Οι νερόμυλοι μέχρι τη δεκαετία του 1950-60 ήταν τόποι συγκέντρωσης των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι οποίοι τους επισκέπτονταν για να αλέσουν δημητριακά. Με τη δύναμη του νερού λειτουργούσαν τα μαντάνια και οι νεροτριβές (ντριστέλα) για το πλύσιμο των μάλλινων ρούχων. Μέχρι την κατοχή στα Μαστοροχώρια υπήρχαν εξήντα περίπου μύλοι και νεροτριβές σε λειτουργία. Από τα αξιόλογα αυτά δείγματα της προβιομηχανικής τεχνολογίας διασώθηκαν ελάχιστοι που επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν.

Νερόμυλος Μπουραζανίου
Βρίσκεται στον οικισμό: Αηδονοχώρι
Ο νερόμυλος  του Μπουραζανίου ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας και βρίσκεται στα ΒΔ του νομού Ιωαννίνων κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Μέσα σ ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση και πολλές πηγές που καταλήγουν στον ποταμό Αωό, ο νερόμυλος Μπουραζανίου έχει συνδέσει την ιστορία του με τις κοινωνικοοικονομικές εκφάνσεις της ζωής των κατοίκων του Αηδονοχωρίου και της γύρω περιοχής.
Στον εν λειτουργία νερόμυλο και νεροτριβή στο Μπουραζάνι μπορείτε να παρατηρήσετε τον μηχανισμό και την λειτουργία της μυλόπετρας, τη χρήση της νεροτριβής, του μαντανιού, καθώς επίσης την λειτουργία της γεννήτριας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά με την παρουσία του τρεχούμενου νερού ως κινητήριος δύναμη.

Νεροπρίονο
Βρίσκεται στον οικισμό: Άρματα
Στο χωριό Άρματα Κονίτσης, διατηρείται αναστηλωμένο ένα παλιό υδροπρίονο (νεροπρίονο), μια από τις ελάχιστες παρόμοιες κατασκευές που διασώζονται ακόμη στην Ελλάδα. Η κατασκευή αυτή, εκμεταλλευόμενη τη δύναμη του νερού κόβει τους κορμούς των δέντρων.
Επίσης δίπλα από το νεροπρίονο κατασκευάστηκε και μια νεροτριβή που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ρούχων και των σκεπασμάτων.

Νερόμυλος Καπέτη
Βρίσκεται στον οικισμό: Παλαιοσέλλι
Νερόμυλος Βυζαντινού ή ανατολικού τύπου ο νερόμυλος κτίστηκε το 1846. Είναι βυζαντινού ή ανατολικού τύπου, χτισμένος σε πλαγιά ώστε να εκμεταλλεύεται την δύναμη του νερού κατά την πτώση του. Η φτερωτή είναι οριζόντια. Λειτουργούσε μέχρι τα τέλη του 70΄. Σήμερα μετά την επισκευή του μπορεί να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του.