Ολοκληρωμένη παρουσίαση των ιερών ναών και μοναστηρίων της περιοχής, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας της Κόνιτσας. Στην περιοχή βρίσκονται ναοί της Βυζαντινής και μετα – Βυζαντινής εποχής, ενώ μπορείτε να επισκευθείτε και ναούς, τα οποία λειτουργούν πλέον μόνο ως μουσεία.

I.N. Αγίου Γεωργίου Πυρσόγιαννης
Βρίσκεται στον οικισμό: Πυρσόγιαννη
Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του  Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Τουρνοβίτη ταλιαδόρου Βασίλη Σκαλιστή.

Ι.N. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κτίσθηκε το 1975. Ο ναός διαθέτει δύο παρεκκλήσια, από τα οποία το ένα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και το άλλο στο Νεομάρτυρα Ιωάννη τον εκ Κονίτσης.
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του Κων. Σκαλιστή από το Γοργοπόταμο, που είναι απόγονος μιας ολόκληρης σειράς διαδοχικών γεννεών εξειδίκευσης στην τέχνη αυτή.  Κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου, στις 24 Αυγούστου, τελείται αρχιερατική θεία λειτουργία, στην οποία συμμετέχει πλήθος κόσμου.

Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων
Βρίσκεται στον οικισμό: Μολυβδοσκέπαστο
Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού Μολυβδοσκέπαστου και χρησιμεύει ως κεντρικός ναός. Έχει σταυροειδή στέγη με τρούλο, με πεντάπλευρη κόγχη, νάρθηκα και στη νότια πλευρά καλυμμένο προπύλαιο. Οι τοιχογραφίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καλύπτουν το εσωτερικό της εκκλησίας. Σύμφωνα με την υπέρυθρη επιγραφή ο ναός χτίστηκε το 1537.

Άγιος Σώζων
Ο ναός κατασκευάστηκε το 1537 και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του χωριού πάνω σε ύψωμα, σώζονται τα ερείπια του ναού του Αγίου Σώζοντος.
Είναι ένας ναός μονόχωρος με νάρθηκα που στεγάζονταν με ημικυλινδρική καμάρα. Έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σωζόταν με τη χρονολογία 1537, που μαρτυρεί το χρόνο ανέγερσης του ναού.

Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής
Βρίσκεται στον οικισμό: Παλαιοσέλλι
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο χωριό Παλαιοσέλλι και χτίστηκε το 1864. Είναι χαρακτηριστική για την κλίση που έχει ( 2 μοίρες μικρότερη του πύργου της Πίζας). Το σπάνιας ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο, η εσωτερική ξύλινη ζωγραφισμένη οροφή καθώς και τοιχογραφίες της, την κατατάσσουν στα μνημεία που πρέπει ο επισκέπτης της περιοχής οπωσδήποτε να επισκεφτεί.

Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Βρίσκεται στο ανώτερο σημείο της συνοικίας «Λάκκα» στις νοτιοανατολικές παρυφές της πόλης, λίγο πιο πάνω από τα Σουλειμάν Τζαμί στην Κάτω Κόνιτσα. Μέχρι σχετικά πρόσφατα αποτελούσε τον ενοριακό ναό της Κάτω Κόνιτσας. Η τελευταία ανακαίνισή του χρονολογείται το 1791, ενώ είναι άγνωστο το έτος κτίσεώς του.
Στη βορινή πλευρά προς το ιερό καθώς και μέσα σ’ αυτό, διακρίνονται δυο στρώσεις τοιχογραφιών από διαφορετικές εποχές –ορισμένες παλιότερες από την τελευταία ανακαίνιση- που φαίνεται ότι απέχουν μεταξύ τους χρονολογικά περίπου έναν αιώνα.
Ορισμένες από τις εικόνες του τέμπλου είναι παλαιότερες από την τελευταία ολική ανακαίνιση του ναού και φαίνεται ότι προέρχονται είτε από τον παλιότερο ναό είτε μεταφέρθηκαν εδώ από κάπου αλλού.

Κόκκινη Παναγιά
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Σε λοφώδη τοποθεσία, στα βορειοδυτικά της πόλης και σε μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκεται η εκκλησία της Κόκκινης Παναγιάς. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή και κτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής.
Στην τοιχοδομία του ναού κυριαρχούν πλίνθοι, που προέρχονται από κοντινό ρωμαϊκό παλαιοχριστιανικό κτίριο. Παρόλο που οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες του ναού καταστράφηκαν, λιγοστές αλλά αξιόλογης τέχνης, διασώζονται στο χώρο του ιερού και χρονολογούνται στα τέλη του 14ου αιώνα. Πιθανά αποτελεί ενοριακό ναό παρακείμενου οικισμού, ο οποίος σήμερα δεν υφίσταται.

Παρεκκλήσι Νεομάρτυρα Γεωργίου
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Πρόκειται για ιδιωτικό παρεκκλήσι στο εσωτερικό οικιστικού συγκροτήματος στην Επάνω Κόνιτσα, το οποίο είναι αφιερωμένο στο Νεομάρτυρα των Ιωαννίνων Γεώργιο. Το οίκημα αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κατοικία του ιερομόναχου Χρύσανθου Λαϊνά (περίπου 1800- 1880), ο οποίος έζησε από κοντά το μαρτύριο του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου το 1838.
Ακόμα και σήμερα οι Κονιτσιώτες αναφέρονται με σεβασμό στην μεγάλη φιλανθρωπική δράση αυτού του κοσμοκαλόγερου προς τον κάθε πονεμένο της πόλης, ανεξαρτήτου θρησκεύματος. Αρκετά χρόνια μετά το θάναντο του Χρύσανθου, το κελί του μετατράπηκε σε παρεκκλήσι, στο οποίο και φυλάσονται 120 εικόνες, τυπικά έργα Χιονιαδιτών αγιογράφων.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν δύο εικόνες  που αφορούν τον Νεομάρτυρα Γεώργιο και είναι οι μοναδικές οι οποίες φιλοτεχνήθησαν λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Αγίου κατόπιν παραγγελίας και με την καθοδήγηση του Χρύσανθου. Το παρεκκλήσι εορτάζει την ημέρα μνήμης του Αγίου, στις 17 Ιανουαρίου.

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Βρίσκεται στον οικισμό: Άρματα
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στα Άρματα χτίστηκε αμέσως μετά το πέρασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από το χωριό αφού στη ράχη με την ονομασία Σταυρός τοποθέτησε έναν σιδερένιο σταυρό.

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου
Βρίσκεται στον οικισμό: Καστάνιανη
Στην κεντρική πλατεία του χωριού Καστανέα στέκεται επιβλητική η εκκλησία του Αγίου Νικολάου(1928) με την τοξωτή κύρια είσοδο, τον πλούσιο γλυπτό διάκοσμο και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Χαράλαμπου Σκαλιστή από το Τούρνοβο (Γοργοπόταμο).

Ι.N. Αγίου Νικολάου
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ο ενοριακός ναός της Επάνω Κόνιτσας και βρίσκεται δίπλα από το μητροπολιτικό μέγαρο. Ο σημερινός ναός χρονολογείται από το 1842 και κτίστηκε στη θέση παλιότερου που βρισκόταν στη θέση αυτή από το 1612.
Η τοιχοποιία του ναού είναι περίτεχνη στο μεγαλύτερο μέρος της. Εξωτερικά ο ναός είναι ορθογώνιος. Εσωτερικά διαιρείται σε τρία κλίτη και έχει μικρούς και μεγάλους θόλους. Επίσης υπάρχουν δύο γυναικωνίτες σε διαφορετικά επίπεδα. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με οκτώ μεγάλες εικόνες και τριάντα μικρές σε δύο σειρές. Οι περισσότερες φορητές εικόνες, που φυλάσσονται σήμερα στο ναό, είναι της περιόδου 1850 και έπειτα.

Άγιος Δημήτριος
Ο Άγιος Δημήτριος βρίσκεται μέσα στον οικισμό του χωριού και είναι ερειπωμένος. Είναι μικρός μονόχωρος ναός, καμαροσκέπαστος, με νάρθηκα στα δυτικά. Στο ιερό διαμορφώνονται εσωτερικά τέσσερις κόγχες μέσα στο πάχος των τοίχων, ενώ πολλά ηχητικά αγγεία είναι τοποθετημένα επίσης στους τοίχους του. Ίχνη τοιχογραφιών διακρίνονται στην κόγχη του ιερού. Η χρονολόγηση του κτίσματος τοποθετείται, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, στον 11ο ή στον 13ο αιώνα.

