Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»
Πρόκειται για το Μουσείο που η ιστορία συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία. Πρόκειται για την ιστορία του τόπου πριν την Επανάσταση του 1821. Είναι εκπληκτικό ότι όλο το Μουσείο το σχεδίασε ο ίδιος ο Βρέλλης με τα χέρια του! Το «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας» βρίσκεται έξω από το Μπιζάνι Ιωαννίνων.
Στεγάζεται σ’ ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα, που θεμελιώθηκε το 1983 και τελείωσε το 1994. Τα 150 κέρινα ομοιώματα του Μουσείου, σε φυσικό μέγεθος , και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές κυρίως της νεότερης ελληνικής ιστορίας, σε θεματικές ενότητες. Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη
Στο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι, βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές της νεώτερης κυρίως ιστορίας. Τρεις οι θεματικές ενότητες του Μουσείου: η Προεπαναστατική περίοδος (το Κρυφό Σχολειό, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το μαρτύριο του Διονυσίου Σκυλοσόφου κ.α.), γεγονότα του 1821 (οι Κλέφτες, ο θάνατος του Αλή πασά κ.α.) και εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (οι γυναίκες της Πίνδου κ.α.).Θα το βρείτε στο 12o χιλιόμετρο Ιωαννίνων – Αθηνών, Μπιζάνι, Ιωαννίνων.

Το ωράριο λειτουργίας για όλο το έτος είναι: καθημερινά 10:00 – 16:00.
Το εκδοτήριο εισιτηρίων λειτουργεί καθημερινά: από τις 10:00 έως και τις 16:00 –
6€: Γενική Είσοδος
4€: Οργανωμένα γκρουπ (μέσω τουριστικών πρακτορείων κ.λπ.), Φοιτητές (με επίδειξη της ταυτότητάς τους)
3€: Άτομα 8-17 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι (περιλαμβάνει και τους τρίτεκνους), άνεργοι (με επίδειξη της κάρτας από τον ΟΑΕΔ), Μέλη Σωματείων και Συλλόγων (γονείς και παιδιά – παρακαλούμε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως καταστατικό, σφραγίδα, κ.λπ.)
Δωρεάν: Παιδιά κάτω των 8 ετών, Στρατευμένοι, ΑΜΕΑ (άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα εισέρχονται μόνο με την βοήθεια των συνοδών τους, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου), μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. (με επίδειξη της κάρτας μέλους τους)
Τηλέφωνο: 26510 92128

Το Σπήλαιο Περάματος
Ένα τριώροφο παλάτι, με ασύγκριτες ομορφιές και θαυμαστά στολίδια, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα των Βαλκανίων, φιλοτέχνησε η φύση στα σπλάχνα του λόφου Γκορίτσα, που στεφανώνει το γραφικό χωριό Πέραμα. Τα στολίδια που διάλεξε η φύση γι΄αυτό ήταν από τα πιο όμορφα και τα πλουσιότερα. Απαριθμεί 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, τη στιγμή που σε άλλα σπήλαια συναντώνται 6-10 το πολύ είδη. Το σπήλαιο αποτελεί τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού, που διανοίχθηκε κατά την προτεταρτογενή εποχή, ηλικίας 1.500.000 χρόνων περίπου (Ιωάννης Πετρόχειλος). Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, βρίσκεται στα Νότια κράσπεδα του λόφου Γκορίτσα, στο υψηλότερο σημείο του κέντρου του χωριού Πέραμα, δέκα μέτρα υψηλότερα από τη μέση στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας και σε υψόμετρο 480 μέτρων. Τα πόδια του λούζει η λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων, που έγινε ξακουστή με το θρύλο της Κυρά-Φροσύνης και του Αλή Πασά.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, Σαββατοκύριακο & Αργίες Ώρες λειτουργίας: 09.00 – 17.00
Τηλέφωνα επικοινωνίας 26510 81521, 26510 81650, 26510 86202

Ο Πύργος του Ωρολογιού
Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και αποτελεί ένα επιτυχές μείγμα νεοκλασικού, μεσογειακού και ανατολίτικου ρυθμού με χαρακτηριστικές κρήνες να καλύπτουν τις τέσσερις πλευρές του. Ο Οσμάν Πασάς ο Κούρδος, βαλής και γενικός διοικητής Ηπείρου και Νοτίας Αλβανίας από το 1897 έως το 1905, θέλοντας να γιορτάσει το Ιωβηλαίο του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ Χάν αποφάσισε να αναγείρει αναμνηστικό πύργο επιστρατεύοντας για αυτό το σκοπό τον αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο ο οποίος χρησιμοποίησε για την κατασκευή κτίστες και λιθοξόους της Κόνιτσας, της Καστάνιανης και της Βούρμπιανης. Στήθηκε σε ελάχιστο χρόνο στο κέντρο της κάτω πλατείας και όχι στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Το καλοκαίρι του 1922 κατά την διάρκεια παρέλασης για τον εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αποξηλώθηκε το κιγκλίδωμα του ωρολογίου με αποτέλεσμα ο τότε γενικός διοικητής Ηπείρου Αριστείδης Στεργιάδης να απαιτήσει από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Γ.Ιωαννίδη να μεταφερθεί σε άλλη θέση. Επί δημαρχίας Βασιλείου Πυρσινέλλα το 1925 πραγματοποιήθηκε η αναστήλωση με αντικατάσταση του σπασμένου κώδωνα.

