Βάλια Κάλντα: H Ζεστή κοιλάδα
Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου ή αλλιώς η Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα» στα Βλάχικα) είναι μια από τις πιο σημαντικές και εντυπωσιακές περιοχές του ηπειρωτικού μέρους της Ελλάδας.
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει ζεστή κοιλάδα, το Αρκουδόρεμα, και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι, μέχρι τις κορυφές του βουνού Αυγό.
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου έχει συνολική έκταση 60,000 στρέματα και χαρακτηρίζεται μοναδικός από οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Η αξία της περιοχής της Βάλια Κάλντα και η ανάγκη προστασίας της έχει αναγνωρισθεί όχι μόνο με την κήρυξη της σαν Εθνικό Δρυμό απο το 1966 αλλά και σε πανευρωπαἳκή κλίμακα με την ένταξη της στο δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευομένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τοπίο είναι εντυπωσιακό με μεγάλες ομαλές εκτάσεις για ξεκούραστο περίπατο αλλά και απότομες βραχώδεις πλαγιές με ορμητικά ρέματα για τους λάτρες της περιπέτειας. Η θέα είναι μαγευτική από τις κορυφές Φλέγγα (2.159 μ.), Αυτιά (2.082 μ.) και Αυγό (2,170 ) που καλύπτονται από γέρικα κεραυνοβολημένα ρόμπολα (ευωδιαστό είδος πεύκου). Στους πρόποδες, στα ομαλά βοσκοτόπια βόσκουν χιλιάδες πρόβατα. Στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα, σε υψόμετρο 1960 μ. και 1940 μ. σχηματίζονται δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες. Οι λίμνες αυτές που αποτελούν το σύμβολο της περιοχής συνδέονται με πολλούς θρύλους.
Τα πυκνά δάση, οι ορμητικοί χείμαρροι και οι απότομοι γκρεμοί μαγεύουν τον επισκέπτη και τον καλούν για εξερεύνηση. Κάθε χρόνο εξάλλου εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό επισκέπτονται την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα ώστε να θαυμάσουν τα μοναδικά και αξέχαστα τοπία της.

Λίμνη Πηγών Αώου
Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου έχει έκταση περίπου 8,5 τετραγωνικά χλμ και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων. Κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πορεία η λίμνη εξελίχθηκε σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την περιοχή. Τα νερά της λίμνης, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με ψάρια και ασκείται σ” αυτά περιορισμένη ερασιτεχνική αλιεία, διοχετεύονται στον ποταμό Μετσοβίτικο στο ύψος της Χρυσοβίτσας.
Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον θα σας χαλαρώσει, θα απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο με τις κορυφές της Πίνδου να ξετυλίγονται τριγύρω, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή άλογο, εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Αν πάτε το χειμώνα πολλές είναι οι πιθανότητες να δείτε το τοπίο χιονισμένο, ένα θέαμα που πραγματικά κόβει την ανάσα!

Μετσοβίτικος ποταμός
Ο ποταμός Μετσοβίτικος πηγάζει στην περιοχή της Κατάρας και του Ανηλίου. Είναι παραπόταμος του Αράχθου, με τον οποίο ενώνεται στο ύψος της Μπαλντούμας. Στην πορεία του συναντά τα νερά της λίμνης των πηγών του Αώου στο ύψος της Χρυσοβίτσας, με τη λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού σταθμού.
Το τοπίο που θα αντικρίσετε είναι ιδιαίτερα επιβλητικό καθώς περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά και πυκνά δάση που αποτελούν καταφύγιο πολλών ειδών της πανίδας της περιοχής. Στο δρόμο που οδηγεί από το Βοτονόσι στο Ανθοχώρι, δίπλα από την νέα γέφυρα, θα θαυμάσετε το πέτρινο γεφύρι Μπαμπά που βρίσκεται εκεί και δίνει το δικό του στίγμα στο τοπίο. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι με μία ψευδοκαμάρα, η οποία δεν είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανής. Στις όχθες του ποταμού θα αισθανθείτε απίστευτη γαλήνη, θα χαλαρώσετε και θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Οι λάτρεις της φύσης και όχι μόνο σίγουρα θα εντυπωσιαστούν!

Λίμνες Φλέγγα
Σε υψόμετρο 1960μ. και 1940μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Οι λίμνες αυτές που αποτελούν το σύμβολο της περιοχής, συνδέονται με πολλούς θρύλους. Έχουν νερό ολόκληρο το χρόνο και στα νερά τους ζούνε διάφορα αμφίβια όπως τρίτωνες (Triturus alpestris) και βατράχια(Bombina variegate,Rana graeca).
Υπάρχουν (3) μονοπάτια που οδηγούν στις λίμνες Φλέγγα:
Το πρώτο ξεκινάει απ’ το Αρκουδόρεμα στο ύψος της συμβολής με το ρέμα «Μνήματα», το δεύτερο απ’ το ρέμα «Σαλατούρα» και το τρίτο απ’ το διάσελο «Σαλατούρα Μηλιάς» και ακολουθεί την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου. Χρόνος ανάβασης 3 έως 4 ώρες περίπου.
Επίσης από την πλευρά του Μετσόβου υπάρχει το σημασμένο μονοπάτι Ρ6 που ακολουθεί τον δασικό δρόμο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου και μετά ακολουθώντας την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου καταλήγει στις Λίμνες ή στην κορυφή της Φλέγγας. Χρόνος ανάβασης απ’ το καταφύγιο 1,5 έως 2 ώρες περίπου. Επίσης υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι που ξεκινάει απ’ την τοποθεσία «Άσπρα λιθάρια» και καταλήγει στα «Αυτιά Φλέγγας» (χρόνος ανάβασης 1 ώρα περίπου) και μετά στις Λίμνες Φλέγγας.