Στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου και γενικότερα της Βορείου Πίνδου μπορούν να λάβουν χώρα όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ορεινό τουρισμό. Απαιτείται, ανάλογα με την περίπτωση, καλή έως άριστη γνώση των βασικών τεχνικών, ικανοποιητική έως άριστη φυσική κατάσταση και πάνω από όλα σωστή αξιολόγηση των ικανοτήτων μας. Είναι, επίσης, σκόπιμο να ενημερωθεί ο επισκέπτης από πριν, εάν η δραστηριότητα την οποία σκοπεύει να ασκήσει είναι σύμφωνη με τον κανονισμό λειτουργίας της Προστατευόμενης Περιοχής Βόρειας Πίνδου, στα όρια της οποίας βρίσκεται και ο Δήμος Ζαγορίου.

Ορειβασία – Ορεινή πεζοπορία
Το ανάγλυφο της περιοχής με τους μεγάλους ορεινούς όγκους δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για πεζοπορία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Άπειρες είναι οι διαδρομές, με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης, εξερευνόντας την ποικιλομορφία του οικοσυστήματος της Πίνδου. Μικρά και μεγάλα μονοπάτια, παλιά και καινούργια, διασχίζουν όλη την περιοχή σχηματίζοντας ένα σύστημα μονοπατιών που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις.

Σκοποβολή
Στην έδρα του Δήμου, στους Ασπραγγέλους, λειτουργεί σύγχρονο σκοπευτήριο. Σε ελεγχόμενες  συνθήκες, είναι το ιδανικό μέρος για εξάσκηση και βελτίωση των σκοπευτικών ικανοτήτων για αγωνιστικούς και μη λόγους.  Το σκοπευτήριο λειτουργεί από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας και κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Παπανικολάου Λάκη στο 6977643814.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς – Αιωροπτερισμός
Δυτικά του κάμπου των Ασπραγγέλων λειτουργεί πίστα αιωροπτεριστών. Απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους έχουν στην κατοχή τους τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Rafting
Κατάβαση των ποταμών της περιοχής με φουσκωτή βάρκα. Ξεκινά από τη γέφυρα Αρίστης – Πάπιγκο.

Canyoning
Διαδρομές χωρίς σχοινιά – Βικάκι: Ξεκινάει από το χωριό Τσεπέλοβο και τερματίζει στο χωριό Κήποι. Διάρκεια Διαδρομής 3,5 – 4 ώρες.

Ιππασία
Η ιππασία  αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που φέρνουν τους επισκέπτες και όχι μόνο κοντά στη φύση. Οι διαδρομές με τα πανέμορφα άλογα της περιοχής δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς τον τόπο μέσα από μια εμπειρία ξεχωριστή και για πολλούς πρωτόγνωρη, ιππεύοντας!  Η απόδραση ξεκινά από το Μικρό και μεγάλο Πάπιγκο!

Jeep safari
Μία μοναδική εμπειρία  που τερματίζει την αδρεναλίνη όλων όσων επιλέγουν να κάνουν jeep Safari  στην άγρια φύση του Ζαγορίου. Οι διαδρομές εκτός από απολαυστικές χαρακτηρίζονται ως experience of a lifetime, μιας και οι επισκέπτες ακολουθούν μονοπάτια που διασχίζουν οι καφέ αρκούδες της περιοχής.

Κυνήγι Τρούφας
Μια ιδιαίτερη δραστηριότητα για τους φυσιολάτρες επισκέπτες! Το κυνήγι τρούφας πραγματοποιείται συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στο Ζαγόρι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.