Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας κατασκευάστηκε στη θέση «Τρίγωνο», κοντά στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας και άνοιξε για το κοινό το φθινόπωρο του 2009. Η μόνιμη έκθεση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην Αμβρακία, την αρχαία πόλη που βρίσκεται θαμμένη κάτω από την Άρτα, και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, ενώ στην αρχή και το τέλος της βρίσκονται οι μικρότερες ενότητες της εισαγωγής και του «τέλους της Αμβρακίας» αντίστοιχα. 
Θέση Τρίγωνο (δίπλα στο κτίριο διοίκησης των ΤΕΙ). Εισιτήριο: ολόκληρο 3€, μειωμένο2€
Ωράριο: 09:00-16:00à Δευτέρα έως Κυριακή.
Τηλ.: 26810 21191, 26810 71700, fax: 26810 2119.

Μουσείο Κλασσικών Αρχαιοτήτων  
Στην Αρχαιολογική Συλλογή, η οποία στεγάζεται στην τράπεζα (εστιατόριο) της άλλοτε μονής της Παρηγορήτισσας, παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται κυρίως από ρις ανασκαφές της Άρτας καθώς και από την ευρύτερη περιοχή του νομού. Στις επτά προθήκες που περιλαμβάνει η έκθεση παρουσιάζονται πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια , κοσμήματα και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα που προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές της Άρτας καθώς και από την ευρύτερη περιοχή του νομού. Στις επτά προθήκες που περιλαμβάνει η έκθεση παρουσιάζονται πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια , κοσμήματα και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πήλινες μήτρες ειδωλίων και τα σύγχρονα εκμαγεία τους από το εργαστήριο του Σατύρου, κοροπλάστη του 4ου π.χ. αιώνα. Σε δύο προθήκες παρουσιάζονται ευρήματα από τα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, ενώ σε δύο άλλες έχουν εκτεθεί, μαζί με τα ευρήματα της Αμβρακίας, αντικείμενα από άλλες περιοχές του νομού Άρτας.
Αξιοπρόσεκτα είναι τα πήλινα ειδώλια και τα ανάγλυφα πλακίδια από το σπήλαιο κουδουνότρυπα, που ήταν αφιερωμένο από τα αρχαία έως τα ελληνιστικά χρόνια στην λατρεία των Νυμφών του Ερμή και του Πανός.
Εκτός των προθηκών εκτίθενται επιτύμβιες στήλες (4ος αιώνας π.χ και ελληνιστικοί χρόνοι), αναθηματικά ενεπίγραφα βάθρα και λίγα γλυπτά (ελληνιστικών – ρωμαϊκών χρόνων).
Ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία της Αμβρακίας και της Ηπείρου γενικότερα είναι η αετωματική ενεπίγραφη στήλη (2ος αιώνας π.χ), που σώζει το κείμενο της συνθήκης καθορισμού ορίων μεταξύ της Αμβρακίας και της γειτονικής πόλης Χαράδρου .Τηλέφωνο: 26810-28692

Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης»
Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2010 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Πυροσβεστικής. Διαθέτει δυο κεντρικές αίθουσες, εκ των οποίων η μια φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή και η άλλη τις κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις. Η συνεχής διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, ο εμπλουτισμός της ήδη υπάρχουσας μόνιμης συλλογής, οι ξεναγήσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μερικούς μόνο από τους στόχους της Πινακοθήκης με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας και τη διαρκή και ενεργή παρουσία της στην πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης.
Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή : 9:30 – 13:30 , 17:30 – 20:30 Σάββατο : 10:00 – 14:00 Κυριακή – Δευτέρα: Κλειστά

