Μονοδένδρι
Το Μονοδένδρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1060μ, στο κεντρικό Ζαγόρι και απέχει 39 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο μεγάλο έλατο που υπήρχε στην πλατεία του μέχρι και το 1840. Το Μονοδένδρι αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς προορισμούς των επισκεπτών της περιοχής, καθώς διαθέτει πολλές ομορφιές και αξιοθέατα και ταυτόχρονα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο γνωστό φαράγγι του Βίκου. Aκολουθήστε το κατηφορικό πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά δίπλα από το ναό του Αγίου Αθανασίου και ύστερα από λίγη ώρα θα σας έχει οδηγήσει στο κατώτερο σημείο του Βίκου. Σύμφωνα με πινακίδα της περιοχής, η χαράδρα έχει μπει στο βιβλίο Guinness ως η πιο βαθιά, με βάθος 900 μέτρα και άνοιγμα μόλις 1100 μέτρα.

Βίτσα
Η Βίτσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 990 μέτρων και βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι πολύ κοντά στο Μονοδέντρι. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής του Ζαγορίου και απέχει από τα Ιωάννινα 38 χιλιόμετρα. Θα γοητευτείτε από τα λιτά, πέτρινα σπίτια με την όμορφη αρχιτεκτονική. Περπατείστε στα γραφικά καλντερίμια και απολαύστε την ηρεμία της φύσης. Αν θέλετε μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι του Μίσσιου που χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξη Μίσσιο. Οι εκκλησίες της Βίτσας είναι ο Προφήτης Ηλίας που χρονολογείται το 17ο αιώνα, η Μονή της Παναγίας και το ναό των Ταξιαρχών του 17ου αιώνα.

Κήποι
Οι Κήποι είναι η πρωτεύουσα του Κεντρικού Ζαγορίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων. Γύρω από τους Κήπους μπορείτε να θαυμάσετε πολλά γραφικά πέτρινα γεφύρια καθώς από το χωριό περνάει ο Μπαγιώτικος ποταμός. Στην έξοδο του οικισμού βρίσκεται το τρίτοξο γεφύρι του Μύλου που χτίστηκε το 1748. Διαθέτει δύο βασικές καμάρες και μία ακόμα μικρότερη, γεγονός που το κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα γεφύρια του Ζαγορίου. Ένα ακόμα γεφύρι της περιοχής είναι αυτό του Πιτσιώνη, που είναι μονότοξο και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, έξω από το χωριό. Το γεφύρι χτίστηκε το 1830 από το Θόδωρο Πιτσιώνη. Στους Κήπους μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1779 και το Μοναστήρι της Παναγίας που χρονολογείται στο 19ο αιώνα. Στο χωριό βρίσκεται το πολύ γνωστό Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη. Σε αυτό μπορείτε να θαυμάσετε 40000 εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Ζαγορίου

Νεγάδες
Το όμορφο χωριό των Νεγάδων βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι ανατολικά των Κήπων.  Όπου δεν υπάρχουν πια μόνιμοι κάτοικοί.  Τα παλιά αρχοντικά  δεσπόζουν και η ατμόσφαιρα ενός από τα πιο όμορφα χωριά ταξιδεύει τον επισκέπτη. Σίγουρα θα σας μαγέψει η λιτή εκκλησία του Αϊ Γιώργη που βρίσκεται στην είσοδο των Νεγάδων. Στο χωριό βρίσκονται επίσης οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδας.

Κουκούλι
Το Κουκούλι βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι ανάμεσα στη Βίτσα και τους Κήπους και απέχει 38 χλμ από τα Ιωάννινα. Είναι ένα όμορφο χωριό με παλιά αρχοντικά περιτριγυρισμένο από καταπράσινα δάση. Βγαίνοντας από το χωριό, στο δρόμο προς τους Κήπους θα συναντήσετε το Καλογερικό γεφύρι, που από μακριά μοιάζει με κάμπια εν κινήσει. Ένα ακόμα πέτρινο γεφύρι της περιοχής είναι αυτό του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, το οποίο χτίστηκε το 1753 στη χαράδρα του Μικρού Βίκου. Επίσης είναι γνωστό και ως γεφύρι του Λαζαρίδη εξαιτίας του δασκάλου Κώστα Λαζαρίδη που κατοικούσε στο Κουκούλι. Είναι λιθόκτιστο, κατασκευασμένο με ένα τόξο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το γεφύρι προσεγγίζεται από ένα χτιστό μονοπάτι που ενώνει τα χωριά Μπάγια και Κουκούλι.

Δίλοφο
Το Δίλοφο είναι ένα πανέμορφο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μέτρων. Περπατήστε το και θαυμάστε από κοντά τα παλιά του αρχοντικά και τις πέτρινες εκκλησίες του χωριού. Τα καλντερίμια σίγουρα θα σας οδηγήσουν στον όμορφο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1857. Στο Δίλοφο βρίσκεται και το ψηλότερο σπίτι της περιοχής του Ζαγορίου, με ύψος 13,5 μέτρα.

Βραδέτο
Το Βραδέτο ανήκει στα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου και βρίσκεται βορειοδυτικά του Καπέσοβου. Είναι το ψηλότερο χωριό της περιοχής μιας και έχει χτιστεί στα 1350 μέτρα. Το χαρακτηριστικό αυτό, μας προσφέρει καταπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου. Κοντά στο Βραδέτο βρίσκεται η θέση Μπελόη, από κει κανείς μπορεί να έχει την καλύτερη θέα στο φαράγγι του Βίκου.

Καπέσοβο
Στο κεντρικό Ζαγόρι, πριν το Τσεπέλοβο συναντούμε το Καπέσοβο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Στο χωριό θα δείτε μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες του Ζαγορίου, τον Άγιο Νικόλαο. Ο πέτρινος ναός που χτίστηκε το 1793 θα σας γοητέψει με τη γραφικότητα αλλά και την ταπεινότητά του. Στο Καπέσοβο μπορείτε να περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια ανάμεσα στα πανέμορφα αρχοντικά και να επισκεφτείτε τη Πασχάλειο Σχολή με το Λαογραφικό της Μουσείο και τη βιβλιοθήκη της.

Τσεπέλοβο
Το Τσεπέλοβο βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι σε υψόμετρο 1080 μέτρων στην πλαγιά της Τύμφης. Έχει τους περισσότερους κατοίκους από όλα τα χωριά της περιοχής και αποτελεί την έδρα του Δήμου Τύφμης. Η θέση του είναι ιδιαίτερα προνομιακή καθώς βρίσκεται στο κέντρο του εθνικού πάρκου της βόρειας Πίνδου. Το κεφαλοχώρι του Ζαγορίου υπήρξε η γενέτειρα της μεγάλης Μαρίκας Κοτοπούλη, ένα τμήμα του πατρικού της οποίας σώζεται μέχρι και σήμερα και του Δημήτριου Μυράτ. Στο χωριό βρίσκεται και ο τάφος του ποιητή και γιατρού Ιωάννη Βηλαρά. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χωριά θα το έλεγε κανείς και άκρως τουριστικό.  Το Τσεπέλοβο σφύζει από  παλιά πέτρινα αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια, γεφύρια,  βρύσες και  πανέμορφες εκκλησίες. Σε αυτήν την πλατεία τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι που διαρκεί 3 ολόκληρες ημέρες.

Σκαμνέλι
Το Σκαμνέλι βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι στο δρόμο μετά το Τσεπέλοβο. Επισκεφτείτε τη Μονή της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένη στο βράχο του Ραδιού στα 1250 μέτρα. Αν βρεθείτε μάλιστα στο χωριό την ημέρα που γιορτάζει η Μονή, θα ζήσετε από κοντά το τριήμερο πανηγύρι του χωριού που διοργανώνεται προς τιμήν της Αγίας.

Άνω Πεδινά
Τα Άνω Πεδινά βρίσκονται νότια του Ελαφότοπου και ανήκουν στο Κεντρικό Ζαγόρ και είναι χτισμένα σε υψόμετρο 960 μέτρων. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια και παλιά καλντερίμια. Στα Άνω Πεδινά μπορείτε να επισκεφτείτε και τη φάρμα Στρουθοκαμήλων και να μάθετε πολλά για τα συμπαθητικά αυτά πτηνά. Πολύ όμορφο είναι το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1790 αλλά και ο Άγιος Δημήτριος (1793) που βρίσκονται στο χωριό.

Κάτω Πεδινά
Στο Κεντρικό Ζαγόρι, δυτικά των Άνω Πεδινών βρίσκονται τα Κάτω Πεδινά. Είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 940 μέτρων. Μοναδική είναι η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Αθανάσιος που χρονολογείται από το 1704.

Ελαφότοπος
Ο Ελαφότοπος ορθώνεται στα 1100 μέτρα.  Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως ευρήματα που οι αρχαιολόγοι τα τοποθετούν στο 19 αιώνα π.Χ. Στο Βορειοδυτικό τμήμα του Ελαφότοπου μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια του φρουρίου που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Στο χωριό λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα. Πανέμορφες είναι και οι εκκλησίες του Ελαφότοπου: ο Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε το 19ο αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος που χτίστηκε το 1857 και η Κοίμηση της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 17ο αιώνα.

Ασπράγγελοι
Το χωριό των Ασπραγγέλων είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Με την γραφική του πλατεία με το μεγάλο πλάτανο και το παλιό πηγάδι. Στο χωριό οι λάτρεις των σπορ θα βρουν πίστα αιωροπτερισμού αλλά και ένα σκοπευτήριο, στο οποίο διοργανώνονται διεθνείς αγώνες.

Ελάτη
Το χωριό της Ελάτης βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα και έλατα όπως μαρτυρεί και το όνομά της. Το παλιό χωριό καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943 και ο νέος οικισμός έχει χτιστεί σε μια κατάφυτη περιοχή σε υψόμετρο 960 μέτρων. Στην Ελάτη βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1806.

