Ο γνωστός από την αρχαιότητα για την ορμητικότητά του Άραχθος, μέσα από τις διάφορες διαδρομές του προσφέρει καταπληκτικές δυνατότητες για αυτούς που ασχολούνται με ποτάμια σπορ. Ο ποταμός, ιδιαίτερα στις ορεινότερες περιοχές, χαρακτηρίζεται «γκρινιάρης», λόγω των στενών διαδρομών που περνάει, τους καταρράκτες και τα λαγκάδια του.
Στον ποταμό διοργανώνονται καταβάσεις με Kayak και Rafting κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Από τη γέφυρα Τσιμόβου μέχρι τη γέφυρα Πλάκας διαδρομή 13 χλμ., διάρκειας τριών ωρών και υψηλού βαθμού δυσκολίας.
Από τη γέφυρα Γκόγκου, στον ποταμό Καλαρρύτικο (παραπόταμος Αράχθου), μέχρι τη γέφυρα της Πλάκας, διαγράφεται διαδρομή 13,2 χλμ., διάρκειας δύο ωρών και σχετικά υψηλού βαθμού δυσκολίας. Η διαδρομή στον Καλαρρύτικο προτείνεται για τους πιο έμπειρους στο rafting.
Από τη γέφυρα Πολιτσάς μέχρι τη γέφυρα Πλάκας διαδρομή 9 χλμ., διάρκειας μιάμισης ώρας και περιορισμένης δυσκολίας.
Από τη γέφυρα Πλάκας μέχρι τη Σκούπα διαδρομή 10 χλμ., διάρκειας δυόμισι ωρών και μέτριου βαθμού δυσκολίας.
Rafting ή Καγιάκ στον Ασπροπόταμο του Εθνικού Πάρκου
Ο ποταμός Ασπροπόταμος είναι επίσης πλωτός και το καταπράσινο τοπίο είναι μαγευτικό. Η διαδρομή ξεκινάει από τη θέση «Τρία ποτάμια» δίπλα από το Κέντρο πληροφόρησης και καταλήγει στη Γέφυρα Αλεξίου.
Canyoning – Διάσχιση φαραγγιών
Στα Τζουμέρκα και στο Λάκμο το άφθονο νερό, η μορφολογία των πετρωμάτων, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, οι πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί, διαμορφώνουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον, κατάλληλο για δραστηριότητες διάσχισης φαραγγιών! Η διάσχιση των φαραγγιών έχει διαδοθεί περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες και συνδυάζει την ορειβασία, την αναρρίχηση, την σπηλαιολογία, την κολύμβηση αλλά και γνώσεις για τη γεωλογία την οικολογία, τη βιολογία κ.λπ. Οι καταβάσεις στο φαράγγι κάτω από το Πετροβούνι, στις πηγές της Κλίφκης, στο φαράγγι του Κοροβέσου στους επιβλητικούς καταρράκτες στο Ματσούκι και στην Ανατολική, ικανοποιούν ακόμη και τους πλέον απαιτητικούς λάτρεις του canyoning!
Canoe Kayak στον Αμβρακικό
Η εκκίνηση γίνεται από τον αρχαίο οικισμό της Κόπραινας (Αλυκή) που ήταν σημαντικό εμπορικό λιμάνι της Ηπείρου από τον 6ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου. Δίπλα στον οικισμό υπάρχει ο πέτρινος φάρος και το σπίτι-μουσείο του φαροφύλακα, χτισμένα το 17οαιώνα καθώς επίσης και το μουσείο αλιείας. Η διαδρομή είναι περίπου 4 ναυτικά μίλια, από τα οποία το ένα είναι μέσα στο Βωβό ποταμό ως τις εκβολές του και το επόμενο μέχρι το Δέλτα του ποταμού Αράχθου. Περιοχή πλούσια σε υδρόβια πουλιά, χελώνες καρέτα-καρέτα και μεγάλα κοπάδια δελφινιών. Με βόρεια κατεύθυνση μέσα από τον υδροβιότοπο η διαδρομή σταματά στην είσοδο της λιμνοθάλασσας Άργιλος και στα παραδοσιακά σπιτάκια των ντόπιων ψαράδων που χρησιμοποιούν ακόμη αρχαίους τρόπους ψαρέματος. Τέλος καταλήγει πάλι στο σημείο εκκίνησης αλλά από την πλευρά της θάλασσας στο παλιό λιμανάκι με το μουσείο αλιείας και την παραδοσιακή πέτρινη ταβέρνα του Γιάννη που έχει μόνο ντόπια ψάρια όπως σαρδέλες, γαρίδες , κεφάλους, χέλια και σουπιές.