Πινακοθήκη
Το 2007 ο Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» διαμόρφωσε στη «ΓΑΡΟΥΦΑΛΕΙΟ ΣΤΕΓΗ» μία αίθουσα προκειμένου να στεγασθεί η Πινακοθήκη του Συλλόγου. Η Πινακοθήκη στεγάζεται στην αίθουσα που βρίσκεται στο ισόγειο και δεξιά, καθώς εισερχόμαστε στη «ΓΑΡΟΥΦΑΛΕΙΟ ΣΤΕΓΗ», δίπλα από το Βυζαντινό Ναό της Παρηγορήτισσας. Οι αναρτημένοι πίνακες αποτελούν δωρεές ζωγράφων, οι εκθέσεις των οποίων έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στο Σύλλογο, αλλά και Αρτινών εκπροσώπων των εικαστικών τεχνών. Η επιλογή των έργων από 130 περίπου έργα-δωρεές έχει γίνει από τον Αρτινό ζωγράφο και μέλος του Συλλόγου, Γεώργιο Ψωμά,  που έχει επιμεληθεί την Πινακοθήκη .Στην Πινακοθήκη φιλοξενούνται έργα των ζωγράφων Αγγ. Στεργίου, Ι. Βαγενά, Απ. Τσιρογιάννη, Δημ. Τσιρογιάννη, Γ. Ψωμά, Ελ. Βαφιά, Ηλ. Καρανίκα, Βαγιάννη, Ε. Αθανασιάδου, Προβίδα, Κοντοχρήστου, Κ. Κοτσαρίνη κ.ά.

Λαογραφικό Μουσείο Συλλόγου «Σκουφά»
Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο είναι ένα διώροφο νεοκλασικό  οίκημα πλάι στο Γεφύρι της Άρτας. Έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση στην πνευματική και οικονομικοτεχνική διάστασή της. Είναι φορτισμένο με τη δική του ιστορία και παράδοση, που την επιτείνει το γεγονός της γειτνίασής του με το θρυλικό γεφύρι. Χτισμένο το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φυλάκιο της γέφυρας και αργότερα ως μεθοριακός σταθμός των Τούρκων, όταν μετά τη συνθήκη του 1881 τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν στη μέση του Γεφυριού της Άρτας. Τα αντικείμενα του μουσείου αφορούν τον υλικό βίο (λαϊκά επαγγέλματα, αγροτικές ασχολίες), οικιακά σκεύη και όργανα χειροτεχνίας, εξαρτήματα από αποκριάτικες μεταμφιέσεις, ενδυμασίες καθώς και υλικό (έντυπο και εικαστικό) σχετικό με το γεφύρι και τον θρύλο του.

Ιστορικό Μουσείο Συλλόγου «Σκουφά»
Το Ιστορικό Μουσείο του συλλόγου Σκουφά έχει θέμα του την ιστορία της Άρτας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή και έχει οργανωθεί με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις της επιστήμης της μουσειολογίας. Έτσι μέσα στο χώρο του μουσείου δημιουργήθηκαν σκηνογραφικές συνθέσεις, με την βοήθεια των οποίων ο επισκέπτης, περνώντας από την μια αίθουσα στην άλλη, παρακολουθεί κατά χρονολογική σειρά και μαθαίνει την ιστορία της Άρτας, με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό.
Στο τμήμα που αναφέρεται στην ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΒΡΑΚΙΑ, η σύνθεση έχει στοιχεία που φέρνουν στο νου αρχαιολογική ανασκαφή. Η ιδέα να παρουσιαστεί η μορφή του Βασιλιά Πύρρου μέσα από κάτοπτρο προτιμήθηκε, προκειμένου να παρουσιαστεί με τρόπο συμβολικό η εξέχουσα θέση του ηγεμόνα αυτού μέσα στην ιστορία της Ηπείρου. Περνώντας από την αρχαιότητα στην ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ  ΕΠΟΧΗ, ο επισκέπτης διαβαίνει μέσα από το κάστρο , κεντρικό μνημείο της βυζαντινής Άρτας. Η αναπαράσταση του έγινε με σκοπό να δώσει στον επισκέπτη την αίσθηση της ατμόσφαιρας της εποχής. Η  ΑΙΘΟΥΣΑ  ΤΗΣ  ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ  και η είσοδος της χαρακτηρίζονται από μια αφαιρετική ζωγραφική αναπαράσταση του Ιμαρέτ, αντιπροσωπευτικού μνημείου της εποχής, το οποίο διασώζεται έως σήμερα. Στο εσωτερικό της αίθουσας, αποδίδονται, με τον ανάλογο σκηνογραφικό τρόπο, σημαντικά θέματα από την εποχή αυτή. Το μαύρο χρώμα σε όλο αυτό τον χώρο εκφράζει τα «μαύρα χρόνια της σκλαβιάς», ενώ η φλόγα του ξεσηκωμού των Ελλήνων συμβολίζεται με την τοποθέτηση όπλων στα δύο ανοίγματα κάτω από τα βάθρα των εκθεμάτων. Η ιδέα να παρουσιαστούν μέσα σε ένα τούρκικο «τζαμί» απόψεις από τους αγώνες και τη ζωή των Ελλήνων έχει σκοπό να εκφράσει συμβολικά τη συνεχή προσπάθεια για ανάσταση του Γένους.
Το πέρασμα της Άρτας στην ελευθερία παρουσιάζεται με τη συμβατική αναπαράσταση του ΓΕΦΥΡΙΟΥ, που ήταν το πρώτο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1881. Τελευταίος σταθμός στην πορεία, που ακολουθεί ο επισκέπτης, είναι το γραφείο του Δωρητή, Πέτρου Γαρουφαλιά, όπου διάφορα προσωπικά κειμήλια μιλούν για την προσωπικότητα και την δράση του πολιτικού άνδρα.]