Ο τάφος του Αλή πασά
Βορειοδυτικά του τζαμιού, βρίσκεται το μνημείο που φιλοξενεί τους τάφους του Αλή πασά και μιας από τις συζύγους του. Πρόκειται για μνημείο ορθογώνιας κάτοψης, που είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Στο πρώτο βρίσκονται οι τάφοι. Αναμφίβολα, η αρχική κατασκευή του τάφου, όπου βρισκόταν το ακέφαλο σώμα του Αλή, ήταν ιδιαίτερα μεγαλόπρεπη και εντυπωσιακή. Το υπάρχον σιδερένιο κιγκλίδωμα , αποτελεί απομίμηση του αυθεντικού σφυρήλατου κιγκλιδώματος, που σώζονταν ως το 1940 περίπου.

Τα «Μαγειρεία» του Ιτς Καλέ
Το κτήριο ανεγέρθη πιθανώς από τον Αλή Πασά κατά τα έτη 1815-1820. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα κτήρια στο χώρο της νοτιοανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ) του Κάστρου και αποτελούσε μία από τις εστίες του οθωμανικού οχυρωματικού συγκροτήματος.
Το κτήριο είναι ισόγειο, λιθόκτιστο, ορθογώνιας κάτοψης και καλύπτεται από θολωτή στέγη με τις χαρακτηριστικές καμινάδες μιας Εστίας. Ο εσωτερικός χώρος διαιρείται με ογκώδεις πεσσούς και τοξοστοιχία σε δύο επιμήκεις χώρους. Στο πάχος της βόρειας τοιχοποιίας εντοπίζεται σύστημα μικρής δεξαμενής, η οποία αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης, που επεκτείνεται στην ίδια πλευρά. Η δεξαμενή και οι βρύσες, που υπήρχαν στο εσωτερικό των «Μαγειρείων» εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της παρασκευής του φαγητού. Για τον φωτισμό του χώρου υπήρχαν μακρόστενα παράθυρα.
Τα «Μαγειρεία» είχαν δεχθεί μικρής έκτασης μεταγενέστερες επεμβάσεις από τον τουρκικό και τον ελληνικό στρατό χωρίς να αλλοιώσουν την αρχική μορφή του. Στο κτήριο έχουν γίνει εργασίες στερέωσης και συνολικής αποκατάστασης. Σήμερα στεγάζει το αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου της εσωτερικής ακρόπολης.

Στοά Λιάμπεη
Η Στοά κτίστηκε μετά τον εμπρησμό των Ιωαννίνων το 1869, κατά τον οποίο καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς Γιαννιώτικης αγοράς.
Τα μαγαζιά που στεγάζονταν στο εσωτερικό της ήταν κτισμένα με πέτρα και έφεραν καμαρωτές πόρτες από χοντρά σιδερένια πορτόφυλλα, μεγάλα παράθυρα και υπόγειες αποθήκες.
Οι όροφοι ήταν λιθόκτιστοι ή από τσατμά (ξύλινη επένδυση με ασβεστοκονίαμα). Σε αυτούς κατοικούσαν συνήθως οι οικογένειες των καταστηματαρχών ή οι υπάλληλοι. Η στοά κοσμείται με ωραία πέτρινα ανάγλυφα. Δεν είναι κτισμένη σε ευθεία γραμμή (η μοναδική) και ανάμεσα από παλιά μαγαζιά βγάζει στην Κάνιγγος. Στη μέση περίπου και αριστερά υπάρχει το πηγάδι της. Σήμερα στεγάζει κατά κύριο λόγο καταστήματα διασκέδασης και εστίασης.

Τουρκική Βιβλιοθήκη
Η Τουρκική Βιβλιοθήκη είναι κτισμένη πολύ κοντά στη βορειοδυτική Ακρόπολη, και πιθανότατα συνδέεται με την Εστία και το Μενδρεσέ (Ιεροδιδασκαλείο) του Ασλάν Πασά, αποτελώντας ένα θρησκευτικό – εκπαιδευτικό συγκρότημα.
Ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ως βιβλιοθήκης οφείλεται στο μεγάλο αριθμό χειρογράφων και έντυπων βιβλίων, που κατά πληροφορίες υπήρχαν εκεί. Το κτίριο περιλαμβάνει στον όροφο αίθουσα αναγνωστηρίου, δύο μικρές αίθουσες εκατέρωθεν της εισόδου με στενό θολοσκέπαστο διάδρομο ανάμεσά τους και ανοιχτό προστώο. Το τελευταίο διαμορφώνεται στην πρόσοψη του οικοδομήματος στον όροφο με κιονοστήρικτη τοξοστοιχία, όπου καταλήγει λίθινη κλίμακα.
Η όψη της κλίμακας διαρθρώνεται με δύο ανισοϋψή τόξα, από τα οποία το ευρισκόμενο κάτω από το πλατύσκαλο διαμορφώνεται σε καμαροσκεπή είσοδο προς τους ισόγειους βοηθητικούς χώρους του οικοδομήματος. Τα δύο μικρά διαμερίσματα έχουν από μια εστία. Ο διάδρομος ανάμεσά τους οδηγεί προς βορρά σε μία μεγάλη τετράγωνη θολοσκέπαστη αίθουσα, το αναγνωστήριο. Εξωτερικά οι τρουλίσκοι των δωματίων και του διαδρόμου φέρουν στέγη που έχει μορφή κωνικού θόλου, ενώ το προστώο καλύπτεται από ανεξάρτητη ξυλοστέγη. Το κτίριο φωτίζεται από αρκετά παράθυρα.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Το μοναδικό σπήλαιο Περάματος