Ταξίδι στην παράδοση της γιαννιώτικης κουζίνας
Η γεύση είναι η αίσθηση που απογειώνεται στα Ιωάννινα. Υπέροχα τοπικά προϊόντα, που μπορείς να απολαύσεις και σκέτα, αποτελούν πρώτες ύλες για παραδοσιακές συνταγές «της γιαγιάς» ή για νέα, «πειραγμένα» πιάτα, στα οποία καταξιωμένοι σεφ εξαντλούν όλη τη δημιουργικότητά τους. Τυριά μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο, φρέσκο κρέας από ζώα άγριας βοσκής, μοναδικά φρούτα, λαχανικά και βότανα. Το μεγαλείο της μεσογειακής κουζίνας απλώνεται όλο μπροστά σου και σε περιμένει να το γευτείς και βέβαια να το συνοδεύσεις με ένα μοναδικό βαρελίσιο κρασί ή τσίπουρο τοπικής παραγωγής.
Στην πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να βρει μία ποικιλία γευστικών εμπειριών, με έμφαση στις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες, στα κρέατα στη γάστρα και στις σπιτικές χυλοπίτες. Όσοι, όμως, αγαπούν το ψάρι, στα Γιάννενα θα βρουν τοπικές συνταγές με βατραχοπόδαρα, χέλια και πέστροφες. Ιωάννινα φημίζονται για τις πίτες τους. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η πίτα με αγριόχορτα. Με πρώτη ύλη το φρέσκο Ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, φτιάχνονται αγνά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, όπως το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το φυσικό υγιεινό γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο. Τα πλέον δυναμικά, όμως, προϊόντα της περιοχής είναι η φέτα, η κεφαλογραβιέρα, η ξηρή μυζήθρα, το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε και το γαλοτύρι.
Άρωμα παράδοσης φέρνουν τα ζυμαρικά, φτιαγμένα από αγνά σιτηρά, γάλα, βούτυρο, αυγά, χωρίς πρόσθετα υλικά με επικρατέστερο τον Τραχανά ξινός ή γλυκός. Μαγειρεμένος μεντομάτα και τυρί, με μανιτάρια, με λουκάνικο, με κατσίκι, κ.ά. Χυλοπίτες ξυπνούν μνήμες από φαγητά γιαγιάς τρώγονται σκέτες με βούτυρο και τυρί, συνοδεύουν κρέατα με κόκκινη σάλτσα., ή συμπληρώνουν γευστικά κρεατόσουπες, κ.ά.
Σειρά έχουν τα ντόπια κρέατα νόστιμα, ζουμερά και άριστα ποιοτικά αποτελούν κλασσικά εδέσματα των ιωαννίνων και φυσικά της Ηπείρου. Ζουμερό πρόβειο κοντοσούβλι πικάντικο κοκορέτσι, πεντανόστιμη ψητή προβατίνα, καυτές σούπες από πρόβατα και γίδα. Σουβλιστό αρνί, κλέφτικο, κοκκινιστό της κατσαρόλας. Κατσικάκι στη γάστρα λεμονάτο, μελωμένο με πατάτες στο φούρνο. Χοιρινή τηγανιά, μοσχάρι στιφάδο και άλλες παραδοσιακές λιχουδιές, όπως πατσά.
Την τιμητική τους έχουν βέβαια και τα κυνήγια. Λαγός στιφάδο ή σαλμί. Αγριογούρουνο με κυδώνια, και μέλι ή σαλμί. Ζαρκάδι  ή ελάφι στιφάδο. Πιλάφι με κοτσύφια, τρυγόνια, πέρδικες σαλμί.
Highlight της γιαννιώτικης κουζίνας αποτελούν φυσικά τα Χέλια, ο μύθος λέει ότι γεννιούνται στην θάλασσα των Σαργασσών και περνούν μέσα από τον Αχέροντα για να φθάσουν εδώ, ψημένα με ιδιόρρυθμο τρόπο σε κεραμίδα αρωματισμένα με δάφνη και πιπέρι, ή καπνιστά, ή ψητά στο τζάκι περασμένα σε καλάμι ή κρασάτα. Και τα ξακουστά μας Βατραχοπόδαρα με χυλό, τηγανισμένα, συνοδεία ψητών λαχανικών και τσίπουρου, με την γεύση τους ακροβατεί μεταξύ κοτόπουλου και ψαριού.

Γιαννιώτικα γλυκίσματα
Ο μπακλαβάς, το παραδοσιακό γλυκό των Ιωαννίνων, είναι ξακουστός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για τους ελάχιστους που δεν το έχουν δοκιμάσει, πρόκειται για ελαφρά βουτυρωμένο φύλλο, τόσο λεπτό, όσο ένα κομμάτι χαρτί, που φτιάχνεται στο χέρι, ούτε πολύ χαλαρό, ούτε πολύ σφιχτό, κάθε στρώμα του ξεχωριστά, με στόχο να τυλίξει τη γέμιση (συνήθως μπαχάρια, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα) και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των αρωμάτων κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Κάθε μπουκιά του θυμίζει ότι τα Ιωάννινα είναι το γευστικό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ανατολής. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία γεύσης, που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον των Ιωαννίνων. Μάθε την ιστορία και την προέλευση του γλυκίσματος. Αξίζει ακόμη να γευτείτε το περίφημο σκερ μπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα ή τα υπόλοιπα γλυκά του ταψιού, όπως το κανταΐφι, είναι γεύσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες