H Πρέβεζα είναι ένας προορισμός απόλυτα ταυτισμένος με την ψαροφαγία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που μόνο σ’ ένα μικρό σοκάκι της παλαιάς πόλης υπάρχουν περισσότερες από οκτώ ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία! Έτσι, θεωρείται αδιανόητο να βρεθείτε εδώ και στο πιάτο σας να μην υπάρχει φρέσκο ψάρι ή θαλασσινοί μεζέδες. Ψητή σαρδέλα, κέφαλος «πετάλι», γαρίδες και κουτσομούρα αποτελούν εδώ μια ιδιαίτερη γαστρονομική απόλαυση. Ωστόσο, την τιμητική του στην τοπική ψαρο-κουζίνα έχει το περίφημο αβγοτάραχο Πρεβέζης, που οι ντόπιοι αποκαλούν χαριτολογώντας… χαβιάρι Αμβρακικού.

Οι σπεσιαλιτέ της πόλης
H Πρεβεζιάνικη διατροφή, στηρίζεται σε τοπικές, αγνές και απλές πρώτες ύλες όπως το παρθένο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα άγρια χόρτα αλλά και κρέατα, ψάρια και θαλασσινά. Η Πρεβεζιάνικη γαστρονομία χαρακτηρίζεται από λιτότητα χωρίς έντονες σάλτσες και πικάντικα στοιχεία.

  1. Γάμπαρες Αμβρακικού σε σαγανάκι αλλά και ψητές και ως γαριδομακαρονάδα.
  2. Σαβόρο, ένα παραδοσιακό πιάτο της Πρέβεζας το οποίο φτιάχνεται από μενίδες (ψάρι που ψαρεύεται στον Αμβρακικό κόλπο), σκόρδο, ξύδι, σταφίδα μαύρη, λάδι, φύλλα δάφνης και λίγο δεντρολίβανο. Θα το συνοδεύσετε με άγρια χόρτα, ντόπια ντομάτα, ελιές και λάδι τοπικών παραγωγών, ρίγανη.
  3. Κέφαλος πετάλι (το ψάρι τρώγεται, ανοιγμένο στα δύο, στεγνωμένο στον ήλιο και ψημένο στα κάρβουνα).

Τα μυστικά της πρεβεζιάνικης κουζίνας
Κοιτώντας το μενού μιας ταβέρνας θα διακρίνετε τις ψητές σαρδέλες να έχουν περίοπτη θέση σε όλους τους καταλόγους, όταν ψαρεύεται μικρή ονομάζεται παπαλίνα και τρώγεται ολόκληρη, το γαύρο μαρινάτο, κουτσομούρες. Όλα τα παραπάνω εννοείται πως συνοδεύονται με ντόπιο κρασί και άφθονο ούζο.
Η μπλατσάρα είναι παραδοσιακή πίτα, πολύ εύγευστη και χορταστική που φτιάχνεται με κρεμμυδόφυλλα, φέτα τριμμένη-αλεύρι-τραχανά, άνηθο, λάδι και αν δεν είστε τυχεροί να τη δοκιμάσετε από πρεβεζάνα παλιά νοικοκυρά μπορείτε να τη δοκιμάσετε από τον φούρνο της γειτονιάς.
Θα συνοδεύσετε τα πιάτα σας με το περίφημο πρεβεζιάνικο ούζο, την ρετσίνα αλλά και με τα ντόπια κρασιά από τους αμπελώνες του Ωρωπού, της Κρυοπηγής και άλλων χωριών της ενδοχώρας.
Θα γλυκαθείτε με τη γαλατόπιτα και την περίφημη λαδόπιτα, τα γλυκά του κουταλιού, αντιπροσωπευτικό είναι το καρπούζι γλυκό που δε λείπει από κανένα σπίτι αλλά και τα αμυγδαλωτά, το παραδοσιακό γλυκό για τους γάμους.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, διοργανώνεται από τον Δήμο Πρέβεζας η περίφημη “Γιορτή Σαρδέλας”.
Δοκιμάστε επίσης Αυγοτάραχο Αμβρακικού, το ακριβότερο έδεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τέλειος μεζές για ηδύποτα αλλά χρησιμοποιείται και σε πιάτα για να δώσει μια πιο έντονη και ιδιαίτερη γεύση.

Παραδοσιακά προϊόντα
Η Πρέβεζα είναι ευλογημένος τόπος, πλούσιος σε αγαθά. Από τη μια ο υγρότοπος του Αμβρακικού, από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας μας, που είναι πλούσιος σε θαλάσσια πανίδα. Στο βόρειο τμήμα του σχηματίζονται οι λιμνοθάλασσες Λογαρού – Τσουκαλιό, Ροδιά, Μάζωμα και ο όρμος της Κόπραινας.

Αυγοτάραχο
Στη λιμνοθάλασσα Λαζαρού υπάρχει ποικιλία ψαριών όπως η τσιπούρα, η γλώσσα, το λαβράκι, η μενίδα, με πρωταγωνιστή τον κέφαλο.
Tο θηλυκό του ψαριού κέφαλος, τη λεγόμενη Μπάφα (της οποίας τα αυγά αλατισμένα και αποξηραμένα τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το αυγοτάραχο, ένα έδεσμα πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και Ω3-λιπαρά). Το αυγοτάραχο Αμβρακικού έχει ιδιαίτερη γεύση.

Η Γαρίδα Αμβρακικού (Γάμπαρη)
Άλλο ένα έδεσμα αντιπροσωπευτικό της περιοχής είναι η πασίγνωστη γαρίδα, η αλλιώς γάμπαρη που η γεύση της είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Σαρδέλα (Παπαλίνα)
Η περίφημη σαρδέλα Πρεβέζης (κάθε Αύγουστο έχει την τιμητική της στη γιορτή της σαρδέλας), τρώγεται ολόκληρη και αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Λάδι
Από την άλλη πλευρά το έδαφος της ενδοχώρας είναι κατάλληλο για πολλά είδη καλλιεργειών όπως οι ελαιώνες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι και οπωροκηπευτικά όπως τομάτες και πατάτες αλλά και πολλά αρωματικά φυτά.

Κρασί, ούζο και τσίπουρο
Στις πιο ορεινές περιοχές του τόπου μας όπως η Κρυοπηγή, ο Ωρωπός αλλά και άλλες, καλλιεργούνται αμπελώνες από τους οποίους παράγεται πολύ καλής ποιότητας κρασί, αλλά και πολλά ηδύποτα όπως το ούζο και το τσίπουρο (γιορτή τσίπουρου στο χωριό Κρυοπηγή).

Η κρανάδα
Ένα άλλο τοπικό αναψυκτικό που παράγει ο τόπος, είναι η κρανάδα από το χυμό φρούτων της κρανιάς, συνδυασμένο με το τοπικό τσίπουρο. Πρόκειται για έναν χυμό δροσιστικό, υπόξινο, με αντιπυρετικές ιδιότητες.

Παραδοσιακά ζυμαρικά
Φεύγοντας πρέπει να πάρετε μαζί σας ένα σακουλάκι με ένα από τα πολλά είδη παραδοσιακών ζυμαρικών που φτιάχνει ο συνεταιρισμός στην Στεφάνη.