Μονή Παντελεήμονος & Μουσείο Προεπαναστατικής περιόδου
Η μονή βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, σε ελάχιστη απόσταση από τη μονή Προδρόμου. Όπως παραδίδεται από την αυτοβιογραφία των Αψαράδων, στην ίδια θέση υπήρχε ησυχαστήριο, αφιερωμένο στον άγιο Παντελεήμονα ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν ιδρύθηκε η μονή Προδρόμου.
Το συγκρότημα της μονής υπέστη αρκετές καταστροφές με την πάροδο των αιώνων. Υπάρχουν δύο αναφορές για καταστροφή του ναού, στις αρχές του 19ου αιώνα, από κατακρήμνιση των βράχων που υψώνονται απότομοι στα δυτικά του.Η σημερινή μορφή του ναού θα πρέπει να χρονολογηθεί στο 19ο αιώνα, πιθανώς μετά τα γεγονότα του 1822 και την αναταραχή που προκάλεσαν τα γεγονότα της δολοφονίας του Αλή Πασά. Εκτός από το καθολικό, μέσα στον περίβολο της μονής διατηρούνται δύο κτίρια κελλιών, πρόσφατα αναστηλωμένα. Το βόρειο κελί, που λειτούργησε και ως ηγουμενείο, στεγάζει τη συλλογή παλαιοτύπων και χειρογράφων των μονών του νησιού. Το νότιο κελί, με το διαβατικό που συνδέει τη μονή με τη γειτονική μονή Προδρόμου, είναι ο χώρος όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς και σήμερα φιλοξενεί μουσείο της επαναστατικής περιόδου.

Τηλέφωνο: 26510- 81791
Ημέρες λειτουργίας: Όλη την εβδομάδα
Ώρες λειτουργίας: 08.00 πμ – 7.00 μμ, Καλοκαιρινό 8.00 πμ – 10.00 μμ
Τιμές εισιτηρίων: 2€ Γενική, 1€ Μειωμένο, Μαθ. Δωρεάν

Mονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Η μονή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Τα ιστορικά στοιχεία για την ίδρυσή της αντλούνται από την αυτοβιογραφία των αδελφών Θεοφάνη και Νεκτάριου Αψαρά, που καταγόταν από αρχοντική ηπειρωτική οικογένεια, μέλη της οποίας κατείχαν σημαντικά αξιώματα στην πόλη των Ιωαννίνων ήδη από τη βυζαντινή εποχή. Το καθολικό της μονής χτίστηκε σε επαφή με απότομο βράχο, όπου σπήλαιο-ασκητήριο των πρώτων μοναχών. Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες που εκτελέστηκαν στα 1789 με δαπάνη του ηγουμένου Αναστασίου, του Βασίλειου Βαλκάνου και των υπόλοιπων μελών της συντεχνίας των κρασοπούλων, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή, πάνω από τη δυτική είσοδο.

Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών ή του Σπανού
Η μονή, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του νησιού, είναι ίδρυμα της οικογένειας των Φιλανθρωπινών, μίας από τις αριστοκρατικές οικογένειες της Κωνσταντινούπολης, που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννινα μετά το 1204.
Χτίστηκε το 1272. Ξεχωρίζουν οι ολόσωμες τοιχογραφίες των Επτά Σοφών της αρχαιότητας, φαινόμενο για χριστιανική εκκλησία.
Η μονή γνώρισε ιδιαίτερη ακμή το 16ο αιώνα, όταν, με πρωτοβουλία των ηγουμένων Νεόφυτου και κυρίως του Ιωάσαφ Φιλανθρωπινών, ανακαινίζεται, επεκτείνεται και τοιχογραφείται το καθολικό της μονής. Το καθολικό της μονής Φιλανθρωπηνών φιλοξενεί ίσως το πιο αξιόλογο σύνολο μεταβυζαντινών τοιχογραφιών της Ηπείρου, έργο-αφετηρία για τη μελέτη της ζωγραφικής της λεγόμενης Σχολής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, γνωστής επίσης και ως Σχολή Ιωαννίνων καθώς και ως Σχολής Θηβών, από τον τόπο καταγωγής των μόνων ζωγράφων των οποίων είναι γνωστά τα ονόματα.

Μονή Ντίλιου ή Στρατηγόπουλου
Η μονή βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, σε μικρή απόσταση από τη μονή Φιλανθρωπηνών. Είναι πολύ πιθανό να ιδρύθηκε το 13ο αιώνα από μέλη της οικογένειας των Στρατηγόπουλων, όπως φανερώνει η επωνυμία της.
Οι Στρατηγόπουλοι, όπως και οι Φιλανθρωπηνοί, ήταν μια από τις αριστοκρατικές οικογένειες από την Κωνσταντινούπολη που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννινα μετά το 1204 και έλαβαν έκτοτε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο στη διοίκηση της πόλης. Αξίζει να προσεχθεί η παρουσία των έξεργων γύψινων μεταλλίων με τη μορφή του Χριστού στο στήθος των ολόσωμων αγίων, παρόμοιων με αυτά που συναντώνται στη μονή Φιλανθρωπηνών. Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το θέμα που καλύπτει την κόγχη της αψίδας του Ιερού Βήματος, όπου εικονογραφείται το όραμα των προφητών Ιεζεκιήλ και Αβακούμ. Στο καθολικό υπάρχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο ηπειρώτικων εργαστηρίων του τέλους του 18ου -19ου αιώνα.

Μονή Παναγίας της Ελεούσας
Σε μικρή απόσταση από τις μονές Φιλανθρωπηνών και Ντίλιου, στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται και το κτηριακό συγκρότημα της μονής Ελεούσας. Και αυτή η μονή ήταν αρχικά αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, γνωστή ως μονή Μεθοδάτων ή Γκιουμάτων, από το όνομα γνωστής γιαννιώτικης οικογένειας της περιόδου της τουρκοκρατίας.
Η αλλαγή της αφιέρωσης της μονής έγινε λόγω της μεταφοράς σε αυτή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Ελεούσας, η οποία αρχικά φυλασσόταν στην μονή της Αγίας Παρασκευής, στα Γιάννινα. Κατά τη μετατροπή της μονής σε τζαμί, η εικόνα χάθηκε, για να βρεθεί στα 1584 από τη μοναχή Παρθενία, η οποία τη μετέφερε στη μονή του Αγίου Νικολάου στο Νησί. Η μονή διαθέτει εξαιρετική συλλογή εικόνων. Στο χώρο αυτό πρόκειται να φιλοξενηθεί το εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, όπου θα εκτεθούν και οι εικόνες από τις υπόλοιπες μονές του νησιού.