Αλεξίπτωτο πλαγιάς, παραπέντε
Η πόλη των Ιωαννίνων φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μητρόπολη του αεραθλητισμού, αφού διαθέτει ιδανική εδαφική μορφολογία για οργανωμένες πτήσεις και αεραθλήματα επιδόσεων. Ως πίστα απογείωσης χρησιμοποιείται η κορυφή του Μιτσικελίου, του βουνού που δεσπόζει επιβλητικά πάνω από την πόλη και τη λίμνη Παμβώτιδα.
Τον Οκτώβριο του 2016, διεξήχθη το 1ο Ioannina Airsports Festival. Αθλητές- πιλότοι από πολλές περιοχές της Ελλάδας κάνουν πτήσεις αλλά και επίδειξη δεξιοτεχνίας με αλεξίπτωτα πλαγιάς, αετούς (αιωρόπτερα), μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα, υπερελαφρά καθώς και άλματα ελεύθερης πτώσης.
Επίσης, στο λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από την Κόνιτσα, στα 1.071μ., υπάρχει διαμορφωμένη πίστα απογείωσης για αλεξίπτωτο πλαγιάς, γνωστό κι ως παραπέντε. Στο σημείο, έχουν πραγματοποιηθεί και αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου.
Η θέα στον κάμπο της Κόνιτσας είναι φανταστική. Το σημείο είναι προσβάσιμο με ασφαλτοστρωμένο δρόμο 2.5 χιλιομέτρων.

Ράφτινγκ & Καγιάκ
Αρκετές σχολές έχουν έδρα τα Ιωάννινα και θα σε ξεναγήσουν στα ποτάμια της Ηπείρου. Άραχθος, Αώος, Βοιδομάτης και Καλαρρύτικος είναι ιδανικοί ποταμοί για τα συγκεκριμένα σπορ, με διαδρομές εύκολες και δύσκολες, που φτάνουν ως τα 27χλμ. Μάλιστα, στον Αώο μία διαδρομή απευθύνεται στους πιο εξειδικευμένους αθλητές στην Ελλάδα, με εμπειρία και τέλεια φυσική κατάσταση.
Η πιο δημοφιλής διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα του Αώου και καταλήγει στο γεφύρι της Κόνιτσας. Είναι διαδρομή 15χλμ, υψηλών απαιτήσεων και διαρκεί 4 με 8 ώρες. Μερικά τμήματα έχουν χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας.
Στον Βοιδομάτη, η κλασική διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα Αρίστης-Παπίγκου και μέσω του καταπράσινου φαραγγιού του Βοιδομάτη, καταλήγει στην είσοδο του φαραγγιού, στο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Είναι ευκολότερη διαδρομή και διαρκεί μία με δύο ώρες.
Στον Άραχθο, η διαδρομή ακολουθεί το φαράγγι, ξεκινώντας από τη γέφυρα Πολιτσάς (Αμπελοχώρι) και τερματίζοντας στη γέφυρα Πλάκας, έπειτα από 9 χλμ διαδρομής. Ενδείκνυται για αρχάριους και λέγεται ότι ίσως πρόκειται για την ομορφότερη διαδρομή rafting στην Ελλάδα. Για τους πιο τολμηρούς, νωρίς την άνοιξη ενδείκνυται για κατάβαση ο Σαραντάπορος και ο παραπόταμός του, ο Κερασοβίτικος.

Εσύ τι θα επιλέξεις;
Η λίμνη Παμβώτιδα προσφέρεται για κωπηλασία, θαλάσσιο σκι και ναυτομοντελισμό. Μπορείς να κάνεις μία ήρεμη ποδηλατάδα πέριξ της λίμνης ή απλά να περπατήσεις ή να τρέξεις στην παραλίμνια περιοχή σε ένα πεζόδρομο 8 χιλιομέτρων. Για τους λάτρεις των πιο ιδιαίτερων σπορ, υπάρχει και το birdwatching, καθώς η λίμνη αποτελεί απάνεμο καταφύγιο σε πλήθος ενδημικών και αποδημητικών πουλιών.
Είσαι έτοιμος για να πάρεις τα βουνά; Ακολούθησε τα περιπατητικά μονοπάτια ψηλά, σε Πίνδο και Τζουμέρκα, στα ποτάμια, σε Αώο, Βοιδομάτη, Άραχθο, Καλαρρύτικο και Καλαμά και βίωσε τη δυναμική ένταση της αδρεναλίνης! Πάρε το μονοπάτι από το χωριό Πράμαντα ως το Ελατοδάσος στους Μελισσουργούς και, από εκεί, μέχρι το μεγαλύτερο καταρράκτη της χώρας, το Κεφαλόβρυσο-με ύψος που ξεπερνά τα 330 μέτρα. Πήγαινε για ράφτινγκ σε χαράδρες στον Άραχθο, αναρριχήσου, βρες τρόπους να πας από χωριό σε χωριό μέσα από το δάσος, κάνε ορειβασία στα Τζουμέρκα, δοκίμασε τα πάντα, μέχρι και ποδηλασία βουνού, ιππασία κυνήγι… άγριων μανιταριών και βόλτες με 4Χ4, πάντα μαζί με έμπειρους ξεναγούς και οδηγούς. Τα τρία χιονοδρομικά κέντρα της Πίνδου είναι μια κυψέλη από δραστηριότητες, όπως σκι και snowboard. Μία απέραντη παιδική χαρά για όλη την οικογένεια, για παιδιά και ενήλικες, για έμπειρους αλλά και πρωτάρηδες. Μετά, χαλάρωσε σε ένα ορεινό καταφύγιο, μάζεψε δυνάμεις και όρμα πάλι στη δράση!
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάς τις δραστηριότητες που συνδέονται με τη θάλασσα. Σε μικρή απόσταση από την πόλη των Ιωαννίνων, στις Θεσπρωτικές ακτές, οργανωμένες παραλίες σε δαντελένιους κόλπους προσφέρουν όλα τα καλοκαιρινά σπορ που συνδέονται με το υγρό στοιχείο και όχι μόνο. Απόλαυσε ιστιοσανίδα, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι και όχι μόνο στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους!

 • Κωπηλασία και θαλάσσια σπορ στην Παμβώτιδα
 • Rafting, kayaking, canoeing στα ποτάμια Αώο, Άραχθο, Βοιδομάτη και Καλαρίτικο
 • Αλεξίπτωτο πλαγιάς πάνω από την πόλη των Ιωαννίνων, σε Κόνιτσα και Ασπραγγέλους
 • Ορειβασία σε Μιτσικέλι, Μέτσοβο, Κόνιτσα (Σμόλικας), Πράμαντα (Τζουμέρκα), Βοβούσα (Πίνδος), Καλαρρύτες και Συρράκο (όρος Λάκμος). Αετομηλίτσα (Γράμμος), Κεφαλόβρυσο (Νεμέρτσικα)
 • Αναρρίχηση στο Θεριακήσιο και στο Ζαγόρι
 • Πεζοπορία
 • Βόλτες με 4Χ4
 • Ιππασία
 • Ορεινή ποδηλασία
 • Σκι και snowboard στα τρία χιονοδρομικά κέντρα του Μετσόβου, τα Ανήλιο (1.690 – 1.870μ), Καρακόλι (1.350 – 1.520μ) και Προφήτης Ηλίας (1.360 – 1.620μ)
 • Κυνήγι άγριων μανιταριών στο Ζαγόρι