Βιβλιοθήκη «Σκουφά»
Η Βιβλιοθήκη, μοναδική στην πόλη της Άρτας και μια από τις αξιόλογες πανελλαδικά λόγω των σπανιότατων  εκδόσεων. Συνεργάζεται με πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της Ελλάδας και την επισκέπτονται καθηγητές πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές και επιστημονικές εργασίες των. Συνεργάζεται επίσης, με σχολεία της πόλης μας που υλοποιούν ευρωπαϊκά προγράμματα με τη συμμετοχή νέων. Τα βιβλία που περιέχει η Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» ανέρχονται γύρω στους 25.000 τόμους και μιλάμε για σπάνιες εκδόσεις και σειρές που μπορεί να μην υπάρχουν σε άλλη Βιβλιοθήκη.

Μουσείο φυσικής ιστορίας – ΚΠΕ Αράχθου
Στεγάζεται στο οίκιμα του παλιού τελωνείου της Κοπραινας όπου ανακαινίστηκε το 1994. Περιλαμβάνει 4 αίθουσες. Η πρώτη αίθουσα έχει μακέτα, διάφορους χάρτες του Αμβρακικού κόλπου και χάρτη της Ελλάδας όπου επισημαίνονταθι οι Εθνικοί Δρυμοί, οι υγρότοποι και τα θαλάσσια πάρκα. Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν τα αξιοθέατα της περιοχής. Στην Τρίτη αίθουσα γίνεται περιήγηση στους βιότοπους, θάλασσες, λιμνοθάλασσες, γλυκούς – αρμυρούς βάλτους, ποτάμια, λόφους της περιοχής και  στην τέταρτη αίθουσα υπάρχουν πληροφορίες για τα δελφίνια, τις θαλάσσιες χελώνες και τα πουλιά.

Μουσείο Αλιείας – ΚΠΕ Αράχθου
Κατασκευάστηκε επειδή ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια απο τις πιο παραγωγικές πηγές αλιείας για την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι αφανείς ήρωες, οι ψαράδες, αιώνες τώρα ψαρεύουν και επινοούν τρόπους για να πιάσουν ψάρια. Χρησιμοποιούν τη συρτή, τον πεζόβολο, το νταλιάνι, τα δίχτυα, το πυροφάνι, παγίδες στα περάσματα και στα διβάρια. Στο μουσείο υπάρχουν ξύλινες  κατασκευές πλοίων όπως Γατζάο, μαούνες, τρεχαντήρια, καραβόσκαρα, πεζότρατες και πριάρια.

Μουσείο φάρου
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1893 και βρίσκεται στην Κόπραινα του νομού Άρτας. Η Κόπραινα (Αλυκή) Το 1927, η Κόπραινα, με Διάταγμα μετονομάστηκε σε Αλυκή, όμως η ονομασία δεν υιοθετήθηκε από την τοπική κοινωνία. ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα έχουν γίνει αναστηλώσεις στα παλιά κτίρια και το μέρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Το κτίριο του φάρου σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2000. Το μουσείο βασικά στεγάζεται στο σπίτι του φαροφύλακα το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Πετρόκτιστο φάρο με ύψος πύργου 9 μέτρων και εστιακού ύψους 12 μέτρων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: εργαλεία και όργανα παλιών φάρων. Στο μουσείο παρουσιάζονται: Ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα, ορισμένα στοιχεία της τοπικής ιστορία της Κόπραινας. Από την ταράτσα του μουσείου έχετε πανοραμική θέα του υγρότοπου, της εκβολής του Βωβού ποταμού και του Δέλτα του Αραχθου.

