Η Ήπειρος και ειδικά η περιοχή της Κόνιτσας φημίζεται για τις δεξιοτεχνικές κατασκευές γεφυριών που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και μας θυμίζουν το μεγαλείο του ανθρώπου. Σε τέλειο συνδυασμό με το περιβάλλον τα κονιτσιώτικα γεφύρια προσφέρουν στον επισκέπτη καταπληκτικές εικόνες που μένουν χαραγμένες βαθιά στη μνήμη. Από αυτά ξεχωρίζουν το γεφύρι της Κόνιτσας, το υψηλότερο μονότοξο των Βαλκανίων με διαστάσεις 20μ. ύψος και 40μ. πλάτος, χτισμένο το 1870 από τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, το γεφύρι της Κλειδωνιάς, της Δροσοπηγής-Ζέρμας, της Καστάνιανης, της Τοπόλιτσας, κ.α

Γεφύρι Κλειδωνιάβιστας
Βρίσκεται στον οικισμό: Κλειδωνιά.
Στις όχθες του Βοϊδομάτη και σε απόσταση 2 χμ. από την Κλειδωνιά βρίσκεται το γεφύρι της Κλειδωνιάβιστας (ή Βοϊδομάτη). Σχετίζεται με το περιστατικό που αναφέρεται στο μοιρολόϊ της κόρης του Γερένη. Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με στιβαρή επιμήκυνση του τόξου του, κτισμένο το 1853 με δαπάνες της ευεργέτιδας Μπαλκίζ Χανούμ, η οποία έδωσε για την κατασκευή του 37.000 γρόσια. Το γεφύρι βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια από όπου ξεκινά το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι. Λίγο πιο κάτω υπάρχουν εστιατόρια και ξενώνες.

Γεφύρι Ζέρμας ή Καντσιώτικο
Βρίσκεται στον οικισμό: Πλαγιά.
Σήμα κατατεθέν του Κάντσικου είναι το πέτρινο γεφύρι  στο Σαραντάπορο, ένα από τα λίγα γεφύρια της Ηπείρου, που είναι θεμελιωμένο  στα μέσα του 18ου αιώνα –για την ακρίβεια το 1747- όπως δείχνει ανάγλυφη επιγραφή σε εντοιχισμένη πλάκα και πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο πέτρινο γεφύρι στον κυρίως Σαραντάπορο.
Είναι κτισμένο επάνω σε χαρακτηριστικό βράχο, από τις δυο πλευρές του οποίου ξεκινούν οι δυο μεγάλες καμάρες του προς τις απέναντι όχθες του ποταμού. Πάνω από το βράχο υπάρχει μια ακόμα μικρότερη καμάρα για να διέρχονται τα νερά του ποταμού σε περιόδους υψηλής στάθμης.

Γεφύρι Κόνιτσας
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη. Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.
Το πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

Μεσογέφυρα
Στο σημείο που ο επαρχιακός δρόμος από το Μπουραζάνι προς το Μολυβδοσκέπαστο προσεγγίζει τον ποταμό Αώο, βρίσκονται τα ερείπια της κατεστραμμένης πλέον Μεσογέφυρας. Η γέφυρα είναι κτισμένη σε στρατηγικό σημείο και θεωρείται ότι η πρώτη θεμελίωσή της εδώ έγινε τον 7ο μ.Χ. αιώνα, επί  Κωνσταντίνου Πωγωνάτου.
Παρατηρώντας τα σημερινά θλιβερά απομεινάρια της παλιάς γέφυρας θα πρέπει να φέρουμε στο μυαλό μας ένα μεγάλο τρίτοξο γεφύρι, με το κεντρικό τόξο μεγαλύτερο των δύο ακραίων και την ασυνήθιστη ιδιομορφία του, που ήταν ο επίπεδος διάδρομος διάβασής του.
Το γεφύρι ανατινάχτηκε το 1940 από τον ελληνικό στρατό κατά την εισβολή των Ιταλών και λίγα χρόνια αργότερα (1944) ολοκληρώθηκε η καταστροφή του από τον γερμανικό στρατό.

Γεφύρι Μεσαργιάς-Ράχης
Βρίσκεται στον οικισμό: Καστάνιανη
Βρίσκεται στην ομώνυμη κεντρική περιοχή της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1895 χωρίς στηθαία, τα οποία προστέθηκαν το 1931 και επισκευάστηκε το 1967. Φαίνεται ότι υπήρξε το δομικό και μορφολογικό πρότυπο της γέφυρας της Μαλνίτσας, η οποία βέβαια υπήρξε πολύ βελτιωμένη. Το μήκος του είναι 12 μ.

