Τα μουσεία της περιοχής φιλοξενούν εκθέματα που καλύπτουν χιλιετίες πολιτισμού, κατακτήσεων και επιτευγμάτων. Λαογραφικές συλλογές ή μουσεία φυσικής ιστο- ρίας συναντάμε στο Μπουραζάνι, στο Κεράσοβο, στο Κεφαλοχώρι, στον Αμάραντο και στο Μάζι. Στην Κόνιτσα, στη θέση του παλιού μουσουλμανικού σχολείου, κάτω από το Τζαμί, λειτουργεί φωτογραφική έκθεση, όπου ο επισκέπτης βρίσκει αποτυπωμένη την ιστορική πορεία της Κόνιτσας. Επίσης στο Μπουραζάνι υπάρχει μόνιμη ιδιωτική έκθεση ξυλογλυπτικής τέχνης υψηλης αισθητικής.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Μπουραζάνι»
Βρίσκεται στον οικισμό: Αηδονοχώρι
Στο Μουσείο μας μπορείτε να δείτε σε φωτογραφική απεικόνιση όλα τα είδη των Φυτών, όλα τα Ορχιοειδή, τις πεταλούδες, τα Ερπετά, τα Αμφίβια, τις Λιμπελούλες και τα Ορθόπτερα της περιοχής «Μπουραζάνι». Επίσης θα παρατηρήσετε όλα τα είδη των ψαριών που υπάρχουν στον ποταμό Αώο.
H χλωρίδα της περιοχής χαρακτηρίζεται από έναn εξαιρετικά μεγάλο πλούτο σε ορχiοειδή, που αντιστοιχούν στο 15% (51 φυτικά taxa της Οικογένειας Orchidaceae) του συνολικού αριθμού ειδών χλωρίδας της περιοχής. Πρόκειται, από όσο είναι γνωστό, για το μεγαλύτερο αριθμό ορχεοειδών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα σε μια σχετικά μικρή περιοχή.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και δραστηριότητες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Περιβαλλοντικό Πάρκο ‘Μπουραζάνι’ συμβάλουν στην έγκυρη γνώση και στην διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Περιβαλλοντικό Πάρκο ‘Μπουραζάνι’ είναι οργανωμένες και πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες και απευθύνονται σε μεμονωμένους επισκέπτες, οργανωμένα γκρούπς, μαθητές και φοιτητές.
Στόχος των εκπαιδευτικών επισκέψεων είναι να γνωρίσουμε την ιστορία της περιοχής, να ενισχυθεί η σύνδεση με την φύση και να καλλιεργηθούν στάσεις και αξίες θετικές για την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, όχι μόνο μέσα από την γνώση αλλά μέσα από την χαρά της παρατήρησης και της έρευνας , της συνεργασίας και της δημιουργίας.

Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων
Βρίσκεται στον οικισμό: Πυρσόγιαννη
Το πέτρινο κτίριο του παλαιού σχολείου της Πυρσόγιαννης, που χτίστηκε το 1927,  ανακαινίστηκε πρόσφατα με σκοπό να στεγάσει το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, το οποίο και αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην άγνωστη ιστορία των Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας.
Το Μουσείο φιλοξενεί πάνω από 2500 φωτογραφίες, σχέδια, αποτυπώσεις, χαρτογραφήσεις, καθώς και σπάνιο υλικό που αφορά τη μυστική γλώσσα των Μαστόρων, τα λεγόμενα «Κουδαρίτικα», τα δρομολόγια, τα εργαλεία, τα συμφωνητικά και τις κατασκευές των μαστόρων της πέτρας.
Το υλικό που εκτείθεται στο Μουσείο Μαστόρων της Πέτρας της Πυρσόγιαννης αποτελεί μια συστηματική καταγραφή της τοπικής αρχιτεκτονικής, των υλικών κάθε περιοχής και των αισθητικών ρευμάτων των τριών τελευταίων αιώνων στα Βαλκάνια.

Λαογραφικό Μουσείο
Βρίσκεται στον οικισμό: Αγία Παρασκευή
Το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Παρασκευής διαθέτει πάνω από 500 εκθέματα του λαϊκού μας πολιτισμού και εκτίθενται σε ένα υπέροχο διατηρητέο κτήριο στην πλατεία του χωριού.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν διοικητήριο του τοπικού μπέη. Μετά την απελευθέρωση (1913) μετατράπηκε σε Σχολείο μέχρι το 1952. Το 2010 έγινε Λαογραφικό Μουσείο και στεγάζει θησαυρούς του λαϊκού μας πολιτισμού.
Για να το επισκεφθείτε, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 6976551251 (Παντ. Γαλάνης), 6976067198 (Δημ. Τέλλης) , 6976202076 (Δημ. Καναβός).

Λαογραφικό Μουσείο Παλαιοσελλίου
Βρίσκεται στον οικισμό: Παλαιοσέλλι
Το Λαογραφικό μουσείο, στεγάζεται στο χώρο του κλειστού πλέον δημοτικού σχολείου. Φιλοξενεί εκθέματα από την καθημερινή ζωή του χωριού, έκθεση παλιών φωτογραφιών καθώς και έργα καλλιτεχνών του χωριού..

Μουσείο Χιονιαδιτών Ζωγράφων
Βρίσκεται στον οικισμό: Χιονιάδες
Το Μουσείο Χιονιαδιτών Ζωγράφων πρόκειται να στεγαστεί στο κτίριο του παλιού σχολείου των Χιονιάδων που ανακαινίζεται γι’ αυτό το σκοπό. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν έργα Χιοναδιτών ζωγράφων και αγιογράφων όπως φορητές εικόνες σε ξύλο και πανί, σχέδια και ανθίβολα, ζωγραφιστές και σκαλιστές κασέλες κ.ά.
Επίσης περιλαμβάνει σύνεργα της εργασίας τους, πρότυπα σημειωματάρια, συμφωνητικά, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα για τη ζωή και την τέχνη τους. Το Μουσείο έχει στη διάθεσή του σημαντικά αρχεία που θα αξιοποιήσει με σκοπό την ανάδειξη της τέχνης των Χιοναδιτών ζωγράφων.
Στόχος του είναι η διερεύνηση κάθε είδους λαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας τους σε συνδυασμό και με το έργο των Χιοναδιτών ξυλουργών-ξυλογλυπτών, με το οποίο συνδέονται άμεσα, έτσι ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς και έρευνας του πλούσιου έργου των Χιοναδιτών ζωγράφων.

Φωτογραφική έκθεση
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
H φωτογραφική έκθεση των μνημείων της Κόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής στεγάζεται σε αναστηλωμένο παραδοσιακό κτίριο, στη νοτιοανατολική γωνιά της πόλης, κοντά στο πέτρινο γεφύρι του Αώου και δίπλα από το Τζαμί Σουλεϊμάν.
Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή σε αραβικό αλφάβητο, που είναι εντοιχισμένη αριστερά της εισόδου του ορόφου, το κτήριο οικοδομήθηκε το 1869-70 (έτος Εγίρας 1286) για να λειτουργήσει ως ιεροδιδασκαλείο.
Ως ιδρυτής του αναφέρεται ο σεϊχης Ζουραμπή, ο οποίος στην επιγραφή χαρακτηρίζει το σχολείο ως «Λίκνο της μάθησης και της σπουδής».
Μετά την απελευθέρωση, το 1913 και για πολλά χρόνια το κτήριο λειτουργούσε ως Νηπιαγωγείο. Σήμερα φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση της ιστορικής πορείας της Κόνιτσας και αποτελεί χώρο υποδοχής του Υπουργείου Πολιτισμού και προβολής των μνημείων και αρχαιοτήτων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Μέσα από έγχρωμες φωτογραφίες καλύπτεται μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδος της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, από το 15.000 π.Χ. μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ.

Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι»
Μέσα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» (Πάρκο Άγριας Ζωής) οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν είτε με λεωφορείο είτε με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο υπό την συνοδεία των υπευθύνων του Πάρκου.
Κατά την διάρκεια της διαδρομής προς το Πάρκο Άγριας Ζωής αναφέρονται τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής του λεκανοπεδίου Κόνιτσας –Μπουραζανίου -Μολυβδοσκεπάστου, των Εθνικών Δρυμών- θέσεις Natura 2000 στην περιοχή και των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων.
Εντός του Πάρκου Άγριας Ζωής υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, πλατόνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, αγρίμια της Κρήτης και ζαρκάδια) και στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο για την οπτικό-ακουστική περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ο κτηνίατρός του πάρκου ενημερώνει για τους βιολογικούς κύκλους των άγριων ζώων καθώς και για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Οι επισκέψεις στο χώρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες. Τηλέφωνα για ραντεβού: 2655061283

Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο
Βρίσκεται στον οικισμό: Κεφαλοχώρι
Το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο βρίσκεται στο Κεφαλοχώρι και στεγάζεται στην κατοικία του Παπά-Θωμά Φασούλη, η οποία παραχωρήθηκε από τον γιό του  Δημήτριο Θ. Φασούλη γι’ αυτό το σκοπό.
Η μουσειακή συλλογή , την οποία  ο δραστήριος, Δημήτρης Θ. Φασούλης, η αδελφή του Βασιλική Θ. Φασούλη και ο σύζυγός της Δημήτριος Β. Φασούλης έχουν συλλέξει με αγάπη και μεράκι, περιλαμβάνει πάρα πολλά εργαλεία και αντικείμενα, καθώς και φωτογραφίες του παρελθόντος, που αποτελούν μάρτυρες μιας εποχής αλλοτινής που χάνεται σιγά σιγά…  μάρτυρες της καθημερινής ζωής και της εργασίας των κατοίκων των Μαστοροχωρίων, των πολέμων και των δυσκολιών αλλά και της χαράς  και των πανηγυριών της περιοχής των Μαστοροχωρίων.
Μια πολύ αξιέπαινη προσπάθεια, που μακάρι να αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς. Πλούσια είναι και η βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο Λαογραφικό μουσείο, καθώς περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή ιστορικών συγγραμμάτων και σπάνιων εκδόσεων.

Λαογραφικό Μουσείο Αμαράντου
Βρίσκεται στον οικισμό: Αμάραντος
Το λαογραφικό μουσείο του χωριού δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαράντου κ.Παναγιώτη Ζακόπουλου ο οποίος έχει αναλάβει και τη φροντίδα του, ενώ στη δημιουργία του βοήθησαν και όλοι οι χωριανοί δίνοντας παλιά αντικείμενα που είχαν στα σπίτια τους.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφίας
Βρίσκεται στον οικισμό: Μάζι
Στην είσοδο του χωριού θα συναντήσετε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφίας, που φιλοξενεί εκθέματα τα οποία ανάγονται στον 19ο και  20ο αιώνα.
Στο μουσειακό χώρο διακρίνονται το τμήμα φυσικής ιστορίας, το λαογραφικό και το γεωργικό τμήμα καθώς και χώρος όπου εκτίθενται αντικείμενα οπλισμού διαφόρων εποχών.

Πνευματικό Κέντρο Κόνιτσας
Βρίσκεται στον οικισμό: Κόνιτσα
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στεγάζεται στο Δημαρχιακό μέγαρο και αποτελεί ένα οργανωμένο χώρο που περιλαμβάνει ωδείο, χορωδία, ραδιοφωνικό σταθμό, κινηματογράφο και μπαλέτο.
Το πνευματικό κέντρο διοργανώνει  επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια με έμφαση κυρίως στην τοπική ιστορία και παράδοση και συμπόσια τέχνης. Ο Δήμος Κόνιτσας διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη συνεδριακή αίθουσα και παρέχει την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο πραγματοποίησης συνεδρίων, καθώς και  εκπαιδευτικών και επιστημονικών σεμιναρίων.