριδοειδή, Ελιές βρώσιμες, Μηδική, Αραβόσιτος, Βαμβάκι, Καπνό, Ακτινίδια, Κηπευτικά υπαίθρου, Θερμοκήπια και Λοιπά (όψιμα – όσπρια, κ.τ.λ). Με κτηνοτροφία (Αιγοπροβατοτροφεία, αγελαδοτροφεία, Χοιροτροφεία και δυναμική Πτηνοτροφία), με  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, με πλούσια ΑΛΙΕΙΑκαι φυσικά εκτροφεία αλιευμάτων εκ των καλυτέρων στην Ελλάδα . Με ενδείξεις για ύπαρξη γεωθερμικής ενέργειας σε βάθος άνω των 500 μέτρων, όπου η θερμοκρασία του νερού ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Με δραστηριοποίηση στον εναλλακτικό τουρισμό στοχευμένα :

Στον οικοτουρισμό (παρατήρηση πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις υγροβιότοπων, κ.λ.π) : Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, Κέντρο πληροφόρησης Σαλαώρας, Παρατηρητήριο Στρογγυλής,

Στα αθλήματα περιπέτειας (π.χ ράφτινγκ, πεζοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.λ.π) Δ. ΚΑΣΕΛΟΥΡΗΣ (OVERLAND ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ), ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, Αερολέσχη Άρτας, Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων),

Στις  πολιτιστικές περιηγήσεις (π.χ επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, μουσεία λαογραφίας κ.α, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους) – Μουσείο Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά, Λαογραφικό Μουσείο Καραλή, Ιστορικό μουσείο Σκουφά, πλήθος βυζαντινών, μεταβυζαντινών εκκλησιών και πέτρινων παραδοσιακών γεφυριών και τέλος

Στη παραδοσιακή χειροτεχνία και παραγωγή παραδοσιακών γλυκών και τσίπουρου (Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πέτα, Γυναικείος Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Βίγλας).