Ταξίδι στις τέχνες της πόλης
Η λαϊκή τέχνη συνιστά κομμάτι της παράδοσης στα Ιωάννινα. Οι αιώνες ιστορίας της έχουν αφήσει σημάδια ανεξίτηλα, ώστε σήμερα, όταν μιλάμε για γιαννιώτικη τέχνη, η καλαισθησία και η ποιότητα να έρχονται κατευθείαν στο μυαλό μας.
Η Αργυροχοΐα στα Γιάννενα έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, παρουσιάζει την σημαντική της δραστηριότητα από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και μετά, με αποτέλεσμα σήμερα τα Ιωάννινα να ζουν στιγμές δόξας με τη φήμη τους να ξεπερνά τα στενά σύνορα της χώρας.  Με τις λαϊκές τέχνες που, παρά το πέρασμα των εκατοντάδων χρόνων, έχουν κρατήσει αναλλοίωτες τεχνικές και «μυστικά» κατασκευής περιμένοντας όλους εσάς για να σας μαγέψουν από κοντά!

Επίσκεψη στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων
Το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων είναι πλέον πραγματικότητα. Σε κεντρικό σημείο της πόλης των Ιωαννίνων, δίπλα στην λίμνη Παμβώτιδα και σε ένα προσεγμένο χώρο 10.000 τ.μ. λειτουργούν εργαστήρια αργυροχοΐας, μουσείο, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, καφετέρια – εστιατόριο και φυσικά το Πρατήριο Λιανικής Πώλησης Προϊόντων Αργυροχοΐας.
Πρόκειται για ένα χώρο που όλοι οφείλουν να επισκεφτούν προκειμένου να γνωρίσουν την Παραδοσιακή Γιαννιώτικη Τέχνη των Χειροποίητων Αντικειμένων Αργυροχοΐας.
Εργαστήρια
Η ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από 44 συνεργαζόμενα εργαστήρια τα οποία λειτουργούν και παράγουν στο συγκρότημα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Ο επισκέπτης, έχει την δυνατότητα μέσω οπτικοακουστικού υλικού και συζητώντας με τους τεχνίτες να γνωρίσει τον τρόπο κατασκευής των αντικειμένων που έχουν κάνει γνωστή την πόλη μας σε όλο τον κόσμο.
Υπηρεσίες
Στον χώρο του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. θα λειτουργήσει Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας Τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας οποίο θα εκθέτονται εργαλεία και αντικείμενα τα οποία αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, Καφετέρια – εστιατόριο – ουζερί όπου σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον δίπλα στην λίμνη μπορούν οι επισκέπτες να έχουν λίγες στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης. Σε προσεγμένη αίθουσα αλλά και στο κεντρικό αίθριο του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. σε τακτικά διαστήματα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις έτσι ώστε το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων εκτός από οικονομικό κέντρο μέσω της λειτουργίας των εργαστηρίων αλλά και του Πρατηρίου Πώλησης Χειροποίητων Προϊόντων Αργυροχοΐας να αποτελεί και σημαντικό πολιτιστικό σημείο της περιοχής.
Διάθεση Προϊόντων
Το Πρατήριο Πώλησης Χειροποίητων Προϊόντων Αργυροχοΐας που λειτουργεί είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατάστημα πώλησης προϊόντων αργυροχοΐας στην Ελλάδα. Τα 44 συνεργαζόμενα εργαστήρια εξασφαλίζουν στον επισκέπτη την δυνατότητα επιλογής από όλη την γκάμα των προϊόντων αργυροχοΐας όπως κοσμήματα, σκεύη, εκκλησιαστικά είδη, είδη δώρων και διακοσμητικά αντικείμενα χώρου. Τα προϊόντα τα οποία διατίθενται προς πώληση είναι αποκλειστικά χειροποίητα αντικείμενα παραγωγής των συνεργαζόμενων εργαστηρίων γεγονός που εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και τις χαμηλές τιμές διάθεσης τους.

Το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο Κάστρο Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στον δυτικό προμαχώνα της νοτιoανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Καταλαμβάνει τις δύο στάθμες του προμαχώνα, καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται με αυτόν.
Σκοπός του Μουσείου Αργυροτεχνίας είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία, η διάχυση στο ευρύ κοινό πληροφοριών σχετικά με την τεχνολογία της, καθώς και η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία αναπτύχθηκε και άκμασε.
Πρόκειται για μουσείο θεματικό, τεχνολογικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και για μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της στην περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά, η έκθεση καλύπτει κατά βάση τη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.
Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται στα δύο επίπεδα του προμαχώνα. Στο πρώτο επίπεδο ξετυλίγεται το βασικό μέρος της έκθεσης, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην Ήπειρο. Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια ποικίλων εποπτικών μέσων, ανακαλύπτει παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων, μαθαίνοντας για τα στάδια κάθε τεχνικής έως τη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Στο δεύτερο επίπεδο και μέσα σε διαφανές κέλυφος, παρουσιάζεται η συλλογή ηπειρώτικων αργυρών αντικειμένων από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα. Παράλληλα, ο επισκέπτης καλείται να προσεγγίσει τον χαρακτήρα, τον λειτουργικό ρόλο και τη συμβολική αξία των αργυρών αντικειμένων.
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το οποίο έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Διεύθυνση: Ακρόπολη Ιτς Καλέ, κάστρο Ιωαννίνων
Τηλέφωνο: 26510 64065
Ημέρες λειτουργείας: Εκτός Τρίτης
Ώρες λειτουργείας: 1η Μαρτίου – 15 Οκτωβρίου: 10:00 – 18:00, 16 Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου: 10:00 – 17:00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 3 €, μειωμένο εισιτήριο 1,5 €, δωρεάν κάτω των 18 ετών, άνω των 65 ετών, φοιτητές και σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, Α.Μ.Ε.Α. κ.α.