Εκκλησάκι Αγίας Βαρβάρας
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας αποκαλείται από τους ντόπιους ως το «μπαλκόνι» της Κόνιτσας. Η θέα είναι πανοραμική καθώς βλέπεις όλη την περιοχή της πόλης της Κόνιτσας.
Μια διαδρομή που ο επισκέπτης περνά μέσα από την ομορφιά των δένδρων για να φτάσει στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Αυτήν εδώ πάλι την διαδρομή έκανε και ο Γέροντας και προσεχόταν στο ναΐσκο αυτόν όπου και εδώ του παρουσιάστηκε η Παναγία για δεύτερη φορά και του έδωσε την Θεία Χάρη της Προνόησης. Η θέα είναι πανοραμική καθώς βλέπεις όλη την περιοχή της πόλης της Κόνιτσας, την χαράδρα του Αώου ποταμού, την κορυφή της Γκαμήλας με 2497μ. την Τύμφη και μπροστά τμήμα της Τύμφης τον Λάζαρο, καθώς και την κοίτη του Αώου ποταμού ως το βάθος της Νεμέτσικας που φτάνει στο Πωγώνι. Περνώντας το εκκλησάκι υπάρχει ένα μικρό καταφύλι (προεξοχή βράχου που σχηματίζει μικρή εσοχή), με μικρό προαύλιο χώρο όπου οι Κονιτσιώτες μαζεύονταν την Καθαρή Δευτέρα για να πετάξουν τον χαρταετό και να γευματίσουν τα διάφορα νηστίσιμα. Πιο πέρα το μονοπατάκι συνεχίζεται και φτάνει στο Κάστρο. Η θέα της χαράδρας και του Αώου ποταμού είναι πανοραμική, μαγευτική, θα σας ανταμείψει για τον μικρό κόπο που θα φτάσετε στην κορυφή. Το μονοπάτι συνεχίζει από το Κάστρο και φτάνει στη οροσειρά του Σμόλικα στην θέση Αι’Μηνάδια.

Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Η ενορία της Κάτω Κόνιτσας αντιμετώπιζε δυσκολίες γιατί ο ναός των Αγίων Αποστόλων ήταν σε απόμερο σημείο. Έτσι πάρθηκε απόφαση να χτιστεί νέος ναός. Την άνοιξη του 1954 σε οικόπεδο που δώρισε η Όλγα Μπάκα άρχισαν οι πρώτες εργασίες. Τότε πουλήθηκαν όλα τα χωράφια που είχε η ενορία περίπου 200 στρέμματα για να καλυφθούν οι δαπάνες.
Τον Δεκέμβριο του 1965 όταν τοποθετήθηκε εφημέριος Κάτω Κόνιτσας ο ιερέας Αθανάσιος Οικονόμου είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι και την οροφή. Με συνεχείς προσπάθειες ο ναός τελειοποιήθηκε και την Κυριακή των Βαϊων στις 23 Απριλίου 1967 εγκαινιάσθηκε από τον μητροπολίτη Δρυινοουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Χριστόφορο.

Παναγία
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Στο δρόμο για τα χωριά της λάκκας Αώου, 1,5 χλμ πιο πάνω από την Κόνιτσα, στέκει χτισμένος στην είσοδο μικρού σπηλαίου ο ναός της Παναγίας. Λέγεται πως κάποτε ήταν μοναστήρι, πράγμα που δεν αποκλείεται μια και και δίπλα από το ναό υπάρχουν και άλλα κτίσματα που ίσως κάποτε να  ήταν κελιά μοναχών.
Στα βαθύσκια πλατάνια της αυλής της εκκλησίας λαμβάνει χώρα ο αγιασμός κατά την ημέρα της γιορτής της Παναγίας (15 Αυγούστου) και ακολουθεί γλέντι. Κοντά στην Παναγία στέκουν δυο ακόμα μικρά εξωκκλήσια: ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Αθανάσιος και σε ένα μικρό ύψωμα βρίσκεται  μνημείο αφιερωμένο στους μαχητές του 1940.
Η περιοχή της Κόνιτσας απαρτίζεται από πλήθος θρησκευτικών μνημείων,  εκ των οποίων πολλά χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο, όπως η περίφημη Μονή Μολυβδοσκέπαστης (7ο αι. μ.Χ.).  Επίσης αξίζει κανείς να επισκεφθεί την ιστορική μονή Παναγίας Στομίου, που βρίσκεται στο μέσο περίπου της Χαράδρας του Αώου, όπου μόνασε ο εκ Κονίτσης Γέροντας Παΐσιος, καθώς και τις ιερές μονές  Ζέρμας, Μολίστας, Καβασίλων, Κλαδόρμης Φούρκας και πλήθος εκκλησιών, που αποτελούν δείγματα της τέχνης των παλιών μαστόρων.

