Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων
Βρίσκεται στην Πλατεία Πάργης Ιωαννίνων. Εντός του ναού φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, ο οποίος είναι πολιούχος. Ο Άγιος Γεώργιος, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 30 ετών, στις 17 Ιανουαρίου 1838, στον πλάτανο που υπήρχε στην τοποθεσία Κουρμανιό, κοντά στην πύλη του κάστρου της πόλης, όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό.
Αν και το σώμα του Αγίου έμεινε μέρες κρεμασμένο, δεν αλλοιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα ένα φωτεινό σημάδι ήταν μόνιμα πάνω από το κεφάλι του τις νύχτες και έγιναν πολλά θαύματα σε ασθενείς. Αυτά έπεισαν τους Τούρκους να αποδεχθούν την αγιότητα του Αγίου Γεωργίου και έδωσαν εντολή να ενταφιαστεί με τις μεγαλύτερες τιμές, κάτι που έγινε από τον τότε μητροπολίτη Ιωακείμ, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Η ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, έγινε το 1971.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κοπάνων
Ο ναός του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, βρίσκεται βόρεια από την πόλη των Ιωαννίνων, κοντά στη Λιμνοπούλα, στην βόρεια έξοδο της πόλης, στο δρόμο για το Πέραμα. Στην περιοχή αυτή παλαιά συνήθιζαν οι γυναίκες να πλένουν τα ρούχα και κοπανούσαν τις βελέντζες στο νερό, για αυτό και ο ναός πήρε την προσωνυμία των Κοπάνων.
Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός υπήρχε πριν το κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, πυρπολήθηκε στα 1820 κατά τις επιχειρήσεις του Χουρσίτ εναντίον του Αλή-πασά και έμεινε ερειπωμένος μέχρι την ανοικοδόμησή του το 1843. Όπως μαρτυρεί εγχάρακτη επιγραφή σε πλάκα εντοιχισμένη αριστερά της νότιας θύρας εισόδου, κτήτορας του ναού υπήρξε ο Νούσιας Χρυσός, πρωτομάστορας της συντεχνίας των τακιαντζήδων, των τεχνιτών που κατασκεύαζαν φέσια και γενικότερα εξωτερικά εξαρτήματα ενδυμασιών. Ο ναός έχει συνδεθεί τόσο με θρύλους, όσο και με δραματικά ιστορικά γεγονότα της πόλης. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ φυλακίστηκαν η κυρά Φροσύνη μαζί με τις δεκαεπτά αρχόντισσες των Ιωαννίνων, προτού τις πνίξουν στη λίμνη.Αξιοπρόσεκτο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που φέρει εικόνες σύγχρονες περίπου με την τοιχογράφηση του εσωτερικού. Η δεσποτική εικόνα των Τριών Ιεραρχών, αποτελεί έργο του γιαννιώτη ζωγράφου Θεοδοσίου. Από τα κειμήλια του ναού αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα μία αργυρή λειψανοθήκη που κατασκευάσθηκε το 1784 από τον Καλαρρυτινό αργυροχόο Νικόλαο Ποντίκη. Σήμερα λειτουργεί ως ενοριακός και κοιμητηριακός ναός της πόλης των Ιωαννίνων.

Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου της Περιβλέπτου
Η εκκλησία της Περιβλέπτου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι κτισμένη σε χαμηλό λόφο στη νότια είσοδο της πόλης. Αρχικά υπήρξε καθολικό μονής, την οποία ίδρυσε ο Επιφάνιος Ηγούμενος το 1647.
Ο Επιφάνιος Ηγούμενος (1568-1648) γεννήθηκε στα Γιάννινα, αλλά έζησε κυρίως στη Βενετία, όπου διατηρούσε μαζί με τον αδελφό του εμπορική επιχείρηση. Παρόλο που ήταν ολιγογράμματος μερίμνησε για την έκδοση βιβλίων με δικά του έξοδα. Μέσα στα Γιάννινα εκτός από την Περίβλεπτο ίδρυσε και την Επιφάνειο Σχολή. Από επιγραφή, δίπλα στη νότια θύρα της κοιμητητριακής σήμερα, εκκλησίας της Περιβλέπτου πληροφορούμαστε ότι εδώ δίδαξε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στις 4 Αυγούστου του 1770. Ο ναός της Περιβλέπτου, έχει κτισθεί στον τύπο της τρίκλιτης θολωτής βασιλικής. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με τρούλους, ενώ τα πλάγια με χαμηλωμένους τρούλους (φουρνικά). Οι τοιχογραφίες της αψίδας του ιερού έγιναν το 1842 από τους Γιαννιώτες ζωγράφους Θεοδόσιο και τον γιό του Κωνσταντίνο, όπως αναγράφεται στο διακοσμητικό ελλειψοειδές διάχωρο που εικονίζεται στη βάση της κόγχης, κάτω από την παράσταση του Μεγάλου Αρχιερέα.

Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία
Πρόκειται για την κεντρική εκκλησία του οικισμού Πλατανιάς, που είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Δρίσκου.
Είναι τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική με τρεις αψίδες ανατολικά, από τις οποίες η κεντρική και η νότια είναι τρίπλευρες, ενώ η βόρεια είναι ημικυκλική. Κατά μήκος της νότιας πλευράς, υπάρχει τοξωτή στοά. Ο ναός στεγάζεται με τετράκλινη στέγη. Στο μνημείο διακρίνονται τρεις οικοδομικές φάσεις. Στην παλαιότερη, (ύστερα βυζαντινά χρόνια) ανήκουν το ανατολικό τμήμα της νότιας πλευράς και η νότια αψίδα. Στην επόμενη ανήκουν, το κεντρικό βόρειο τμήμα της ανατολικής πλευράς ( ή τμήμα της ανατολικής πλευράς) και τμήμα του βόρειου τοίχου. Η τρίτη και τελευταία φάση, χρονολογείται στα 1938, οπότε και κατεδαφίστηκε ο γυναικωνίτης και προεκτάθηκε δυτικά. Στην ίδια φάση, ανήκει και το προστώο που υπάρχει κατά μήκος της νότιας πλευράς.

Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου της Αγοράς
Ο ναός του αγίου Νικολάου της αγοράς, βρίσκεται κοντά στη σημερινή οδό Ανεξαρτησίας. Φέρει επίσης την ονομασία «Άγιος Νικόλαος του Λουτρού», επειδή κοντά βρισκόταν το πρώτο χαμάμ που κτίστηκε στην πόλη.
Στη συγκεκριμένη θέση φαίνεται ότι υπήρχε ναός ήδη από τις αρχές του 17ου αιώνα, καθώς αναφέρεται ότι το 1630 κατεδαφίστηκε από το γιό του Ρετζέπ Αγά. Ο ναός ανοικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1647 και 1749, ενώ καταστράφηκε ξανά το 1820, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Αλή πασά και της πυρπόλησης της πόλης από τα σουλτανικά στρατεύματα..
Στη μορφή που διατηρείται σήμερα ο Άγιος Νικόλαος ξεκίνησε να κτίζεται το 1837, με χορηγία των αδελφών Ζωσιμάδων και του Γ. Χατζηκώνστα.
Ο ναός ακολουθεί τον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής. Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν οι φορητές εικόνες του ναού. Οι δεσποτικές εικόνες, ρωσικής προέλευσης, επηρεασμένες έντονα από το ύφος των Ναζαρηνών ζωγράφων, δωρήθηκαν στο ναό το 1841 από τον Γεώργιο Χατζηκώνστα. Στο ναό φυλάσσονται αρκετές ακόμα εικόνες μεγάλων διαστάσεων, ρωσικής προέλευσης. Από τα κειμήλια του ναού ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθούν τα αφιερώματα του Γ.Χατζηκώνστα. Πρόκειται για ένα ευαγγέλιο του 1837 με ασημένια στάχωση, καθώς επίσης και για ένα δισκοπότηρο, ένα δισκάριο και αστερίσκο, έργα του 1828, ρωσικών εργαστηρίων.

Ευαγγελική Εκκλησία
Το κτίριο της Ευαγγελικής Εκκλησίας ,το οποίο κτίστηκε το 1935 ,βρίσκεται στην οδό Σαμουήλ. Η Ευαγγελική Κοινότητα Ιωαννίνων ιδρύθηκε επισήμως το 1895,αν και Ευαγγελιστές υπήρχαν στα Γιάννινα τουλάχιστον από το 1879 με ιδρυτή της πρώτης άτυπης κοινότητας το Σταύρο Μιχαηλίδη. Σήμερα οι πιστοί της εκκλησίας στα Γιάννινα ανέρχονται σε μερικές δεκάδες και αποτελούν μια ζωντανή και αγαπητή ομάδα της γιαννιώτικης κοινωνίας.
Νησί Ιωαννίνων

Ιερός Ναός Αγ. Ελευθερίου
Ο Ι.Ν Αγ. Ελευθερίου βρίσκεται εντός του οικισμού και σε εντοιχισμένη επιγραφή αναγράφεται ότι το έτος ανέγερσης είναι το 1901.
Νησί Ιωαννίνων

