Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων Χ. Νικολάου
Το Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων Χ. Νικολάου στεγάζεται στο διατηρητέο αρχοντικό που βρίσκεται επί της οδού Νεοπτολέμου 9, απέναντι από την κεντρική πύλη του κάστρου και ανηγέρθη εν’ έτει 1900.Οι συλλογές του είναι αποτέλεσμα πολυετούς μελέτης, έρευνας και αναζήτησης ιστορικών αντικειμένων με υψηλά τεχνικά αισθητικά και σημασιολογικά χαρακτηριστικά. Επικεντρώνεται κυρίως σε τεκμήρια από την πόλη των Ιωαννίνων και του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο με σκοπό να φέρει το κοινό σε άμεση επαφή με την αισθητική του πολυσυλλεκτικού, πολύγλωσσου και πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της εποχής. Εκτίθενται 600 μοναδικά αντικείμενα σε επτά θεματικά ταξινομημένες αίθουσες. Τα εκθέματα αναδεικνύουν επιμέρους διαφοροποιήσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων  αλλά και την ανάπτυξη ενός πάνδημου ύφους σε ποικίλες πτυχές της χειροτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου με το χαγιάτι και την παραδοσιακή ξύλινη σκάλα προσδίδει αρμονικά ομοιομορφία με τα εκθέματα, αποτυπώνει το ύφος της εποχής συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα, ενώ προσφέρει μια μοναδική ατμοσφαιρική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η μουσειακή δομή και οι συλλογές συγκροτήθηκαν βάσει της χρηστικότητας, των τεχνικών και θρησκευτικών χαρακτηριστικών ώστε να προσφέρουν στο κοινό πληροφορίες και στοιχεία από το ευρύ πολιτιστικό φάσμα και την κοινωνική δομή της πόλης.
Τα Ιωάννινα αποτέλεσαν μεγάλο αργυροτεχνικό και εμπορικό κέντρο της εποχής, έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά εξαίσια ασημένια κοσμήματα, πόρπες, όπλα, χρηστικά αντικείμενα. Κεραμικά από διάφορα αγγειοπλαστικά εργαστήρια, κρύσταλλα από το Μπέικος και περίτεχνα σκεύη. Χρυσοκέντητες φορεσιές, κεντήματα, σφραγίδες, έγγραφα, νομίσματα, μετάλλια, καπνικά είδη, αντικείμενα από τα λουτρά της εποχής (χαμάμ) ελαιογραφίες και λιθόγραφα.Με την επίσκεψη, πραγματοποιείται και ξενάγηση στους χώρους του μουσείου

Ώρες λειτουργίας: Από 1η Μαρτίου έως 15η Οκτωβρίου – Καθημερινά (εκτός από Τρίτη) 10:00-19:00
Από 16η Οκτωβρίου έως 28η Φεβρουαρίου – Καθημερινά (εκτός από Τρίτη) 10:00-17:0

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων αναπτύσσονται σε επτά αίθουσες, τον κεντρικό διάδρομο και τρία αίθρια, σε συνολική επιφάνεια 1.200 τμ. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα από το ιερό της Δωδώνης τα οποία εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου. Η νέα μόνιμη έκθεση διατηρεί την πανηπειρωτική διάσταση της παλαιάς, όπως την είχε, δηλαδή, εμπνευστεί η πρώτη Διευθύντρια του ΑΜΙ Ιουλία Βοκοτοπούλου. Περιλαμβάνει περίπου 3.000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ήπειρο. Η διάρθρωσή της βασίζεται σε τρεις άξονες: ένα χρονολογικό, ένα γεωγραφικό και ένα θεματικό. Συμπλεκόμενοι οι άξονες αυτοί διατρέχουν τη μουσειολογική ροή επιχειρώντας να αναδείξουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και πορεία της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 6
Τηλέφωνο: 26510 01050
Ημέρες λειτουργείας: Όλη την εβδομάδα εκτός Δευτέρας
Ώρες λειτουργείας: 8 πμ – 3 μμ (εκτός Δευτέρας)
Τιμές εισιτηρίων: 2€ κανονικό, 1€ (άνω των 65), Ελεύθερη (μαθητές, Φοιτητές της Ευρ. Ένωσης) και εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης 1€