Δίκορφο
Το Δίκορφο είναισκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Περπατήστε τα  πέτρινα καλντερίμια του και θαυμάστε τα παλιά αρχοντικά αλλά και τη βιβλιοθήκη του. Στην κεντρική πλατεία μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Μηνά που χρονολογείται από το 1770.

Καλωτά
Το χωριό Καλωτά είναι χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Το όνομά του το οφείλει στην οικογένεια Καλωτά η οποία εγκαταστάθηκε σε αυτό το 1540. Το χωριό καταστράφηκε το 1943 όταν το έκαψαν οι Γερμανοί. Στα Καλωτά μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Βισοκού της Παναγίας που χρονολογείται το 1114 αλλά και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χτίστηκε το 1854 και διαθέτει ένα πανέμορφο επιβλητικό καμπαναριό.

Διπόταμο
Το Διπόταμο Κεντρικού Ζαγορίου φτάνει τα 840 μέτρα σε υψόμετρο. Είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο ποτάμια και η βλάστηση της περιοχής θα σας εντυπωσιάσει. Στο Διπόταμο μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1872.

Βρυσοχώρι
Το Βρυσοχώρι είναι χωριό του κεντρικού Ζαγορίου και είναι χτισμένο στην κοιλάδα του Αώου. Θα το βρείτε σε υψόμετρο 1000 μέτρων σε απόσταση 42 χλμ από τα Ιωάννινα. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια όμορφη κεντρική πλατεία στην οποία χαρακτηριστικό αποτελεί ο μεγάλος πλάτανος. Στην πλατεία βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους που χτίστηκε το 1819.

Ηλιοχώρι
Το Ηλιοχώρι βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, νότια από το Βρυσοχώρι. Είναι χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του βουνού σε υψόμετρο 1040 μέτρων. Στην περιοχή υπάρχουν άφθονα τρεχούμενα νερά, τα οποία σε συνδυασμό με τα πέτρινα γεφύρια και την πλούσια βλάστηση κάνουν το σκηνικό ονειρικό.

Λάιστα
Η Λάιστα είναι ένα από τα βλαχόφωνα χωριά του Ζαγορίου με υψόμετρο 1020 μ. και απέχει 80 χλμ από τα Ιωάννινα. Ο οικισμός χρονολογείται από το 1580 και κατά τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής. Αποτελούσε την μοναδική κωμόπολη του Ζαγορίου.
Σήμερα, δείτε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που χρονολογείται από το 1770. Πρόκειται για μεγαλοπρεπή ναό με υπέροχο τεράστιο τέμπλο, φιλοτεχνημένο με την τεχνική του βαθιού ανάγλυφου και πολλές παραστάσεις από την Αγία Γραφή και τη μυθολογία. Το ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη με το δέντρο όπου μίλησε ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός στα 1778 μόλις δέκα λεπτά από το χωριό.

Μανασσή
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900μ. Οι Μανασσιώτες ταξίδευαν στη Ρουμανία και ο πλούτος έμπαινε στο χωριό άφθονος. Ήταν χωριό φημισμένο για τα αρχοντόσπιτά του, για το ωραίο του κρασί αλλά κυρίως για τους γλεντζέδες κατοίκους του και τον πλούτο του.  Σημαντικό μνημείο του χωριού είναι ο Ναός του Αγίου Γεωργίου 1780.

Λεπτοκαρυά
Το χωριό Λεπτοκαρυά απέχει 60 χλμ από τα Γιάννενα. Είναι ένα όμορφο χωριό μέσα στο πράσινο που δεν έχει το παραδοσιακό χρώμα που περιμένει κανείς να δει σε ένα Ζαγοροχώρι. Αξίζει να δει κανείς τα πέτρινα γεφύρια γύρω από το χωριό αλλά και τις εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου και του Αγίου Νικολάου. Νοτιοανατολικά από τους Φραγκάδες, πάνω σε ένα μικρό λοφίσκο (θέση Παλιομονάστηρο), σώζονται τα ερείπια ενός παλαιού μοναστηριού, το οποίο, κατά την παράδοση, ήταν αφιερωμένο στους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ και ανήκε από κοινού, στους Φραγκάδες και τη Λεπτοκαρυά.

Φραγκάδες
Οι Φραγκάδες είναι ένα  γραφικό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 960 μέτρων,  απέναντι από το επιβλητικό Μιτσικέλι και απέχει 58 χλμ. από τα Ιωάννινα. Η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1779) με το επιβλητικό πολύγωνο καμπαναριό της αποτελεί εντυπωσιακό αξιοθέατο του χωριού. Το ίδιο και η κεντρική πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, οι ναοί του Αγίου Δημητρίου (17ος αιώνας) και της Παναγίας, τα καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια και ο παλιός νερόμυλος του Βαλέκα.

Από τους Φραγκάδες μονοπάτι οδηγεί στο γεφύρι του Πετσιώνη και στο Διπόταμο μετά από 2 ώρες πορείας (Ζ23).  Άλλα μονοπάτια οδηγούν στη βρύση του Β. Τόλη, στο Μύλο του Αλεξανδρή και στον Άγιο Χριστόφορο.