Περνώντας στο… ψητό, το Μέτσοβο διαθέτει πλήθος γεύσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε, με πρώτα και καλύτερα τα δύο τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα. Ο τόπος παράγει επίσης  τα πιο εκλεκτά γαλακτοκομικά, γιαούρτι, γαλοτύρι, βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα και άλλα πολλά, ενώ φημίζεται και για την παραγωγή κρασιού, όπου με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να επισκεφθείτε το Κατώγι Αβέρωφ για ένα γευσιγνωστικό οδοιπορικό ανάμεσα σε εκατοντάδες δρύινα βαρέλια και εντυπωσιακούς χώρους παλαίωσης των κρασιών.  Μια ακόμη απαραίτητη επίσκεψη σας πρέπει να είναι αυτή  στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε εκλεκτά προϊόντα. Και μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα φρέσκα και ντόπια ζυμαρικά που παράγουν με μεράκι οι μετσοβίτες οικοδεσπότες σας.
Από το Μέτσοβο δεν πρέπει να φύγεις αν δεν έχεις δοκιμάσει τα must πιάτα για γνήσιους κρεατοφάγους και μη, όπως αρνί με κουνουπίδι, λουκάνικο Μετσόβου, γίδα βραστή,  φυσικά κοντοσούβλι και πίτες. Πίτες που πραγματικά φέρουν την υπογραφή της ηπειρώτικης παράδοσης