Βυζαντινό μουσείο Ιωαννίνων
Το Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται μέσα στο κάστρο Ιωαννίνων, στη νοτιοανατολική ακρόπολη, γνωστή ως ακρόπολη Ιτς Καλέ. Εγκαινιάστηκε το 1995 στο ισόγειο του τέως «βασιλικού περιπτέρου». Στον ίδιο χώρο είχε χτιστεί το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ εκεί προϋπήρχαν τα ερείπια του κεντρικού σεραγιού του Αλή Πασά.
Στις επτά αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου, εκτίθενται σπουδαία ευρήματα ανασκαφών, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική ως την μεταβυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για νομίσματα, εικόνες και κεραμική, από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Περίοπτη θέση στη συλλογή του Μουσείου κατέχουν τα βυζαντινά γλυπτά από τους ναούς της Θεσπρωτίας, καθώς και μαρμάρινοι κίονες και κορινθιακά κιονόκρανα της παλαιοχριστιανικής περιόδου, από την ίδια περιοχή. Εκτίθενται ακόμη χειρόγραφα ευαγγέλια και ένα έντυπο βιβλίο του 1499, που έχει εκδοθεί στην Βενετία, από το Τυπογραφείο του Νικολάου Βλαστού. Τα εκθέματα αυτά, παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων, στο πέρασμα των αιώνων.
Στον όροφο του κτιρίου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν το «Θησαυροφυλάκιο», το «Φετιχιέ» τζαμί, ο τάφος του Αλή Πασά, τα «μαγειρεία» του Ιτς Καλέ κ.α.

Διεύθυνση: Κάστρο Ιωαννίνων
Τηλέφωνο: 26510 25989
Ημέρες λειτουργείας: Όλη την εβδομάδα εκτός Δευτέρας
Ώρες λειτουργείας: 8 πμ – 3 μμ (εκτός Δευτέρας)
Τιμές εισιτηρίων:  3€ κανονικό, 2€ (άνω των 65), Ελεύθερη (μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες- με ταυτότητα)

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη, με τα νεοκλασικά στοιχεία (υπέρθυρα, φουρούσια εξώστη, κορνίζες παραθύρων) χτίστηκε γύρω στο 1890. Στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης περιλαμβάνονται 500 περίπου έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών. Σημαντικό μέρος τους εκτίθεται στους χώρους της Πινακοθήκης και σκιαγραφούν την πορεία της Νεοελληνικής τέχνης.

Διεύθυνση: Κοραή 1
Τηλέφωνο: 26510 75131
Ημέρες λειτουργείας:  Όλη την εβδομάδα εκτός Σάββατο
Ώρες λειτουργίας:  Δευτ. – Πέμπτη 08:30 – 15:00, Παρασκευή 08:30 – 21:00, Κυριακή 10:00 -13:00 &18:00 -21:00
Τιμές εισιτηρίων: Ελεύθερη είσοδος

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων
Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται μέσα στο κάστρο και στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά που κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (πιθανώς το 1618) από τον Ασλάν Πασά, ο οποίος ηγεμόνευσε στα Γιάννινα κατά το διάστημα 1600 – 1612. Κτίστηκε στη θέση όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε τη βυζαντινή εποχή ο ναός του Αγίου Ιωάννη.Το Τζαμί του Ασλάν Πασά υπήρξε ο πυρήνας ενός μεγάλου θρησκευτικού – εκπαιδευτικού συγκροτήματος, από το οποίο σήμερα σώζεται ο ομώνυμος Τουρμπές (Μαυσωλείο), ο Μενδρεσές (ιεροδιδασκαλείο) και τα Μαγειρεία (εστία).
Το Δημοτικό Μουσείο φιλοξενεί τρεις συλλογές, αντιπροσωπευτικές των κατοίκων του κάστρου κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του: χρισταιανική, εβραϊκή, μουσουλμανική. Τα αντικείμενα είναι δωρεές επιφανών οικογενειών, χρονολογούνται από τον 18ο–20ο αιώνα και είναι σκεύη με χρηστικό και διακοσμητικό χαρακτήρα από διάφορα μέταλλα ή και πορσελάνη. Επίσης μπορεί κανείς να δει όπλα και ενδυμασίες χαρακτηριστικές της περιόδου της Τουρκοκρατίας.
Στα αντικείμενα της συλλογής του χριστιανικού στοιχείου περιλαμβάνονται και εκκλησιαστικά αργυρά σκεύη, άμφια και εκκλησιαστικά βιβλία από τη Συλλογή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος. Στην εβραϊκή συλλογή εκτίθενται παραπετάσματα από το κτήριο της παλαιάς συναγωγής, φορεσιές κ.α της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων.
Τα αντικείμενα από το μουσουλμανικό στοιχείο εκτίθενται στον κεντρικό χώρο. Υπάρχουν ανατολίτικα υφάσματα του 16ου,του 17ου και του 18ου, έπιπλα από ξύλο και φίλντισι της εποχής του Αλή-Πασά, μπρούτζινα αντικείμενα και μουσουλμανικά βιβλία.
Στους χώρους που περιβάλλουν το τέμενος υπάρχει η πυριτιδαποθήκη, η σπηλιά του Διονυσίου Φιλοσόφου, τάφοι επιφανών Τούρκων και ο μεσαιωνικός πύργος. Πολύ κοντά στην συγκεκριμένη Ακρόπολη βρίσκονται 3 σημαντικά μνημεία της εποχής της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για το λουτρό, την τουρκική βιβλιοθήκη και το σουφαρί σεράι.

Διεύθυνση: Κάστρο Ιωαννίνων, Αλ. Νούτσου 18
Τηλέφωνο: 26510 26356
Ημέρες λειτουργείας: Όλη την εβδομάδα
Ώρες λειτουργείας: 8.30 πμ – 4.30 μμ
Τιμές εισιτηρίων: 2€ κανονικό, 1€ εκπτωτικό (Δωρεάν πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ, Δωρεάν Γιαννιώτες)

Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» Εταιρείας Ηπειρωτικών μελετών
Η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου «Κώστας Φρόντζος» στα Γιάννινα αποφασίσθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Εταιρείας Ηπειρωτικών μελετών (Ε.Η.Μ) και του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ) και με αντικειμενικό στόχο τη συγκέντρωση, τη διάσωση και την αξιοποίηση αντικειμένων του Ηπειρωτικού λαϊκού πολιτισμού.
Τα αντικείμενα του μουσείου τα περισσότερα από τα οποία έχουν προσφερθεί από Ηπειρώτες, ενώ τα υπόλοιπα έχουν αγοραστεί- συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του εμπνευστή και δημιουργού του Λαογραφικού Μουσείου τον αείμνηστο Κώστα Φρόντζο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ε.Η.Μ και του Ι.Μ.Ι.Α.Χ από την σύσταση των δύο ιδρυμάτων έως και το θάνατό του, το 1986. Προς τιμήν λοιπόν της προσφοράς και του έργου του, τα διοικητικά συμβούλια των δύο ιδρυμάτων έδωσαν στο μουσείο την επωνυμία: Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος».
Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο της Ε.Η.Μ στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακίνητο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη στέγαση του Διδασκαλείου των Ιωαννίνων (1913-1936), της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας του Γυμνασίου Αρρένων και της Τεχνικής Σχολής Εργοδηγών. Το 1976, η Ε.Η.Μ αγόρασε από το Δημόσιο το ακίνητο, το επισκεύασε και τοποθέτησε σε αυτό αντικείμενα λαϊκής τέχνης.

Διεύθυνση: Μιχ. Αγγέλου 42
Τηλέφωνο: 26510 20515
Ημέρες λειτουργείας: Καθημερινά, εκτός σαββατοκύριακο
Ώρες λειτουργείας: 9.00 πμ -2 μμ, Απογεύματα: Δευτέρα και Τετάρτη 17.30 μμ – 8 μμ
Τιμές εισιτηρίων: 2€ Γενική είσοδος, 1€ Μειωμένο (φοιτητές), Ελεύθερη είσοδος για παιδιά

Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου
Βρίσκεται στο νησί της Λίμνης Παμβώτιδας και στεγάζεται στα κελιά της Μονής Αγ. Παντελεήμονος, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς το 1822. Η συλλογή περιλαμβάνει εκθέματα από την προεπαναστατική περίοδο, ενθυμήματα από την εποχή του Αλή Πασά κ.α.
Στη Νήσο Ιωαννίνων, στο φιλόξενο χώρο της Μονής Αγ. Παντελεήμονος τον οποίο ο Αλή Πασάς είχε μετατρέψει σε εξοχική κατοικία, πρωτολειτούργησε το 1958 το Μουσείο Πρωεπαναστατικής Περιόδου χάρη στην πρωτοβουλία φωτισμένων Γιαννιωτών. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται απο τομ Μάιο του 2012 το Μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου που περιλαμβάνει τη σπουδαία συλλογή του Φώτη Ραπακούση. Στο κυρίως κτίριο εκτίθενται αντικείμενα που έχουν άμεση η έμμεση σχέση με τον Αλή Πασά κατα την περίοδο δράσης του (1788-1822) και στο δεύτερο κτίριο κειμήλια της επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού (19ος αιώνας). Τηλέφωνο: 26510 81791

Νησί Ιωαννίνων

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Αθανάσιου Βρέλλη
Βρίσκεται επί της οδού Καραμανλή 15, πλάι στα τείχη του κάστρου. Η δημιουργία των παραστάσεων έχει γίνει μέσα στον εκθεσιακό χώρο ο οποίος λειτουργεί από το 1997. Το σύνολο των παραστάσεων είναι 14 και οι κούκλες που συμμετέχουν είναι 70. Μουσεία Κέρινων Ομοιωμάτων Αθανάσιου Βρέλλη
Το δεύτερο μουσείο του είδους βρίσκεται επί της οδού Καραμανλή 15, πλάι στα τείχη του κάστρου. Η δημιουργία των παραστάσεων έχει γίνει μέσα στον εκθεσιακό χώρο ο οποίος λειτουργεί από το 1997. Το σύνολο των παραστάσεων είναι 14 και οι κούκλες που συμμετέχουν είναι 70. Η τεχνοτροπία είναι ξεχωριστή και το αποτέλεσμα μεταφέρει στον επισκέπτη το μεράκι του Αθανάσιου Βρέλλη για το μοναδικό αυτό στο είδος μουσείο στην Ελλάδα.

Τηλ: 26510-22414
Ωρες  λειτουργίας 9:00π.μ – 3:00μ.μ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διεύθυνση: Καραμανλή 15

