ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Ανακαλύπτοντας την Ηγουμενίτσα, πόλη πέρασμα για την Ευρώπη!
ΕΙΣΑΓΩΓΗWHAT TO DO

Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Δήμου είναι η πόλη της Ηγουμενίτσας, το σημαντικότερο λιμάνι επικοινωνίας της Ελλάδας με τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και άκρο της Εγνατίας οδού. Ενώ αποτελεί μια σχετικά καινούργια πόλη, που ανοικοδομήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τον προϊστορικό άνθρωπο και ότι υπήρξε διαχρονικά τόπος εγκατάστασης ελληνικών φύλων, αλλά και ξένων επιδρομέων. Εδώ αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη Ρωμαϊκή Έπαυλη στη θέση Ζάβαλι στο Λαδοχώρι, το Κάστρο Ηγουμενίτσας των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, το δασύλλιο στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, τον οικισμό της Λυγιάς στην ομώνυμη χερσόνησο, που κατά τους μελετητές ταυτίζεται με την Κερκυραϊκή Τορώνη και τον Πύργο Ραγίου της Οθωμανικής περιόδου, που δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου στο μέσο του κάμπου Ραγίου – Κεστρίνης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, μια σύγχρονη κατασκευή (2009), που βρίσκεται έναντι του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου και του Δημοτικού Σταδίου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μυηθεί στο αρχαιολογικό παρελθόν της Θεσπρωτίας, από την Προϊστορική εποχή μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους με εκθέσεις ευρημάτων και χρήση νέων τεχνολογιών.

Σε απόσταση 5χλμ από την Ηγουμενίτσα βρίσκεται η παραλία του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου, μια όμορφη παραλία 4χλμ, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν μια γρήγορη απόδραση σ’ ένα ήσυχο περιβάλλον, ενώ προτιμάται ιδιαίτερα από οικογένειες λόγω των καθαρών ρηχών νερών που διαθέτει, καθώς και της οργάνωσής της με εστιατόρια και θαλάσσια σπορ.

TIP:

Αν προτιμάτε να μείνετε στο κέντρο της Ηγουμενίτσας και να αναμιχθείτε με τους ντόπιους, μπορείτε να περιηγηθείτε στην τοπική αγορά που εκτείνεται κατά κύριο λόγο επί της οδού Κύπρου, καθώς και να χαλαρώσετε στον πεζόδρομο της πόλης με καφέ, φαγητό ή ποτό στα όμορφα στέκια του.