ΣΥΒΟΤΑ

Η «Καραϊβική της Ελλάδας»
ΕΙΣΑΓΩΓΗWHAT TO DO

Τα Σύβοτα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας χτισμένα σε έναν μικρό, κλειστό κόλπο. Είναι γνωστά για τη ναυμαχία Κορινθίων και Θεσπρωτών εναντίον των Κερκυραίων το 433 π.Χ. κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Κατά την τουρκοκρατία ονομάστηκαν Μούρτος από το όνομα του προκρίτου, ο οποίος λαφυραγωγούσε τα διερχόμενα εμπορικά πλοία. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε ως το 1959, οπότε και επανήλθε η αρχαία ονομασία. Εκτός όμως από τα μνημεία του παρελθόντος τα Σύβοτα αποτελούν πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών. Κατευθυνόμενοι προς τα κοσμοπολίτικα Σύβοτα, σε μια εκπληκτική διαδρομή κατά μήκος της δαντελωτής ακτογραμμής και σε απόσταση λιγότερο από μισή ώρα από την Ηγουμενίτσα, η «Καραϊβική της Ελλάδας» αιχμαλωτίζει το βλέμμα σας και υπόσχεται να σας κλέψει την καρδιά. Ο γραφικός πετρόκτιστος οικισμός, χτισμένος σε μια μαγευτική τοποθεσία με θέα τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου αποτελεί έναν must προορισμό για όσους αναζητούν μια εξωτική πινελιά στις διακοπές τους.

Τα καταπράσινα νησάκια Αγιος Νικόλαος και Μαύρον Ορος -όπου και χτίστηκε το 1884 φάρος για τη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας- που περιστοιχίζουν το χωριό είναι προσβάσιμα με βάρκα ενώ οι παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι είναι πολλές και πεντακάθαρες: Μικρή και Μεγάλη Αμμος, Αγία Παρασκευή, Πισίνα, Γαλλικός Μώλος, Ζάβια, Μεγάλο Στάφο, Πέρδικα, Ζέρη, Αρίλλας.

Από τα Σύβοτα εκτελούνται τακτικά δρομολόγια προς τα κοντινά νησιά.