Γεφύρι Γκάλινας
Δείτε περισσότερα αξιοθέατα της κατηγορίας: Γεφύρια
Βρίσκεται στον οικισμό: Καστάνιανη
Βρίσκεται μέσα στην Καστάνιανη, στη συνοικία Γκάλινα στα βόρεια του χωριού. Χτίστηκε από Καστανιανίτες μαστόρους στα πρότυπα του γεφυριού της Μαλνίτσας και έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις.

Γεφύρι Μαλνίτσας
Βρίσκεται στον οικισμό: Καστάνιανη
Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μαλνίτσας βρίσκεται 500 μ. βόρεια της Καστάνιανης στο δρόμο προς Λαγκάδα και έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο ρέμα της Μαλνίτσας. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της τέχνης των μαστόρων της Καστάνιανης. Κατασκευάστηκε το 1934 με την προσωπική εργασία των κατοίκων και μαστόρων του χωριού. Το άνοιγμα του τόξου είναι 8,00 μ. και με ακτίνα 4,00 μ.

Γεφύρι Μητσαίων
Βρίσκεται στον οικισμό: Καστάνιανη
Είναι το πιο παλιό και ψηλότερα κατασκευασμένο γεφύρι της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1845 στη θέση παλαιότερου γεφυριού του 1835 που καταστράφηκε. Η κατασκευή και η δομή του είναι αρχαϊκή με άνοιγμα τόξου περίπου 10 μ.

Γεφύρι Παρασπόρι
Βρίσκεται στον οικισμό: Χιονιάδες
Λίγο πριν φτάσετε στους Χιονιάδες βρίσκεται το πέτρινο μονότοξο γεφύρι στη θέση Παρασπόρι, που σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε στα 1800 από Πυρσογιαννίτες μαστόρους. Το γεφύρι έχει άνοιγμα τόξου 5,50 μ., ύψος 2,80 μ. και πλάτος 2,80 μ. Ήδη από τη δεκαετία 1910-1920 η κοίτη του ρέματος έχει παραμερίσει, κατακλύζοντας την αριστερή του περιοχή. Έτσι η παλιά καμάρα ξέπεσε και έγινε ξερογέφυρο.
Τη νέα βαθύτερη κοίτη που δημιουργήθηκε την διάβαιναν από ένα συμπληρωματικό ξυλογέφυρο που εγκαταλείφθηκε και παρασύρθηκε από το ρέμα τη δεκαετία του 1950.Ήδη στη θέση του παλιού ξυλογέφυρου, κατασκευάστηκε νέο.

 Γεφύρι Μαύρης Πέτρας
Βρίσκεται στον οικισμό: Πουρνιά
Χαρακτηριστικό του γεφυριού της Μαύρης Πέτρας (1817), λίγο πριν την είσοδο του χωριού Πουρνιά, είναι τα τεταρτοκυκλικά ανακουφιστικά τόξα του, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν το εικόνισμα, η βρύση, η αγιογραφία του Παντοκράτορα  σε απότομο βράχο πάνω από το γεφύρι και ο μισογκρεμισμένος νερόμυλος δίπλα του.

Γεφύρι Βέργου
Βρίσκεται στον οικισμό: Μόλιστα
Στον παραπόταμο του Σαραντάπορου, Κρυονέρι, δίπλα από το παλιό χάνι του Βέργου (ή χάνι Κουλιούς), κοντά στο χωριό Νικάνορας, σώζεται το μονότοξο  ομώνυμο γεφύρι. Κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον μάστορα Φώτη Λώλο, από το γειτονικό χωριό Τράπεζα.

Γέφυρα Τοπόλιτσας
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Χτίστηκε από τον Γιάννη Πέτρου Τσίπα από την Πυρσόγιαννη το 1903 και πρόκειται για πέτρινο μονότοξο γεφύρι.

Γέφυρα Μπουραζανίου
Η νέα γέφυρα στο Μπουραζάνι (επαρχία Κόνιτσας), κατασκευάστηκε το 2008. Ο τρόπος κατασκευής της συνδυάζεται με τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της περιοχής. Γεφυρώνει τον Αώο. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη νερόμυλος, νεροτριβή και παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στρατιωτική γέφυρα Μπουραζανίου
Παλιά στρατιωτική γέφυρα στον ποταμό Αώο.