Ορειβασία
Τα ψηλά βουνά των Τζουμέρκων που αγκαλιάζουν την Άρτα, προσφέρονται με τις απότομες πλαγιές τους, το υψόμετρο αλλά και την άγρια ομορφιά τους, για όσους αγαπούν το άθλημα της ορειβασίας. Ο Ορειβατικός σύλλογος Άρτας μπορεί να οργανώσει την περιήγησή σας και να σας προτείνει τις ωραιότερες διαδρομές, για ορειβασία ακόμα και για πεζοπορία. Τα Τζουμέρκα είναι μία παρθένα και σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή με εντυπωσιακά τοπία, ορμητικά ποτάμια, καταρράκτες, κατάφυτα φαράγγια και παραδοσιακά χωριά. Στο Λάκμο τα μονοπάτια είναι σπαρμένα με αρωματικά φυτά και βότανα όπως η ρίγανη, η μέντα, το θυμάρι, το τσάι, και ανακαλύψτε την πλούσια άγρια πανίδα, όπως τα πουλιά και τις πεταλούδες.
Ποδηλασία
Αυτή η διαδρομή, με αφετηρία το μαγευτικό όμορφο, Βουργαρέλι και προορισμό τη Μεσούντα, έχει ¨πυξίδα¨ τις αισθήσεις. Χρειάζεται καθαρή ματιά, ανάσες, μυρωδιές, ακούσματα, για ένα ταξίδι αυθεντικότητας στη φύση.
Ανάμεσα στα σκουρόχρωμα έλατα, τις βελανιδιές και τις καστανιές που σε συντροφεύουν σε όλο το μήκος της διαδρομής, τα ζώα δεν απορούν στη θέα σου, τα πουλιά δεν τρομάζουν με την παρουσία σου. Δεν είσαι μόνος/η, γίνεσαι κι εσύ ένα τόσο δα κάτι, αποτελείς κι εσύ μέρος ενός φυσικού μεγαλείου που νομίζεις πως κατοικείται από ¨θεούς¨ γεμάτους τρυφεράδα μα και υπερηφάνεια για τη σπάταλη φυσική ομορφιά τους.
Οι χτύποι απ΄ τα πετάλια σου μπερδεύονται με τους χτύπους της καρδιάς σου που τριγυρίζει πότε κάτω απ΄ τους ίσκιους των ελατιών και τις καταπράσινες βραγιές και πότε κάτω απ΄ τον ήλιο και τον ανοιχτό ουρανό. Και όταν, μετά το μισό της διαδρομής, προσφέρεται στα μάτια σου, κάτω χαμηλά, η εξαίσια εικόνα του Αχελώου, του μυθικού ¨πατέρα όλων των τρεχούμενων νερών¨, και αρχίζει να παίζει κρυφτό μαζί σου, η μαγεία σε συνεπαίρνει. Αφήνεις τη σύνεση και το μέτρο για τ΄άλλα, και βγάζεις κραυγές θαυμασμού και χαράς.
Φτάνοντας στη Μεσούντα, ένα χωριό ανοιχτό λουλούδι κάτω απ΄ τον ουρανό, χωμένο στο δάσος και προφυλαγμένο καλά απ΄ τα βουνά γύρο του, νιώθεις πως την αγαπάς απ΄ την ίδια κιόλας στιγμή που τη χαίρεσαι. Σε τούτο το μέρος αισθάνεσαι ό,τι εξαντλητικό έχει η υπερβολή στα φυσικά αγαθά, και νοιώθεις ευγνωμοσύνη που υπάρχουν ακόμα μέρη να μπορείς να χαίρεσαι την αυθεντικότητα της φύσης.
Διαδρομή με ποδήλατο, από το Βουργαρέλι (760μ. υψομ.) μέχρι τη Μεσούντα συνολικής απόστασης 21χλμ. και άλλα τόσα για την επιστροφή. Από την Άρτα απαιτούνται 60χλμ. επιπλέον για το Βουργαρέλι. Μία ημέρα είναι ο ελάχιστος προτεινόμενος χρόνος της διαδρομής.
Κομβικά Σημεία à Βουργαρέλι, Αθαμάνιο, Μεσούντα
Για να επισκεφθείς τα αξιοθέατα της περιοχής θα πρέπει σε αρκετές περιπτώσεις να αφήσεις το κεντρικό δρόμο (βασική διαδρομή) και να περιδιαβείς κάποια απόσταση, ακόμα και με τα πόδια, με σύμβουλο τους χάρτες και τις σχετικές πληροφορίες.
Η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου είναι ιδανικός προορισμός για να χαλαρώσετε, να αφεθείτε στην περιπέτεια και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σχετικά με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Η άγρια ομορφιά του τοπίου εμπνέει σεβασμό σε κάθε επισκέπτη! Συμβάλλετε και σεις στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας όλων των μοναδικών χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου.