Το Κατώγι Αβέρωφ, ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της χώρας που παράγει εξαιρετικά κρασιά και κάνει υπερήφανη την Ήπειρο με τις εξαγωγές του στο εξωτερικό , περιμένει κάθε επισκέπτη για μια μοναδική εμπειρία.  Συνδυάζει τον κόσμο του οίνου με την τέχνη και τη ζεστή φιλοξενία σε έναν τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς στην Ελλάδα. Παράλληλα, το ομώνυμο γειτονικό οινοποιείο προσφέρει την περιήγηση στα κελάρια του, τη γνωριμία με την ιστορία του και τη μύηση στον κόσμο του κρασιού, καθιστώντας την ξενάγηση και τη γευστική δοκιμή ως μια αναπόσπαστη δραστηριότητα για τους και τους επισκέπτες της περιοχής  και φυσικά για διαμένοντες που θα επιλέξουν διαμονή στο ομώνυμο   ξενοδοχείο
Η ιστορία ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομά του. Από τότε συνεχίζεται η καλλιέργεια των πιο ορεινών αμπελώνων στην Ελλάδα και η παραγωγή κρασιών με πλούσια γευστικά χαρακτηριστικά από πολλές ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Traminer, Βλάχικο και Ντεμπίνα. Η πολιτιστική κληρονομιά του Μετσόβου αποτυπώνεται στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και στο Αρχοντικό Τοσίτσα με την πρώτη να φιλοξενεί σημαντικά έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα – τα περισσότερα από την προσωπική συλλογή του Ε. Αβέρωφ – και το δεύτερο να αποτελεί ένα μοναδικό Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης

Στο οινοποιείο και το περίφημο bar για δοκιμή κρασιών
Κατά την επίσκεψή σας στο Οινοποιείο, δοκιμάστε τα συνοδευτικά εδέσματα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρασιών του κτήματος. Επίσης, εδώ θα βρείτε κατάστημα πώλησης ετικετών του αμπελώνα, περιορισμένης ή ευρύτερης κυκλοφορίας, διάφορα αξεσουάρ, βιβλία με θέμα το κρασί καθώς επίσης και παραδοσιακά Μετσοβίτικα προϊόντα.

Γευσιγνωστικό οδοιπορικό στο εστιατόριο Κατώγι Αβέρωφ
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε  εξαιρετικά πιάτα που παντρεύουν γεύσεις παράδοσης και υψηλής γαστρονομίας. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου  αποτελεί απαραίτητο σταθμό με συνταγές εμπνευσμένες από γαστρονομικά έθιμα αιώνων και με πρώτη ύλη τοπικά προϊόντα, όπως τα τυριά Μετσοβόνε και Μετσοβέλα, που συνδυάζονται άψογα με τις ετικέτες του αμπελώνα. Παράλληλα, υποστηρίζει την πρωτοβουλία ‘’Ελληνικό Πρωινό’’, αξιοποιώντας και προωθώντας την παραδοσιακή τοπική κουζίνα.
Για όλους εκείνους που αγαπούν τον τουρισμό και δε τον «εναλλακτικό», η επίσκεψη στο Μέτσοβο αποτελεί την απόλυτη οινο-γαστρονομική και γαστριμαργική εμπειρία.

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Το εντυπωσιακό μπαρ δοκιμής κρασιών στο Κατώγι Αβέρωφ