Τζαμί Ασλάν Πασά – Δημοτικό Μουσείο
Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται μέσα στο κάστρο και στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά που κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (πιθανώς το 1618) από τον Ασλάν Πασά, ο οποίος ηγεμόνευσε στα Γιάννινα κατά το διάστημα 1600 – 1612. Κτίστηκε στη θέση όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε τη βυζαντινή εποχή ο ναός του Αγίου Ιωάννη. Το Τζαμί του Ασλάν Πασά υπήρξε ο πυρήνας ενός μεγάλου θρησκευτικού – εκπαιδευτικού συγκροτήματος, από το οποίο σήμερα σώζεται ο ομώνυμος Τουρμπές (Μαυσωλείο), ο Μενδρεσές (ιεροδιδασκαλείο) και τα Μαγειρεία (εστία). Το Δημοτικό Μουσείο φιλοξενεί τρεις συλλογές, αντιπροσωπευτικές των κατοίκων του κάστρου κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του: χρισταιανική, εβραϊκή, μουσουλμανική. Τα αντικείμενα είναι δωρεές επιφανών οικογενειών, χρονολογούνται από τον 18ο–20ο αιώνα και είναι σκεύη με χρηστικό και διακοσμητικό χαρακτήρα από διάφορα μέταλλα ή και πορσελάνη. Επίσης μπορεί κανείς να δει όπλα και ενδυμασίες χαρακτηριστικές της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Στα αντικείμενα της συλλογής του χριστιανικού στοιχείου περιλαμβάνονται και εκκλησιαστικά αργυρά σκεύη, άμφια και εκκλησιαστικά βιβλία από τη Συλλογή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος. Στην εβραϊκή συλλογή εκτίθενται παραπετάσματα από το κτήριο της παλαιάς συναγωγής, φορεσιές κ.α της άλλοτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων. Τα αντικείμενα από το μουσουλμανικό στοιχείο εκτίθενται στον κεντρικό χώρο. Υπάρχουν ανατολίτικα υφάσματα του 16ου,του 17ου και του 18ου, έπιπλα από ξύλο και φίλντισι της εποχής του Αλή-Πασά, μπρούτζινα αντικείμενα και μουσουλμανικά βιβλία. Στους χώρους που περιβάλλουν το τέμενος υπάρχει η πυριτιδαποθήκη, η σπηλιά του Διονυσίου Φιλοσόφου, τάφοι επιφανών Τούρκων και ο μεσαιωνικός πύργος. Πολύ κοντά στην συγκεκριμένη Ακρόπολη βρίσκονται 3 σημαντικά μνημεία της εποχής της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για το λουτρό, την τουρκική βιβλιοθήκη και το σουφαρί σεράι.

Το Θησαυροφυλάκιο των ΙωαννίνωνΣτο κέντρο του Ιτς Καλέ και σε επαφή με το ναό των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται το κτίριο που είναι γνωστό από την προφορική παράδοση ως «Θησαυροφυλάκιο». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα που πιθανότατα ανήκε στο ευρύτερο συγκρότημα του σεραγιού του Αλή πασά, λείψανα του οποίου βρέθηκαν σε απόσταση πολύ κοντινή, στα νότια του κτιρίου. Στο δυτικό άκρο της νότιας πλευράς , υπάρχει θολωτό άνοιγμα που πιθανότατα οδηγούσε στον διπλανό, θολωτό χώρο, ο οποίος μεταγενέστερα διαμορφώθηκε στον σημερινό ναό των Αγίων Αναργύρων. Το κτίριο αναστηλώθηκε από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατά την διάρκεια των ετών 1989-1990 και έκτοτε φιλοξενείται στον χώρο μια μόνιμη έκθεση αργυροχοΐας.
Η έκθεση του «Θησαυροφυλακίου» σχετίζεται με την τέχνη της αργυροχοϊας, η οποία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα Γιάννινα , κυρίως κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο. Τα ηπειρώτικα εργαστήρια αργυροχοϊας έδωσαν σπουδαία έργα, κοσμικά (κοσμήματα, οικιακά σκεύη, όπλα κ.α) και εκκλησιαστικά (σταυροί ευλογίας, λειψανοθήκες, δισκοπότηρα κ.α). Ο επισκέπτης της έκθεσης, αντλεί σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο άσκησης της τέχνης, καθώς και τις πιο χαρακτηριστικές τεχνικές δημιουργίας (έκτυπη, συρματερή, χυτή, σμάλτα κ.α).