Η Κόνιτσα θεωρείται η πόλη του καγιάκ και προσφέρει τη δυνατότητα όλο το χρόνο να απολαύσει κάποιος το άθλημα αυτό αλλά και το ράφτιγκ, την ορειβασία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, την πεζοπορία, το ποδήλατο βουνού. Οι περιπατητές θα χαρούν την ανάβαση και την περιπέτεια στα βουνά του Σμόλικα, του Γράμμου, της Τύμφης και θα επιδοθούν σε χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Θα χαρούν τις μυθικές Δρακόλιμνες, την πορεία στη Χαράδρα του Βοϊδομάτη, μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και την πορεία στη Χαράδρα του Αώου.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς
Στο λόφο του Προφήτη Ηλία (υψ. 1071μ), πάνω από την Κόνιτσα, υπάρχει διαμορφωμένη πίστα απογείωσης για αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente). Εδώ έχουν πραγματοποιηθεί και αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου αλεξίπτωτου πλαγιάς. Στο ύψωμα αυτό, από το οποίο προσφέρεται φανταστική θέα στα βουνά και σε όλη τη γύρω περιοχή (κάμπος Κόνιτσας, Τύμφη, Τραπεζίτσα, Σμόλικας, Κλέφτης, Γράμμος, Νεμέρτσικα) φτάνει κανείς από ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 2,5 χλμ, με αφετηρία το ξωκκλήσι του Αγ. Αθανασίου πάνω από την Κόνιτσα.

Fly fishing
Το ψάρεμα με μύγα (fly fishing) είναι ένας τρόπος ψαρέματος πολύ  εντυπωσιακός αλλά και διασκεδαστικός.Στο fly δεν χρησιμοποιείται κάποιο δόλωμα, αλλά διάφορες απομιμήσεις εντόμων, τις λεγόμενες μύγες (flies) που κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, φυσικά και συνθετικά. Το καλάμι και ο μηχανισμός διαφέρουν επίσης από αυτά των άλλων τεχνικών ψαρέματος.Ο μηχανισμός έχει ιδιαίτερο σχήμα και διαφορετική λειτουργία από τους κοινούς μηχανισμούς και προσαρμόζεται στη βάση του καλαμιού. Επίσης στο πέταγμα της μύγας δεν χρησιμοποιείται βάρος. Με τη βοήθεια της ορμιάς (line) που κατέχει τη θέση της κλασικής μισινέζας. Ο ψαράς πετάει τη μύγα και απελευθερώνει σιγά σιγά  την ορμιά, κάνοντας διαδοχικές κινήσεις του καλαμιού μπροστά και πίσω. Τα ποτάμια της περιοχής, Αώος και Βοϊδομάτης, μπορούν να δώσουν σπάνιες στιγμές απόλαυσης και διασκέδασης στους λάτρεις του fly fishing.

Χειμερινά σπορ
Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας απέχει από το Δίστρατο 14 χλμ., και διαθέτει 18 πίστες με συνολικό μήκος 19 χμ., σε υψόμετρο που φτάνει στα 2249 μ.Διαθέτει εστιατόρια, μπαρ, σαλέ και δύο ορειβατικά καταφύγια, χωρητικότητας 30 και 50 ατόμων. Λειτουργεί, επίσης, σχολή σκι και υπάρχουν καταστήματα για ενοικίαση του απαραίτητου εξοπλισμού. Εκεί ο επισκέπτης δράττεται της ευκαιρίας να επιδοθεί σε διάφορα χειμερινά σπορ, όπως το ski και το snowboard, να περιηγηθεί στο φυσικό περιβάλλον του χιονοδρομικού κέντρου κάνοντας snowscooter και να δοκιμάσει την κατάβαση μιας χιονισμένης πλαγιάς με φουσκωτή βάρκα (snowraft) – προτείνεται ως εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Ορειβασία/Πεζοπορία
Τα βουνά της Κόνιτσας θεωρούνται ο παράδεισος του πεζοπόρου και του ορειβάτη.
Αυτό οφείλεται στο μεγάλο αριθμό τους και στην εκτεταμένη επιφάνειά τους σε συνδυασμό με το γεγονός του ότι το ένα αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του άλλου αποτελώντας έτσι μια ενιαία ενότητα. Επίσης σε αυτό συμβάλλει η  μεγάλη ποικιλία του ανάγλυφου και της βλάστησης καθώς και η ύπαρξη πολλών παλιών μονοπατιών που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι  η διατήρηση αρκετών αδιατάρακτων περιοχών, περιοχές δηλαδή στις οποίες δεν έχουν κατασκευαστεί δρόμοι ή άλλα έργα του ανθρώπου που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την αισθητική του τοπίου και να οδηγήσουν στην εξαφάνιση σπάνια είδη χλωρίδας και άγριας πανίδας. Πολλά μονοπάτια οδηγούν προς τις κορυφές των μεγάλων βουνών ή συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους. Μέχρι σχετικά πρόσφατα λειτουργούσε τέλεια ένα εκτεταμένο δίκυτο μονοπατιών που συνέδεε αφενός τα χωριά μεταξύ τους και αφετέρου τους τόπους όπου λάβαιναν χώρα οι καθημερινές ασχολίες των κατοίκων του κάθε χωριού. Σήμερα σε καλή κατάσταση διατηρείται ένα μέρος αυτού του εκεταμένου δικτύου και κυρίως τα μονοπάτια, τα οποία  οδηγούν σε θέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς και εκείνα που σχετίζονται με τις ασχολίες και τις δραστηριότητες των λιγοστών κατοίκων γύρω από τα χωριά και τις στάνες στα βουνά (κτηνοτροφία, γεωργία, υλοτομία, κυνήγι, αναψυχή κά). Τα υπόλοιπα μονοπάτια και κυρίως αυτά που είναι στα χαμηλότερα υψόμετρα σταδιακά μπήκαν σε αχρηστία και έκλεισαν ή αντικαταστάθηκαν από αυτοκινητόδρομους, οπότε έχασαν ένα μέρος από την περιπατητική γοητεία τους.

