Σκάλα Βραδέτου
Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου που ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και τον υπόλοιπο κόσμο έως τη δεκαετία του ’70 αποτελεί σήμερα μία εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή και ένα προσκύνημα στην τοπική αρχιτεκτονική. Η κατάβαση μέχρι τα δύο γεφυράκια, το Πέρα και το Δώθε, που ενώνουν την κοίτη της χαράδρας της Μεζαριάς, διαρκεί περίπου 1 ώρα αλλά θα σου πάρει πολύ περισσότερο. Κάθε λίγα μέτρα θα κοντοστέκεσαι για να παρατηρήσεις το εντυπωσιακά μελετημένο έργο που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί (χρονολογείται με επιφύλαξη στις αρχές του 18ου αι.). Τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη, μετρημένο πλάτος υπολογισμένο ακριβώς ώστε τα ζώα να μπορούν να στρίβουν μαζί με το ογκώδες φορτίο τους και περισσότερα από 1.000 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που καλύπτουν ομαλά υψομετρική διαφορά 250 μ.

Σκάλα Βίτσας
Η Σκάλα κατασκευάστηκε από την ευεργέτιδα Αγγελική Παπάζογλου το έτος 1868. Χρησιμοποιήθηκε πολύ επί ένα αιώνα γιατί ήταν ο δρόμος που ένωνε τα χωριά που βρίσκονταν από τη μία πλευρά της Χαράδρας με τα άλλα απέναντι. Είναι δρόμος λιθόστρωτος, απαράμιλλης αρχιτεκτονικής που δένει με την αγριότητα του τοπίου. Η «Σκάλα της κυρ Αλέξαινας» η αλλιώς η «Σκάλα στο ποτάμι» είναι ένα γνήσιο παραδοσιακό μονοπάτι με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι πλακόστρωτο. Το τμήμα του κοντά στη Βίτσα είναι καινούργια κατασκευή, ενώ περνάει το ποτάμι του Βίκου από το πέτρινο γεφύρι του Μίσιου.
Η σκάλα αυτή της κυρ΄Αλέξαινας αποτελούσε το βασικό οδικό άξονα από τα μεσαιωνικά χρόνια έως το Β παγκόσμιο πόλεμο για τα χωριά του Ζαγορίου και του ταξιδεμένους Ζαγορίσιους, στο πολυθρύλητο ταξίδι τους από και προς τα ξένα. Μεγάλο τμήμα του μονοπατιού σκεπάζεται από αιωνόβια δέντρα της περιοχής ενώ η θέα της Χαράδρας του Βίκου από το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου είναι μοναδική. Υπάρχει σήμανση με πινακίδα από την πλατεία του χωριού, που οδηγεί τον περιπατητή μετά από μία άνετη 20-λεπτη πορεία στην κοίτη της χαράδρας και στο παραδοσιακό γεφύρι του Μίσιου. Το μονοπάτι αυτό είναι μοναδικό τόσο για την άριστη κατασκευή του πάνω στη χαράδρα του Βίκου όσο και για το φυσική ομορφιά της περιοχής, του Εθνικού Δρυμού Βίκου, καθώς και για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του τόπου.

Σκάλα Κουκουλίου
Πρόκειται για ένα παλιό καλντερίμι που ενώνει τους Κήπους με το Κουκούλι, δύο χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Ένα τμήμα του μονοπατιού είναι πλακόστρωτο, στο σημείο της διαδρομής που το μονοπάτι κατεβαίνει στο μικρό φαράγγι Βικάκι. Παρ’ όλα αυτά και τα υπόλοιπα τμήματα του μονοπατιού δεν είναι δύσκολο να τα περπατήσετε και να θαυμάσετε από κει τις πανέμορφες τοποθεσίες.