Ορεινές νοστιμιές!
Στα ορεινά, τα εκλεκτά τυριά όπως το κεφαλοτύρι και η φέτα ξεχωρίζουν, ενώ  το μανούρι και η «ούρδα» αποτελεί πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Κρέας στη γάστρα, ψητό στη σούβλα και προβατίνα στα κάρβουνα με τη συνοδεία ντόπιου τσίπουρου και κρασιού, περιμένουν να τα απολαύσετε στα μικρά μαγαζάκια της περιοχής .Αξίζει επίσης να δοκιμάσει κανείς την ψητή πέστροφα, ενώ για τους απαιτητικούς υπάρχει μια ποικιλία μαγειρευτών φαγητών.
Οι παλιές συνταγές μαγειρικής της Κόνιτσας και των γύρω χωριών, τα προϊόντα της ορεινής κτηνοτροφίας και των μικρών οπωρώνων, καθώς και οι παραδοσιακές γεύσεις της Καππαδοκίας συνθέτουν ένα γαστρονομικό ψηφιδωτό από γεύσεις που συναρπάζουν. Δοκιμάστε τις ξεχωριστές πίτες όπως χορτόπιτα, τυρόπιτα, κοτόπιτα, ζυμαρόπιτα, κολοκυθόπιτα, κρεατόπιτα, γαλατόπιτα, μπατσαριά, πεπέκι με τυρί.

Τοπικά προϊόντα !
Το τυρί τυρογάλακτος «Ούρδα»
Η Ούρδα αποτελεί ένα εκλεκτό τυρί τυρογάλακτος το οποίο μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να συντηρηθεί ως και ένα έτος χωρίς να χάνει τα ευρέως αποδεκτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Έχει συμπαγή-σφιχτή δομή, ελάχιστες τρύπες, πλούσια γεύση και ευχάριστο άρωμα.
Παραδοσιακά, το τυρόγαλα που χρησιμοποιείται, προέρχεται από την παρασκευή, συνήθως, σκληρού τυριού (π.χ. κεφαλοτύρι) από πρόβειο ή γίδινο γάλα, και λαμβάνεται κάτω από ειδικές συνθήκες τυροκόμησης: Συγκεκριμένα, κατά την παρασκευή του σκληρού τυριού, όταν αρχίζει να σχηματίζεται το πήγμα κόβεται σε μικρά κομμάτια δύο φορές, ώστε το λίπος να μένει κατά το μεγάλο μέρος στο τυρόγαλα. Η πραγματική πρόθεση είναι να ληφθεί τυρόγαλα πλούσιο σε λίπος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της Ούρδας. * Οι φωτογραφίες από το αρχείο του Ινστιτούτου Γάλακτος Ιωαννίνων

Λουκάνικα από αγριόχοιρο και πλατώνι (ελάφι)
Στο Μπουραζάνι  Κόνιτσας-Ιωαννίνων, κάθε χρόνο, κάτω από την καθοδήγηση του Κτηνιάτρου του Πάρκου, πρέπει να απομακρυνθούν υποχρεωτικά 50-80 ζώα για την διατήρηση της ισορροπίας του ζωικού πληθυσμού του πάρκου. Έτσι, κατασκευάσαμε ένα ειδικό κτίριο, για την υποδοχή αυτών των ζώων. Ο τοπικός κτηνίατρος του δημοσίου κάνει τον κρεοσκοπικό έλεγχο, και μετά σε ειδικούς κλιματισμένους χώρους γίνεται η επεξεργασία του κρέατος.

  • Λουκάνικα από αγριογούρουνο φυσικής ωρίμανσης: μετά τον έλεγχο του κρέατος του
  • αγριόχοιρου για την εργαστηριακή διαπίστωση μη ύπαρξης του παρασίτου Trichinella spiralis προσθέτουμε μπαχαρικά και ενθηκεύουμε το κρέας σε φυσικό έντερο χοίρου. Το προϊόν οδηγείται στον θάλαμο φυσικής ωρίμανσης όπου παραμένει 7 – 15 ημέρες. Μετά το πέρας της ωρίμανσης συσκευάζεται σε γυάλινα ειδικά δοχεία, όπου τα λουκάνικα κομμένα σε μερίδες εμβαπτίζονται σε ηλιέλαιο ή καλύπτονται με κερί και συντηρούνται σε θερμοκρασία 2 – 4ο C. Η περιγραφόμενη ανωτέρω ειδική συσκευασία τους δίνει χρόνο ζωής έως και 12 μήνες. Το προϊόν καταναλώνεται θερμικά επεξεργασμένο όπως αναφέρεται και στην οπίσθια επιφάνεια του βάζου.
  • Λουκάνικα από Πλατώνι (ΕΛΑΦΙ) φυσικής ωρίμανσης: Τα Πλατώνια (Dama-Dama) είναι τα μικρόσωμα ελάφια που στην Ελλάδα βρίσκονται στην Ρόδο, στη Λήμνο και στο Μπουραζάνι. Οι μυϊκές ίνες  από το  κρέας τους είναι μικρές και τρυφερές σε αντίθεση με τα μεγάλα ελάφια (ελάφια της Πάρνηθας και της βόρειας Ευρώπης– Cervus elaphus) των οποίων οι μυικές ίνες
  • είναι μεγάλες και σκληρές.

Φρούτα της περιοχής
Η καλλιέργεια πεπονιού στην περιοχή Καλλιθέα του Δήμου Κόνιτσας, αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα για την οικονομία της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Οι πεπονοπαραγωγοί της περιοχής έχουν μια μακρά παράδοση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, καθώς έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν, έχοντας έτσι μια ιδιαίτερη εμπειρία που δεν μπορεί να αποκτηθεί με τη θεωρητική γνώση.
Η καλλιέργεια είναι παραδοσιακή, καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν καταφύγει σε εκμηχάνισή της και προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο με τις περισσότερες εργασίες στο χωράφι να γίνονται χειρονακτικά. Περιορισμένη είναι και η χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών σκευασμάτων, έχοντας ως στόχο την παραγωγή πεπονιών υψηλής ποιότητας.
Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελεί το έδαφος της περιοχής, σε συνδυασμό με το νερό που συμβάλουν στην ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση του πεπονιού της Κόνιτσας. Η άρδευση όλων των καλλιεργειών της περιοχής γίνεται από τον ποταμό Αώο, και το πότισμα γίνεται με σταγόνες. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι οι “honeydew” και “moonshine”.

Κρασί &Τσίπουρο
Η Κόνιτσα έχει παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου. Σε όλα τα χωριά το Νοέμβριο γίνεται απόσταξη του τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο. Η απόσταξη ήταν και παραμένει μια ευκαιρία γλεντιού και κεφιού.

Γλυκά
Εκείνο που θα σας εντυπωσιάσει στην Κόνιτσα είναι τα γλυκά της. Μικρές βιοτεχνίες παρασκευάζουν μεγάλη ποικιλία από γλυκά του κουταλιού, του ταψιού, μαρμελάδες, λικέρ, μπακλαβά, κλωστάρι και το ξεχωριστό Σκερ Μπουρέκ, που γίνεται από απόσταγμα αγριοτριανταφυλλιάς και αμύγδαλου.

Κλωστάρι
Το Κλωστάρι είναι μια παραδοσιακή κονιτσιώτικη συνταγή μπακλαβά που δεν υπάρχει σε άλλη περιοχή της Ελλάδος. Βασικό συστατικό της συνταγής είναι η πλούσια αναλογία σε καρύδι, πλεονέκτημα στο γευστικό αποτέλεσμα του προϊόντος, καθώς εμπλουτίζεται με μέλι, κανέλλα και μοσχοκάρυδο. Τα εύπεπτα φύλλα του είναι λιγοστά. Το βούτυρο ή το ελαιόλαδο συμμετέχουν στη συνταγή χωρίς να δίνουν υπερβολικές θερμίδες.  Η γέμιση καρυδιού και τα φύλλα «κλώθονται» (εξ’ου και το κλωστάρι) και σουρώνονται σχηματίζοντας μικρές πτυχές κατά μήκος που εγκλωβίζουν όλα τα αρρώματα των υλικών.

Σκερ Μπουρέκ
Το Σκερ Μπουρέκ είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που το συναντά κανείς στην περιοχή της Κόνιτσας. Ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια και στην Τουρκοκρατία παίρνει το όνομα «Σεκέρ Μπουρέκ» και ιδιωματικά «Σκερ Μπουρέκ» που σημαίνει ζαχαρένια πίτα. Ζυμώνεται παραδοσιακά με ζάχαρη και γκιούλς (ροδόσταγμα) και εμπλουτίζεται με αμύγδαλο. Το κερνάμε σε γάμους και αρραβώνες επειδή συμβολίζει την αγνότητα λόγω του λευκού χρώματος. Το άρωμα του το παίρνουμε από μαγιάτικα τριαντάφυλλα.