Rafting – Kayak
Οι ποταμοί Αώος και Βοϊδομάτης είναι ιδανικοί για rafting και kayak και διαθέτουν διαδρομές εύκολες και δύσκολες, που φτάνουν έως και τα 27 χλμ. σε μήκος.
Όσον αφορά το rafting η διαδρομή του ποταμού Βοϊδομάτη είναι κατάλληλη για αρχάριους, αντιθέτως του ποταμού Αώου η οποία είναι απ’ τις πιο εξειδικευμένες στην Ελλάδα είναι κατάλληλη μόνο για όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και κυρίως εμπειρία.
Η περισσότερο προσφιλής διαδρομή στον Αώο ποταμό αρχίζει από τη γέφυρα του Αώου ανάμεσα από τα χωριά Παλιοσέλι και Βρυσοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Κόνιτσας. Η διαδρομή είναι υψηλών απαιτήσεων, αφού έχει συνεχόμενη υψηλή δυσκολία V και VI βαθμών, το μήκος της είναι 15 χλμ. και η διάρκειά της από 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με την παροχή του ποταμού. Η κατάβαση μπορεί να γίνει και με kayak, monoraft ή hot dog. Επιλεγμένα τμήματα της διαδρομής, που έχουν μικρότερο βαθμό δυσκολίας, ιδίως από την περιοχή της Μονής Στομίου και χαμηλότερα, μπορεί να γίνουν ευκολότερα.
Στον Βοϊδομάτη η κλασσική διαδρομή αρχίζει από τη γέφυρα Αρίστης- Παπίγκου, ακολουθεί μια καταπράσινη διαδρομή στο φαράγγι του Βοϊδομάτη και καταλήγει στην έξοδο του φαραγγιού, στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Η κατάβαση μπορεί να γίνει με rafting, kayak, monoraft ή hot dog. Η διάρκεια της διαδρομής είναι από 1 έως 2 ώρες και ο βαθμός δυσκολίας II. Επίσης για τους πιο εξεζητημένους λάτρεις του kayak, νωρίς την άνοιξη ενδύκνειται για κατάβαση και ο παραπόταμος του Σαραντάπορου, Κερασοβίτικος και γιατί όχι μερικές φορές και ο ίδιος ο Σαραντάπορος.

Αναρρίχηση
Από τα βουνά της Κόνιτσας, μόνο τα ασβεστολιθικά βράχια της Τύμφης προσφέρονται για αναρρίχηση. Το αναρριχητικό πεδίο της Τύμφης αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα και ταυτόχρονα δύσκολα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας. Από το 1955 έως σήμερα στο βουνό αυτό  και κυρίως  στις κορυφές Αστράκα (2436μ) και Γκαμήλα (2497μ) έχουν χαραχθεί αρκετές αναρριχητικές και ταυτόχρονα καταρριχητικές διαδρομές, οι οποίες περιλαμβάνουν ποικιλία  βαθμών δυσκολίας.

Ποδηλασία βουνού
Οι πολλοί δασικοί χωματόδορμοι στο Σμόλικα και στο Γράμμο που διασχίζουν τις πλαγιές τους προσφέρονται για ποδηλασία βουνού και πολλές περιπλανήσεις με οχήματα 4Χ4. Τμήματα του ασφαλτοστρωμένου επαρχιακού οδικού δικτύου, όπως η διαδρομή στα χωριά του κάμπου από την Κόνιτσα έως τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης, ο δρόμος ανάμεσα από τα χωριά Πυρσόγιαννη και Γοργοπόταμος  στο Γράμμο ή εκείνος ανάμεσα από το Ελεύθερο και τα  Άρματα στο Σμόλικα, είναι ιδανικά για ποδηλασία λόγω των σχετικά ήπιων κλίσεων –σε σχέση  με τις γύρω απότομες πλαγιές- και του πολύ όμορφου ορεινού τοπίου.

Ιππασία
Τα παλαιότερα χρόνια η ιππασία ήταν ένα από τα σπορ των ευγενών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η στροφή του ανθρώπου στις μηχανές έχουν απομακρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το άλογο από τη ζωή μας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, ιδίως οι νέοι και οι κάτοικοι των πόλεων, έχουν χάσει την επαφή με το άλογο και ίσως αρκετοί να είναι αυτοί που το φοβούνται. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή στα ενδιαφέροντα του κόσμου και οι άνθρωποι στρέφονται σε δραστηριότητες που γίνονται στη φύση, ως μέσο χαλάρωσης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και φυγής από το άγχος και τη φασαρία των πόλεων.Δραστηριότητες όπως η ιππασία (περιήγηση στο δάσος με άλογο) έχουν αρχίσει να κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους. Συνήθως οι εκδρομές αυτές γίνονται με τη συμμετοχή αρχάριων ιππέων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προγράμματα για πιο έμπειρους. Είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος για να ζήσουμε το άρωμα άλλων εποχών και να νιώσουμε λίγο ιππότες. Σήμερα, οι διαδρομές με εκπαιδευμένα άλογα μέσα στο δάσος ή πλάι στο ποτάμι, σας δίνει την αίσθηση της επαφής, της συνεργασίας με ένα από τα ποίο υπερήφανα ζώα της φύσης. Οι εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής της Κόνιτσας, μπορούν να προσφέρουν απεριόριστες ευκαιρίες στους φίλους της ιππασίας, είτε πρόκειται να διασχίσουν μονοπάτια, είτε τους ποταμούς της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες.

Εκδρομές με Jeep 4×4
Είναι εκδρομές με τετρακίνητα οχήματα  (4×4)  σε διαδρομές που τα συμβατικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν. Οι διαδρομές είναι προεπιλεγμένες εκτός οδικού δικτύου σε χωματόδρομους μέσα από δάση, ενώ συνήθως περιέχουν και κάποια άλλα δύσκολα σημεία. Τις διαδρομές μπορούν να πραγματοποιήσουν όλοι, όλο το χρόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν με καλύτερη περίοδο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. To πλούσιο δασικό οδικό δίκτυο του Σμόλικα, του Γράμμου, της Τραπεζίτσας και της Βασιλίτσας μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη πρωτόγνωρες εμπειρίες μέσα σε τοπία ιδιαίτερου\ φυσικού κάλλους.

Flying Fox
Η τεχνική λέγεται flying fox και είναι άκρως συναρπαστική, λένε όσοι έχουν δοκιμάσει. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας και πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις ύψους και βάρους.
Στην ουσία πρόκειται για μια ορειβατική τεχνική την οποία απαιτείται να γνωρίζει ένας ορειβάτης προκειμένου να διασχίσει π.χ. ένα φαράγγι. Το πέρασμα είναι εναέριο, ο άνθρωπος είναι δεμένος με σχοινιά σε ένα μηχανισμό με τροχαλία και καθώς ξεκινά, κάνοντας το μεγάλο άλμα στο κενό, κρεμιέται από το σχοινί με τα χέρια, το πρόσωπό του κοιτά προς τα σχοινιά και η πλάτη το χάος, ενώ το σώμα του έχει πάρει στάση ζώου. Εφόσον τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφαλείας, υπάρχουν ο απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός, ένας έμπειρος εκπαιδευτής και φυσικά η σύνεση και η λογική που επιβάλλουν την τήρηση όλων των οδηγιών του δασκάλου, τότε πράγματι δεν υπάρχει κίνδυνος. Η εκπαίδευσή σας δεν θα πάρει παραπάνω από δύο ώρες, οπότε δώστε προσοχή και θα είστε γρήγορα έτοιμοι για το μεγάλο άλμα.  Η βουτιά στο κενό παίρνει κλίση που κόβει την ανάσα, με άλλα λόγια ξεκινά από πολύ ψηλά και καταλήγει στα 4-5 μέτρα από το έδαφος, ούτως ώστε, σε απόσταση ασφαλείας πλέον, να απλώσετε τα πόδια σας και να ετοιμαστείτε για την προσγείωσή σας.Στην Ελλάδα τα ύψη που διασχίζουν οι «ιπτάμενες αλεπούδες» είναι πιο βατά, ενώ στο εξωτερικό ο όρος extreme βρίσκει σ’ αυτό το άθλημα την απόλυτη εφαρμογή του. Το σχοινί μπορεί να έχει 400 μ. μήκος και ύψος ακόμη και 200 μ. Έτσι, η ταχύτητα που αναπτύσσεται είναι ιλιγγιώδης, το αίμα αρχίζει και ζεσταίνεται, ενώ η αδρεναλίνη δείχνει κόκκινο. Οι υπέροχοι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι και τα φαράγγια στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας προσφέρονται για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στο flying fox.