Μονή Ζέρμας
Βρίσκεται στον οικισμό: Πλαγιά
Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα μοναστήρια της Ηπείρου. Σήμερα, σώζονται το καθολικό, η ωραία μαρμάρινη πύλη με τις ανάγλυφες διακοσμήσεις και μερικοί τοίχοι των κελιών της.
Το καθολικό της, τρίκλιτη βασιλική με τρεις τρούλους, είναι μοναδικό στην Ήπειρο, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με ξεχωριστές τοιχογραφίες. Κατά την παράδοση η Μονή  κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο (668 – 685 μ.Χ.), στη γειτονική θέση Παλαιομονάστηρο. Τη σημερινή της μορφή η Μονή απέκτησε κατόπιν ανακαίνισης το  1656.

Μονή Παναγίας Κλαδορμής
Βρίσκεται στον οικισμό: Φούρκα
Το μοναστήρι βρίσκεται μιάμιση ώρα πεζοπορία από το χωριό της Φούρκας και σε υψόμετρο 1450μ. Το ψηλότερο κτίσμα του είναι το ηγουμενείο, το οποίο μοιάζει σαν πύργος με είσοδο στενή και χαμηλή. Στη δυτική πλευρά του μοναστηριού είναι το χαμηλό κωδωνοστάσι η καμπάνα του οποίου χρονολογείται από το 1863, όταν και κτίστηκε το μοναστήρι.

Μονή Ταξιαρχών Γκούρας
Βρίσκεται στον οικισμό: Αηδονοχώρι
Σε απόσταση 2 χλμ., δυτικά από το Αηδονοχώρι και πάνω σε μια χαρακτηριστική βραχώδη και οχυρή τοποθεσία, βρίσκεται η Μονή Ταξιαρχών Γκούρας,. Η Μονή χτίστηκε  στην σημερινή της θέση τον  16ο αιώνα και έχει υπέροχη θέα προς την σμίξη των ποταμών Αώου και Σαραντάπορου, καθώς και στην γύρω περιοχή.
Υπήρξε μια από τις  πιο σημαντικές και πλούσιες μονές της Ηπείρου με μετόχια στη Ρουμανία. Το καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στους Ταξιάρχες, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1829. Κάτω από το ιερό του ναού υπάρχει θολωτή κρύπτη, βάθους 2 μέτρων, όπου μπορούν να χωρέσουν λίγες δεκάδες άτομα. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους λαμβάνουν χώρα οι ακολουθίες όταν η Μονή εορτάζει.
Η Μονή περικλύεται από ψηλά τείχη, αποκτώντας έτσι φρουριακό χαρακτήρα, ενώ στον περιβολό της, εκτός από τα κελιά των μοναχών, υπήρχαν εργαστήρια και σχολείο που λειτουργούσε από τον 16ο αιώνα. Η  Μόνη πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου (εορτή των Ταξιαρχών) και στις 10 Φεβρουάριου (εορτή του Αγίου Χαραλάμπους).

Μονή Αγίων Αναργύρων
Βρίσκεται στον οικισμό: Κλειδωνιά
Σε απόσταση πεζοπορίας 1,30 ώρας από τη γέφυρα της Κλειδωνιάβιστας, κοντά στο κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι, είναι κτισμένη από το 1658 η μονή Αγίων Αναργύρων.
Σήμερα από τη μονή σώζεται μόνο το καθολικό της, περιτριγυρισμένο από χαλάσματα, με περίτεχνο τέμπλο και ωραίες τοιχογραφίες. Το μοναστήρι έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Την ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά & Δαμιανού (1 Ιουλίου) γίνεται λειτουργία και ακολουθεί γραφικό παραδοσιακό γλέντι στην όχθη του Βοιδομάτη κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Μονή Παναγίας Καβασίλων
Βρίσκεται στον οικισμό: Καβάσιλα
Βόρεια από το χωριό και σε  απόσταση περίπου 2 χλμ., στο δρόμο που οδηγεί στα θειούχα λουτρά, βρίσκεται η Μονή Παναγίας (Γενεθλίων Θεοτόκου) Καβασίλων, που κτίστηκε το 1816 στη θέση παλιού μοναστηριού.
Από τη μονή, σήμερα, σώζεται μόνο το καθολικό της, που περιβάλλεται από χαμηλή μάντρα. Ο ναός έχει κτιστό τέμπλο και είναι διακοσμημένος με αξιόλογες τοιχογραφίες του 1864, έργα Χιονιαδιτών ζωγράφων.

Μονή Μολυβδοσκέπαστης
Βρίσκεται στον οικισμό: Μολυβδοσκέπαστο
Εκεί που οι πρόποδες του όρους Νεμέρτσικα συναντούν τον Αώο ποταμό, κοντά στη συμβολή του με το Σαραντάπορο, βρίσκεται η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης. Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες,  σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα.
Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από την εκστρατεία του στη Σικελία (671–672 μ.Χ) και αργότερα ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1328– 341 μ.Χ.). Στα μετέπειτα χρόνια ανακαινίστηκε από κατοίκους της Πωγωνιανής, οι οποίοι και αγιογράφησαν το καθολικό της, το 1522.
Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο.Η μονή, σήμερα, είναι ενεργό ανδρικό μοναστήρι και γιορτάζει κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο. Προηγείται αγρυπνία από το βράδυ στις 14 Αυγούστου και ακολουθεί  λειτουργεία τα ξημερώματα. Στην αυλή του Μοναστηριού, πίσω από το Ιερό υπάρχει ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού. Στην οροφή του καθολικού επανατοποθετήθηκαν πρόσφατα μολύβδινες πλάκες  και έτσι το μοναστήρι δίκαια συνεχίζει να φέρει τον τίτλο «Μολυβδοσκέπαστη».

Μονή Παναγίας Στομίου
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της χώρας μας, στη χαράδρα του Αώου, ανάμεσα  στις απότομες πλαγιές της Τύμφης  (υψ. 2497 μ.) και της Τραπεζίτσας (υψ. 2024 μ.) βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς Στομίου.
Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο». Η Μονή Στομίου αποτελεί σήμερα ενεργό ανδρικό μοναστήρι. Έχει 11 νεόκτιστα κελιά με βοηθητικούς χώρους κι ένα μικρό καθολικό σταυροειδούς τύπου με τρούλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο με αρκετές βυζαντινές εικόνες και τα λείψανα πολλών αγίων, που μεταφέρθηκαν στη μονή από το Παλαιομονάστηρο. Η επίσκεψη στη μονή γίνεται μόνο με πεζοπορία 2 ωρών από τη γέφυρα της Κόνιτσας. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στης 8 Σεπτεμβρίου όπου εκατοντάδες προσκυνητές συρρέουν από την Κόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή.

Μονή Αγίου Νικολάου
Βρίσκεται στον οικισμό: Καλόβρυση
Λίγο ψηλότερα από την  Καλόβρυση και  σε απόσταση ¾ της ώρας με τα πόδια -ή  2  χλμ  περίπου χωματόδρομο- στην κορυφή ενός δασωμένου λόφου με υπέροχη θέα σ’ όλη την γύρω περιοχή, από τη Νεμέρτσικα μέχρι το Γράμμο, βρίσκεται η μονή του Αγίου Νικολάου Καλόβρυσης, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της Μονής με ελάχιστα υπολείμματα αγιογραφιών στον τρούλο και τριγύρω κείτονται αρκετά ερείπια από τα κελιά του μοναστηριού. Το μοναστήρι είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Μονή Εισοδίων Θεοτόκου
Βρίσκεται στον οικισμό: Μόλιστα
Βρίσκεται σε δασωμένη περιοχή λίγο πιο πάνω από το χωριό Μοναστήρι και φτάνει κανείς εκεί ακολουθώντας αριστερή διακλάδωση του κεντρικού δρόμου, λίγο πριν την είσοδο του χωριού.
Στη Μονή, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, οδηγεί επίσης και μονοπάτι από το κέντρο του χωριού. Η Μονή –σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα- χτίστηκε το 1672, σε διαφορετική θέση από τη σημερινή, στην οποία και ξανακτίστηκε εκ βάθρων με τη σημερινή της μορφή το 1819.
Σήμερα, διακρίνουμε το καθολικό, το διπλό καμπαναριό στην είσοδο, τους παλιούς  στάβλους, τα διώροφα κελιά, όπου έμεναν μοναχοί μέχρι το 1975 και τα οποία  σήμερα χρησιμεύουν ως ξενώνες για τους προσκυνητές, καθώς κι ένα μικρότερο κτίριο που ονομάζεται «του Τούρκου η κρεββάτα» και είναι αφιέρωμα ενός Μουσουλμάνου μπέη.

Μονή Στράτσιανης
Βρίσκεται στον οικισμό: Πύργος
Σε απόσταση 20 λεπτών από το χωριό, ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στα ερείπια της Μονής Αγ. Τριάδας  Στράτσιανης, η οποία δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς γύρω στα 1930.Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει εικονοστάσι και πηγή. Το τέμπλο και οι εικόνες της μονής βρίσκονται στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό.Στη βορειοδυτική πλευρά του γκρεμισμένου καθολικού κτίστηκε, το 1910, ο ναός της Αγίας Τριάδας, στον οποίο φιλοξενούνται περίτεχνες εικόνες και αγιογραφίες.