Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη
Το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί στους Κήπους είναι έργο του Αγάπιου Τόλη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για τη δημιουργία του. Σε αυτό μπορείτε να θαυμάσετε 40000 εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Ζαγορίου. Η μεγάλη αυτή λαογραφική συλλογή στεγάζεται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες βασιλέων, διάφορες γκραβούρες, σαλόνι του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα. Για να επισκεφτείτε το Μουσείο, θα πάτε στο χωριό Κήποι που απέχει 38 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.
Το Μουσείο είναι ανοιχτό Τετάρτη -Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.
Για προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων ή οργανωμένων γκρουπ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο λειτουργίας του Μουσείου, κ. Γιάννη Αλεξάκη στο τηλέφωνο: 6944815482

Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Ελαφότοπου
Το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων του Ελαφότοπου ξεκίνησε τη λειτουργία του στο παλιό σχολείο του χωριού το 1993. Στο Μουσείο μπορείτε να δείτε εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, κάποια από τα οποία έχουν πάψει να ασκούνται. Η συλλογή είναι έργο του Μιχάλη Οικονομίδη. Ανάμεσα σε άλλα, εκτίθενται εργαλεία του κτίστη, του καντηλανάφτη, του οργανοπαίχτη, του αμπελουργού, του ξυλογλύπτη, του σαμαρά, του ράφτη, του τενεκετζή, του τσαγκάρη, του μελισσοκόμου, του σιδερά, του μαραγκού, του γανωτή, του κηροποιού και του πεταλωτή. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πάνω από 1000 αντικείμενα που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο
Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο στεγάζεται στο αρχοντικό Πανταζή που βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία στο Μονοδέντρι. Το Κέντρο που λειτουργεί από το 2000 είναι κληροδότημα των αδελφών Ριζάρη. Εδώ πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίες, αλλά φυλάσσονται συλλεκτικά λευκώματα σχετικά με παλαιότερες εκθέσεις.
Τηλέφωνο: 26530-71573
Ανοιχτό 09:00 – 16:00 όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Κώστας Λαζαρίδης»
Ο Κώστας Λαζαρίδης, γέννημα θρέμμα του Κουκουλίου, ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τη βοτανολογία. Συνέλεξε και κατέγραψε 1.300 είδη βοτάνων από τη γύρω περιοχή και τη χαράδρα του Βίκου και τα ταξινόμησε.
Στο μουσείο υπάρχει και βιβλιοθήκη με παλιά και σπάνια βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφίες.
Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά ως τις 15.30 από τα μέσα της άνοιξης ως τις αρχές Ιανουαρίου.

Πασχάλειος Σχολή
Στο Καπέσοβο μπορείτε να επισκεφτείτε την Πασχάλειο Σχολή που ιδρύθηκε το 1861. Αποτέλεσε δωρεά των αδελφών Πασχάλη προκειμένου να λειτουργήσει ως σχολείο του χωριού. Στη βιβλιοθήκη της Σχολής έχετε την ευκαιρία να δείτε ανάμεσα στα άλλα σημαντικά συγγράμματα ένα από τα 13 αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Βιβλιοθήκη Αναγνωστόπουλου
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο Μεγάλο Πάπιγκο. Η συλλογή των βιβλίων ανήκει στο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλο και περιλαμβάνει πάνω από 1250 τόμους βιβλίων. Εξαιτίας καταστροφών κατά την κατοχή, τα περισσότερα βιβλία που θα δείτε στη βιβλιοθήκη είναι ξενόγλωσσα. Όλα πάντως τα βιβλία της συλλογής είναι εκδόσεις της περιόδου 1750-1906.

Μουσείο Φωτογραφίας των προγόνων
Ιστορική αποτύπωση του Ζαγορίσιου πολιτισμού διαχρονικά, από το 1850 μέχρι και το 1950, μέσα από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του παππού μου, αείμνηστου σχολάρχη από το Σκαμνέλι, Θεοφάνη Φραγκούλη (1875-1961). Παράλληλα, το έργο διανθίζεται και με άλλες φωτογραφίες από ξενιτεμένους Ζαγορίσιους, υλικό που μάζεψα πόρτα-πόρτα και τοίχο-τοίχο από ανθρώπους και σπίτια του Ζαγοριού.
Θεματικά, οι φωτογραφίες καλύπτουν αρχαιότητες, ιστορικές στιγμές της αντίστασης, στοιχεία από την οικονομική ζωή (κτηνοτροφία), σκηνές καθημερινής ζωής, κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, πανηγύρια κλπ.), στοιχεία για την εκπαίδευση στην περιοχή, διδασκαλικά συνέδρια, γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες, ομάδες κυνηγών, ομάδες τσελιγκάδων, στρατηγούς και οπλίτες από τους Βαλκανικούς πολέμους και τον πόλεμο του 1922, απόψεις των χωριών όπως δε σώζονται σήμερα, πανέμορφα αρχοντικά, παραδοσιακά κτίσματα που χάθηκαν, οικογενειακές φωτογραφίες και προσωπογραφίες σημαντικών προσώπων της περιοχής (π.χ. μέλη της οικογένειας Δουκάκη, ο Βαρώνος Σίμων Σίνας, που διέπρεψε στη Βιέννη, ο ευεργέτης Γ. Ριζάρης  και πολλοί άλλοι), γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων και βέβαια πλήθος ξενιτεμένων Ζαγορισίων στα πέρατα του κόσμου.
«ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΠΕΤΡΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946104034