Άγιος Αθανάσιος – Μητροπολιτικός Ναός Ιωαννίνων
Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης, αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο, βρίσκεται βόρεια του λόφου Λιθαρίτσια, κοντά στην παραλίμνια συνοικία, που είναι γνωστή ακόμη και σήμερα με το όνομα Σιαράβα.
Παρόλο που σύμφωνα με την παράδοση στη θέση αυτή υπήρχε ναός ήδη από τη βυζαντινή περίοδο, η πρώτη βέβαιη πληροφορία για την ύπαρξη παλαιότερου ναού προέρχεται από έγγραφα του 1619 και του 1664, όπου αναφέρεται ως καθολικό μονής. Το 1831-32, μερικά χρόνια μετά την ολοσχερή καταστροφή του Αγίου Αθανασίου κατά την πυρπόληση της πόλης από τα στρατεύματα του Χουρσίτ, κτίστηκε από το μητροπολίτη Ιωακείμ εκ Μελένικου ο νέος ναός, στη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα. Από το 18ο αιώνα στη ναοδομία της Ηπείρου, αλλά και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου επικρατεί ο αρχιτεκτονικός τύπος της τρίκλιτης βασιλικής. Στο εσωτερικό ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες στις τρεις αψίδες του ιερού και στις ενδιάμεσες κόγχες, στον τρούλο και στην κατώτερη ζώνη των πλαγίων τοίχων. Οι τοιχογραφίες του ιερού φιλοτεχνήθηκαν το 1835 από τους Γιαννιώτες ζωγράφους Θεοδόσιο και Κωνσταντίνο, όπως μαρτυρεί επιγραφή. Το τέμπλο του Αγίου Αθανασίου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ηπειρωτικής ξυλογλυπτικής του 19ου αιώνα. Είναι εξαιρετικής τέχνης, έργο του Αναστασίου Σκαλιστή και των γιών του, Κωνσταντίνου, Γιάννη και Δημήτρη, οι οποίοι κατάγονταν από το Τούρνοβο (σημ. Γοργοπόταμο) Κόνιτσας. Στη βορειοδυτική πλευρά του ναού του Αγίου Αθανασίου, κτίστηκε το 1909 το επιβλητικό πυργοειδές καμπαναριό, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Π.Μελίρρυτου.
ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στη βόρεια πλευρά του μητροπολιτικού ναού και σε επαφή με το ιερό κτίσθηκε λίγο μετά το 1838 παρεκκλήσι, για να στεγάσει τον τάφο του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου, μετέπειτα πολιούχου των Ιωαννίνων. Το σώμα του αγίου τοποθετήθηκε δίπλα στην είσοδο του ναού σε τάφο που καλύφθηκε από πρόχειρο ξύλινο μνημείο. Λίγα χρόνια αργότερα και πιθανόν μέχρι το 1863 διαμορφώθηκε ο χώρος του παρεκκλησίου, στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Αγία Μαρίνα & Ναός Αγίου Ιωάννη νεομάρτυρα
Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες των Ιωαννίνων, την Καλούτσιανη.. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός της Αγίας Μαρίνας κτίσθηκε για πρώτη φορά το 1791, ενώ μόλις το 1809 έγινε η πρώτη ανακατασκευή του από τους Γ.Γοργόλη και Στέφανο Μπούμπα.
Ο Άγγλος περιηγητής Τhomas Smart Hughes, που επισκέφθηκε την πόλη το 1813 στο οδοιπορικό του χαρακτηρίζει την Αγία Μαρίνα «ως τον κάλλιστον και λαμπρότερον των εν Ιωαννίνοις υπαρχόντων ιερών ναών». Το 1820 ο ναός πυρπολήθηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα που πολιορκούσαν τα Γιάννινα, ενώ το 1829 πυρπολήθηκε πάλι από τον Βελή Μπέη. Ο ναός της Αγίας Μαρίνας στη μορφή που διατηρείται σήμερα κτίστηκε το 1852, με χρήματα του Ηπειρώτη ευεργέτη Νικολάου Ζωσιμά και τους αδελφούς του, όπως μαρτυρεί μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα, εντοιχισμένη επάνω από την κύρια θύρα εισόδου. Είναι μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με τρείς πολυγωνικές αψίδες στα ανατολικά και ευρύ πρόναο εν είδει νάρθηκα στα δυτικά. Οι τοιχογραφίες του ναού διατάσσονται κατά το καθιερωμένο ήδη από τους μεσοβυζαντινούς αιώνες εικονογραφικό πρόγραμμα, αλλά από τεχνοτροπική άποψη είναι φανερά απομακρυσμένες από τη βυζαντινή παράδοση, αναζητώντας πρότυπα σε δυτικά έργα. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο. Από τα κειμήλια που φυλάσσονται στο ναό αξίζει να αναφερθούν ιδιαίτερα δύο ευαγγέλια με περίτεχνες αργυρές σταχώσεις, οι οποίες αποδίδονται σε ξένο εργαστήριο, πιθανόν το ίδιο. Το ένα ευαγγέλιο αφιερώθηκε στο ναό το 1796, ενώ το άλλο τυπώθηκε στη Βενετία το 1791. Στη δυτική πλευρά του περιβόλου της Αγίας Μαρίνας υψώνεται το ογκώδες πέτρινο καμπαναριό, που κτίσθηκε μετά από προσπάθειες πολλών ετών το 1949, με δαπάνες των ενοριτών.
ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ
Μέσα στον περίβολο της Αγίας Μαρίνας, στα νότια του επιβλητικού ναού κτίσθηκε το 1928 μονόχωρος ναΐσκος, προς τιμήν του νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη. Ο Άγιος Ιωάννης είναι ο πρώτος από μια σειρά νεομαρτύρων που κατάγονται από την Ήπειρο
ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Στο γυναικωνίτη της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας υπάρχει το παρεκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου.