O Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και σε μέγεθος και σε σπουδαιότητα. Ενα οικοσύστημα με μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία. Ο Κόλπος καταλαμβάνει έκταση περίπου 400 χλμ και αποτελεί  μιά κλειστή θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους. Στον Αμβρακικό εκβάλλουν οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος μεταφέροντας με τα άφθονα νερά τους και σημαντικές ποσότητες φερτών υλικών, συμβάλλοντας στο σχηματισμό ενός εξαιρετικά πολύπλοκου όσο και μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα, υγροτοπικού συστήματος.
Ο Αμβρακικός επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του πορθμού της Πρέβεζας. Είναι ένας υγρότοπος υψίστης αξίας όχι μόνο γιά τα ελληνικά αλλά και γιά τα διεθνή δεδομένα. Στον Αμβρακικό επιβιώνει ένας από τους τελευταίους υγιείς  πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου. Οπως επισημαίνεται στο περιοδικό «New Scientist» ο αριθμός τους παραμένει σταθερός, περίπου 150 δελφίνια.
Στα νερά του, ακόμη, θα δείτε χελώνες Caretta Caretta, ενώ στους βάλτους που σχηματίζουν οι εκβολές των ποταμών ζουν εκατοντάδες είδη σπάνιων πουλιών και θηλαστικών. 291 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί από τα οποία 75 είναι ύπο απειλή ή εξαφάνιση. Η Χαλκόκοτα, η Χουλιαρομύτα, ο Αργυροπελεκάνος και η Βαλτόπαπια είναι μερικά από αυτά. Κοπάδια νεροβούβαλων ζουν στις ακτές του. Ο Αμβρακικός κόλπος θεωρείται η τρίτη σε μέγεθος αποικία αργυροπελεκάνων στην Ευρώπη.
Ο Αμβρακικός είναι ένας πλούσιος ψαρότοπος που φημίζεται για τις γαρίδες (τις γνωστές γάμπαρες) για τα όστρακά του, τις σαρδέλες του, τον μικρό αλλά πεντανόστιμο γαύρο του, τις κουτσομούρες, τους κέφαλους, τις γλώσσες και πολλά άλλα θαλασσινά. Ο υγρότοπος είναι ο καλύτερος χελότοπος στην Ελλάδα. Ο Αμβρακικός είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της ανατολικής Μεσογείου και προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar.
Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το ακρωτήριο της Λασκάρας που βρίσκεται στις όχθες του Αμβρακικού 5χλμ μακριά από την πόλη της Πρέβεζας και να δει ένα από τα τελευταία σε λειτουργία νταλιάνια στον κόλπο. Αυτή η σπάνια πλέον τεχνική ψαρέματος, ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία και στηρίζεται στην ικανότητα του παρατηρητή και τον συντονισμό των κινήσεων των ψαράδων.
Η περιοχή του Αμβρακικού κόλπου περιλαμβάνεται στους υγρότοπους Ramsar Διεθνούς σημασίας, στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, και έχει χαρακτηρισθεί ως Τόπος Κοινοτικής σημασίας, Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Το 2008 η βόρεια περιοχή του κόλπου κηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο.
O επισκέπτης επίσης μπορεί να γνωρίσει τον οικολογικό παράδεισο του Αμβρακικού και τα πολλά δελφίνια μισθώνοντας ιστιοπλοϊκό από τις μαρίνες της Πρέβεζας ή συμμετέχοντας στην ημερήσια εκδρομή με το σκάφος που πραγματοποιεί τον περίπλου του κόλπου.