Ιδιωτική Συλλογή Λαογραφικού Υλικού Π.Καραλη 
Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας το ’70 από τον Παντελή Χρ. Καραλή στη Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας. Η λαογραφική συλλογή Καραλή σύντομα οργανώθηκε σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής.  Ο κ. Καραλής για περισσότερα από τριάντα χρόνια συλλέγει και καταγράφει έναν τρόπο ζωής μιας περιοχής στην οποία γεννήθηκε και ζει: τα απλά, δουλεμένα, καθημερινά εργαλεία, τα ρούχα, τα τραγουδημένα τραγούδια, την ολότητα της ζωής και τέχνης των Τζουμέρκων, τον ξύλινο πολιτισμό τους. Η συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται συνέχεια, καλύπτει χρονικά και τους δύο τελευταίους αιώνες. Το υλικό της ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π.
Το 1997 η συλλογή εντάχθηκε στο κοινοτικό πρόγραμμα LEADER II, τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε η Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ). Στα πλαίσια αυτά η λαογραφική συλλογή Καραλή οργανώθηκε σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια συλλέγει και καταγράφει έναν τρόπο ζωής μιας περιοχής στην οποία γεννήθηκε και ζει: τα απλά, δουλεμένα, καθημερινά εργαλεία, τα ρούχα, τα τραγουδημένα τραγούδια, την ολότητα της ζωής και τέχνης των Τζουμέρκων, τον ξύλινο πολιτισμό τους.
Κατορθώνει έτσι να συνδέσει το μουσείο με την ζωή μέσα από τα εκθέματά του, τα οποία, εκτός από την οργανική τους λειτουργία, καθρεφτίζουν το καθένα τους την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό μέσα στον οποίον γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν. Το υλικό της ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π.
Κυψέλη Άρτας Τηλέφωνο: 26850-71390

Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας
Το λιμάνι της Σαλαώρας στον Αμβρακικό Κόλπο απέχει περίπου 20 χλμ από την πόλη της Άρτας και 6 χλμ πριν την Κορωνησία. Εκεί μετατράπηκε σε Κέντρο, ένα παλιό πέτρινο κτίριο που λειτουργούσε ως Τελωνείο. Από την Βίγλα απέχει περίπου 7 χλμ. (η Βίγλα στα πλαίσια του Αμβρακικού κόλπου στα όρια του νομού Άρτας αναπόσπαστο κομμάτι της Ηπείρου)
Στο Κέντρο ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί τα πάντα για την ορνιθοπανίδα του Αμβρακικού. Οι επισκέψεις των μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει να ενταχθούν στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Σχολείων καθόσον οι μαθητές πολλά έχουν να μάθουν , να δουν και να ζήσουν από μια τέτοια εκδρομή. Το περιβάλλον (για την προστασία του) πολλά περισσότερα. Κάθε επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό την ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συμπλέγματα της Ελλάδας. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται  σχετικά με την ορνιθοπανίδα, καθώς η περιοχή του Αμβρακικού είναι σημείο συγκέντρωσης, ανεφοδιασμού, και ξεκούρασης μεγάλης ποικιλίας μεταναστευτικών πουλιών. Φυσικά δεν λείπει από τα κέντρο η ενημερωτική έκθεση με πληροφορίες και φωτογραφίες από την ορνιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και ξεναγήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο.

Λαογραφικό Μουσείο Αθαμανίου
Φτάνοντας στο Αθαμάνιο και ακολουθώντας το δρόμο προς Θεοδώριανα συναντάμε το όμορφο εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής. Εκεί βρίσκεται το παλιό Δημοτικό σχολείο το οποίο ανακαινίσθηκε και από το Μάρτιο του 2013 λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Στη μόνιμη έκθεσή του ο επισκέπτης ταξιδεύει 60 χρόνια πίσω στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του χωριού. Άφθονο φωτογραφικό υλικό , ξύλινα χειροποίητα εργαλεία , οικοκυρικά σκεύη , τοπικές ενδυμασίες , εργόχειρα , υφαντά και πάρα πολλά άλλα εκθέματα μαρτυρούν τη δύσκολη ζωή αλλά και την τεχνοτροπία των κατοίκων. Το Μουσείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «ΑΘΑΜΑΣ» και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά αφού πρώτα επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την Έφορο του Μουσείου κα Αλυμάρα Βασιλεία στα τηλέφωνα : 2685022172 και 6946472677 .